8.2 C
Rīga
piektdien, 29 marts, 2024

Farmaceits iesaka: 4 lietas, kas jāzina par zālēm pret gripas vīrusu

 

Šoziem, pēc ekspertu prognozēm, gripas epidēmija varētu iestāties ātrāk nekā ierasts. Tāpēc jau tagad ir jāpievērš liela uzmanība profilaktiskiem higiēnas pasākumiem – bieži jāmazgā rokas, jāvēdina telpas u.tml. Bet, ja tomēr no saslimšanas nav izdevies izvairīties, ir svarīgi zināt vairākas vērtīgas lietas par zālēm, kas mazina gripas vīrusa simptomus un veicina atveseļošanās procesu. Plašāk par šo stāsta aptieku tīkla Apotheka sertificētā farmaceite Ivanda Krastiņa.

 

  1. Kādas zāles jālieto gripas gadījumā?

Gripa ir infekcijas slimība, kuru izraisa vīruss, tāpēc ar antibiotikām to izārstēt nevar. Ja saslimšana ar vīrusu ir konstatēta klīniski, t.i., pēc analīžu veikšanas, tad ģimenes ārsts izraksta pretvīrusa recepšu medikamentus.

Taču, ja analīzes nav veiktas, bet simptomi, piemēram, drudzis, drebuļi, galvas un muskuļu sāpes, sauss klepus, sāpošs kakls un nespēks, liecina par gripas pazīmēm, tad nekavējoties jāpaliek mājās un pēc ārsta ieteikuma jāuzsāk ārstēšanās. Proti, talkā jāņem gripas simptomus mazinošie preparāti. Tie aptiekās parasti ir nopērkami bez receptes parastu un putojošu tablešu, kapsulu, šķīstošo pulverīšu un arī pilienu veidā.

 

  1. Kādi ir ieguvumi no pretgripas zālēm?

Galvenokārt tās ļauj mazināt saslimšanas simptomus – pazemina temperatūru, samazina kakla sāpes, atvieglo elpošanu, novērš galvassāpes, kā rezultātā uzlabojas slimnieka pašsajūta.  Kā arī veicina ātrāku atveseļošanos, saīsinot slimošanas laiku par 1 vai pat 2 dienām. Tāpat laicīgi uzsākot ārstēšanos ar zālēm, var novērst nopietnas gripas komplikācijas, piemēram, plaušu karsoni.

 

  1. Kādam ir jābūt pretgripas zāļu sastāvam?

Gripas gadījumā izvēloties, piemēram, šķīstošus pulverīšus vai tabletes, jāpievērš uzmanība, lai to sastāvā būtu vairākas aktīvas vielas, kas kompleksi iedarbojas uz noteiktiem saslimšanas simptomiem, mazinot tos. Tā, piemēram, paracetamols atvieglos sāpes un drudža laikā pazemina ķermeņa temperatūru. Fenilefrīna hidrohlorīds vai pseidoefedrīna hidrohlorīds samazina tūsku degunā un deguna blakus dobumus atvieglojot elpošanu. Savukārt zāļu sastāvā pievienotā askorbīnskābe palīdzēs aizstāt C vitamīna trūkumu organismā, kas varētu būt zaudēts gripas sākuma stadijā.

 

Svarīgi atcerēties, ka, lietojot kompleksas gripas simptomu mazinošas zāles, nevajag papildus lietot galvassāpes vai temperatūru mazinošos medikamentus! Pretējā gadījumā ir risks pārsniegt konkrētās aktīvās vielas ieteicamos devu, kas, savukārt, var izraisīt nevēlamas blaknes.  Bet, ja nepieciešams, papildus var lietot lokālos deguna pilienus vai aerosolus gļotādas tūskas mazināšanai. Arī kakla sāpju mazināšanai sūkājamās pastilas vai kakla aerosoli noderēs. Droši papildus var lietot arī augu valsts preperātus, kuri arī mazinās slimības simptomus, kā arī stiprinās organismu.

 

  1. Kādas ir iespējamās blakusparādības?

Gluži kā jebkurām citām zālēm, arī tām, kas mazina gripas simptomus, iespējamas blakusparādības. Tieši šī iemesla dēļ zāles ir jālieto tik bieži un daudz, cik rekomendējis ārsts vai farmaceits. Īpaši piesardzīgiem attiecībā uz lietošanas devu ir jābūt mazu bērnu vecākiem un senioriem – šajās vecuma grupās ir paaugstināts komplikāciju risks. Grūtniecības un barošanas ar krūti laikā pretgripas zāles lietot nedrīkst!

 

Visa zāļu lietošanas laikā vajadzētu saglabāt to lietošanas instrukciju. Bet, ja gadījumā tā nozudusi, to elektroniskā veidā var apskatīties Apotheka internetaptiekā www.apotheka.lv un Valsts Zāļu aģentūras mājas lapā www.zva.gov.lv

 

 

Par Apotheka
Apotheka ir viens no vadošajiem un visstraujāk augošais aptieku tīkls Latvijā, ar kura zīmolu šobrīd darbojas jau 102 aptiekas Rīgā, reģionālajās pilsētās un lauku apvidū. Uzņēmums tika izveidots 2005.gadā, apvienojot vairākus mazus uzņēmumus. Apotheka Latvijā strādā vairāk nekā 390 darbinieki, no kuriem 300 ir farmaceiti, kuri sniedz profesionālu padomu kā par ārsta izrakstītu medikamentu lietošanu, tā arī par pastāvīgu veselības aprūpi un skaistuma un labsajūtas veicināšanu.
Apotheka ietilpst vienā no lielākajām Baltijas valstu farmācijas uzņēmumu grupām Magnum, kuras uzņēmumi darbojas Baltijas valstīs un Somijā.

 

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.