5.8 C
Rīga
ceturtdien, 25 aprīlis, 2024

Kāpēc gadu mijā ir ierasts dāvāt skūpstus?

 

paris-ziema

Gadu mija – šampānietis, ballīte, draugi, apskāvieni un skūpsti. Daudz skūpstu. Skūpstu dāvāšana Jauno gadu sagaidot ir sena tradīcija, ko atnesis pats Dzelzs laikmets. Protams, līdz ar šampānieša glāžu saskandināšanu un burbuļojošā dzēriena malkošanu, pats nav vērts vaicāt, kāpēc gadu mijā kļūstam tuvāki un atvērtāki. Taču ir vērts uzzināt šīs tradīcijas iemeslus.

Romieši

Nebeidzamie mīlnieki – romieši, Jauno gadu sagaidīja ar festivālu ”Saturnalia”. Festivālā bija daudz skūpstu uz dažādām ķermeņa daļām. Mūsdienās romieši savā skūpstu dalīšanā vairs neizmanto visu ķermeni, viņi ir daudz atturīgāki.

Vientulības atvairīšana

Saskaņā ar māņticības enciklopēdiju (Encyclopedia of Superstitions), ir sens ticējums – ja cilvēks bez otrās puses gadu mijā nevienu nenoskūpsta, tad nākamais gads būs vientulības pilns.

Simpātiju izrādīšana savam mīļotajam cilvēkam

Angļu un vācu ticējumi vēsta, ka skūpstot savu simpātiju pusnaktī, mīlnieki visu gadu nodrošinās tuvību vienam ar otru.

Atbrīvošanās no ļauniem gariem

Simtiem gadu eiropieši piedalījās maskarādē, arī Vecgadu aizvadot. Maska simbolizē ļaunos garus, taču skūpsts simbolizē šķīstīšanos, noskūpstot otru cilvēku, viņš tiek atbrīvots no ļaunajiem gariem.

Atraisīšanās un sadraudzēšanās

Skotijā Jaungada svinības sauc par ”Hogmanay”. Saskaņā ar skotu tradīciju, gadu mijā tiek skūpstīti  visi viesi, kuri atrodas telpā, tādejādi no svešiniekiem, kļūstot par draugiem.

 

tn

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.