1.1 C
Rīga
sestdien, 20 aprīlis, 2024

Rīgā sasniegts jauns Ginesa Pasaules rekords

 

rigas_egle_logo

Piektdien, 2. decembrī plkst. 18:00 Rīgas Rātsnama telpās tika uzstādīts jauns Ginesa pasaules rekords – Scandiweb veidotā 412 posmus garā Rūba Goldberga mašīna kļuva par lielāko pasaulē, tādējādi ierakstot uzņēmuma, Rīgas un Latvijas vārdus oficiālajā rekordu reģistrā. Šādā grandiozā veidā šogad Rīgas Rātslaukumā tika iedegta pilsētas galvenā Ziemassvētku egle. Šo procesu vēroja tūkstošiem rīdzinieku un pilsētas viesu.

 

Lai oficiāli fiksētu rekordu un ierakstītu to Ginesa Pasaules rekordu (Guinness World Records) reģistrā Rīgā ieradās organizācijas pārstāve Seyda Subasi-Gemici no Vācijas. Viņas uzdevums bija pieskatīt, lai tiktu ievēroti visi Ginesa Pasaules rekorda noteikumi. Pārstāve savas karjeras laikā bijusi lieciniece 2000 rekordu 30 pasaules valstīs. Taču tieši šajā kategorijā viņa rekordus vēl nebija vērtējusi. Kamēr visas dienas garumā notika posmu izmēģinājumi, Seyda kopā ar pieaicinātu neatkarīgu mērnieku rūpīgi pierakstīja un skaitīja visus ķēdes reakcijas posmus, kā arī pārbaudīja, vai katra individuāla posma norise atbilst Ginesa pasaules rekordu noteikumiem.

 

Tieši šo rekordu mēģināts uzstādīt 14 reizes un tikai 7 no tām izdevušās. Ar šo 15 rekorda mēģinājumu pasaulē, Latvija kļuvusi par mājvietu Ginesa Pasaules rekordam kategorijā “Lielākā Rūba Goldberga mašīna”, kurai ir 412 posmi.

 

Rekordlielajā Rūba Goldberga ķēdē tika ievietotas speciāli veidotas konstrukcijas no koka, sadzīves priekšmeti, bumbiņām, baloniem u.c. priekšmetiem, piem., akordeona, iepirkumu ratiem, mikroviļņu krāsns, kafijas automāta u.tml.

 

Lai uzstādītu pasaules rekordu Rūba Goldberga mašīna tika projektēta, būvēta un izmēģināta aptuveni divus mēnešus. Pie tās strādāja IT uzņēmuma “Scandiweb” darbinieki un brīvprātīgie, kuri pasākumam bija pieteikušies projekta “Rīgas egle” mājaslapā.

 

 “Scandiweb” ir viens no vadošajiem IT uzņēmumiem Latvijā, kas ikdienā strādā ar vairāk nekā 250 projektiem 23 pasaules valstīs, pateicoties Rīgas Domes atbalstam, kas piekrita projektā līdzdarboties, piešķirot pasākuma norises telpas un ļaujot organizatoriem šādā neparastā veidā iesaistīties ikgadējā Ziemassvētku egles iedegšanas procesā.

 

Rūba Goldberga mašīna ir ierīce, kura ļoti vienkāršus uzdevumus veic sarežģītā veidā, izmantojot dažādas secīgas darbības. Līdz šim lielākās Rūba Goldberga mašīnas pasaules rekords piederēja ierīcei, kas 2015. gada aprīlī tika izveidota Ungārijā un sastāvēja no 382 ķēdes posmiem.

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.