11.1 C
Rīga
piektdien, 29 marts, 2024

Piedzīvojot konkrētas emocijas, cilvēks tiecas pēc noteikta ēdiena

 
Kampaņas “Ēdienu kari” Publicitātes foto

Izrādās, katrai emocijai ir noteikta garša vai aromāts, tādēļ, ēdot noteiktus produktus, var ļoti ietekmēt psihoemocionālo stāvokli.

Ēdiena garša rada emocijas

Mūsdienu mediķi ir ievērojuši, ka psiholoģiskie faktori ir tik spēcīgi, ka tie bieži ietekmē fizioloģiju ārstēšanās laikā. Tāpat ir secināts, ka vēlmes pēc noteikta ēdiena ir atkarīgas no psihiskā un emocionālā stāvokļa. To var skaidrot ar sekojošo: ēdiens domāts ne tikai tam, lai uzņemtu barības vielas, tas veido arī emociju pasauli.

Saskaņā ar ajūrvēdu, ir 6 garšas:

  • salda
  • skāba
  • sāļa
  • rūgta
  • savelkoša
  • asa

Ja visas šīs garšas tiek sabalansētas uzturā, ēdiens dāvā cilvēkam veselību un laimi. Ja to harmonija izjaukta, tas atspoguļojas raksturā un uzvedībā, tāpat var veicināt slimību veidošanos.

Piemēram, slinkums saistīts ar saldu garšu. Saldā garša ir noderīga, bet, ja to izbauda pārmēru, tas ir, ja pārāk daudz uzņem cukuru, mazinās organisma aizsargspējas, ir traucēta vielmaiņa, aknu darbība, aizkuņģa dziedzeri, sīkos asinsvadus, cieš redze. Ir novērots, ka, ēst daudz saldumu, īpaši vakaros, tiecas tie, kuri necenšas risināt savas problēmas.

Piedzīvojot sēras, cilvēks neapzināti vēlas dažādot savu ēdienkarti ar tādiem asiem produktiem kā sinepes, rudzu maize, kafija. Tādēļ rodas liela iespējamība attīstīties hroniskām infekcijām, asins un kaulu sistēmas saslimšanām.

Pesimistisks cilvēks, kurš ātri apvainojas, visu laiku cenšas ēst skābu ēdienu. Taču pārlieka aizraušanās ar skābo negatīvi ietekmē sirdi, plaušas, kuņģi, zarnas, locītavas un iekšējos orgānus.

Rosīgi, saspringti cilvēki bieži vien dievina sālītus ēdienus. Tik ļoti tos bauda, ka ir gatavi pat saldumus ēst ar sāls piedevu. Taču pārlieku sāļš ēdiens ir ienaidnieks visiem asinsvadiem, bronhiem, nierēm, locītavām.

Spītīgi, neatlaidīgi, trauksmaini cilvēki nereti iecienījuši ļoti savelkošus ēdienus. Tāds ēdiens negatīvi ietekmē hormonālo sistēmu, bronhus, mugurkaulu, locītavas, kaulus.

Kaislība pret asu ēdienu ir dusmīgiem, ļoti temperamentīgiem cilvēkiem, tādēļ viņiem rodas iekaisuma procesi aknās,  aizkuņģa dziedzerī, kuņģī, sirdī, dzimumorgānos.

Vēlme pēc cepta ēdiena ir cilvēkiem, kam raksturīga ir rupjība, nogurums un nepatika pret darbu. Tas var novest līdz smadzeņu asinsvadu pārslodzes, tāpat negatīvi ietekmēt aknas, kuņģi, traucēt hormonālo un imūnsistēmas darbību.

Alkatīgiem cilvēkiem pārlieku patīk trekns ēdiens, kas var novest pie kuņģa, aknu, kaulu sistēmas problēmām, vielmaiņas izjaukšanas.

Ēdiena garša un stress

Cilvēki, kuri ir pastāvīgā spriedzē, neprot atiet no problēmām, dod priekšroku dzert tēju, kafiju, ēdienu ar asinszāli, majorānu.

Šādā stāvoklī cilvēki nereti sāk smēķēt, lietot alkoholu un citas veselībai kaitīgas vielas.

Fizioloģiskā līmenī šādu ieradumu sekas ir galvas smadzeņu asinsvadu, sirds, nieru vai aknu darbības traucējumi. Turklāt pazeminās dzimumdziedzeru funkcija un cieš asinscirkulācijas sistēma.

Uzbudināmība, spītība, mantkārība, nervozitāte rada steigu ēšanas laikā, tādēļ var rasties liekais svars, būt traucēts arteriālais spiediens, hormonālā darbība, mugurkauls, var pazemināties organisma aizsargspējas.

Ēdiens un mūsdienu pasaule

Nocietinoties, esot mantkārīgam, slikti izturoties pret cilvēkiem, pārāk pieķeroties materiālajām lietām, rodas tieksme pēc gaļas un tās izstrādājumiem. Cietsirdīga un tiešums rada vēlmi pēc zivs un tās produktiem. Sekas ir pesimisms, patstāvīga aizkaitināmība, ļaundabīgi audzēji, nelaimes gadījumi.

Turklāt gaļas un zivs patēriņš prasa no organisma daudz enerģijas pārstrādei, tādēļ visas organisma funkcijas, tostarp pašatveseļošanās spējas, kļūst vājākas. Slimības pāriet hroniskā formā.

Kādas emocijas ir saistītas ar ēdienu:

sēras – sīvas emocijas

bailes – mēs “savelkamies”, sažmiedzamies.

Šīs divas emocijas saasina psihoenerģētisko plūsmu cilvēka organismā, ajūrvēdā to sauc par vatu.

Skaudība – skāba emocija,

dusmas – kodīga emocija.

Šīs divas emocijas pastiprina Pitu.

Vēlme un kaislība – saldas emocijas,

skopums – sāļa emocija.

Šie divi pastiprina kaphu.

 

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.