8.2 C
Rīga
piektdien, 29 marts, 2024

Kalendārs ar dejas dvēseli

 

Filozofi teic, ka deja ir netverama māksla ar kustību likt mums pieskārties dvēseles stīgām. Šķiet, latviešiem tautas deja ir vēl kaut kas maģiskāks. Un izrādās šo netveramo dvēseles stīgu var iekustināt arī fotogrāfijās. Vismaz deju kolektīvam “Dancis” un fotogrāfam Jurģim Rikveilim tas izdevās, radot pēc skaita nu jau 13. tautas deju ansambļa “Dancis” kalendāru.

 

Episki- tā vienā vārdā varētu raksturot tautas deju ansambļa “Dancis” šī gada kalendāru. Foto sesija notika decembra vidū TDA ”Dancis” mēģinājumu zālē Latvijas Universitātes Ekonomikas un vadības fakultātē, kur uz divām dienām šī vārda tiešajā nozīmē  tika ”radīts mežs”. Meža radīšanai tika izmantoti vairāki desmiti maisu ar mulču, sienu, zariem, sūnām un visu, ko paši dejotāji varējām atrast un savākt. Pateicoties tam, ka nezināmu iemeslu dēļ  mēģinājumu zālē 13 metru augstumā pie griestiem ir četri āķi, ar lielas asprātības un viltības palīdzību tur tika iekarināts fotoaparāts, kurš tika vadīts caur wifi ar telefona palīdzību.

Kā par kalendāru medijiem stāsta pats tā autors Rikveilis: “Sākotnējā ideja bija katrā bildē akcentēt kādu citu tērpa detaļu vai aksesuāru, bet, sākot fotografēt, sapratu, ka ir detaļas, kas ir pārāk mazas vai to ir maz, tādēļ tik un tā sākām jaukt tās kopā, tomēr mēģinot izcelt katrā bildē ko citu.”

Kalendāra foto sesija ir vairāk nekā 10 gadus ilga tautas deju ansambļa ”Dancis” tradīcija. Trīspadsmitais kalendārs un iepriekšējie divi tapuši fotogrāfa Jurģa Rikveiļa vadībā, kurš ”Dancī” dejo ceturto sezonu, tādēļ dejas un kalendāra tapšanas aizkulises pārzina vislabāk. Ierasts, ka kalendārs tiek prezentēts ikgadējā ”Danča” ballē, kas vienmēr notiek gada pirmajā sestdienā. Pirmais eksemplārs tiek svinīgi pasniegts kolektīva vadītājam Rolandam Juraševskim un pēc balles pie tā tiek arī citi interesenti.

Kalendāru var iegādāties, rakstot uz birojs@dancis.lv, cena – 7 eiro. Kalendāra izmērs – 47x31cm.

 

Sagatavoja: redakcija

Foto: Jurģis Rikveilis

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.