9.6 C
Rīga
piektdien, 29 marts, 2024

Desmit dīvaini vingrinājumi, kas padarīs tevi gudrāku

 
SAMSUNG CAMERA PICTURES

Izrādās, ka ir daudz ikdienišķu darbību ar kuru palīdzību varam uzlabot savu smadzeņu darbību. Šoreiz piedāvājam diezgan savdabīgas un šķietami dīvainas lietas, kas nodrošinās mūsu smadzeņu aktīvāku darbību.

  1. Tīri zobus ar otru roku

Vienkārši tīri zobus ar savu nedominējošo roku, piemēram, ja esi labroce – tīri tos ar kreiso roku, bet, ja kreile, tad ar labo. Zinātnieki atklājuši, ka tas palīdz stimulēt abas smadzeņu puslodes, kas saasinās tavas prāta spējas.

  1. Dušojies ar aizvērtām acīm

Taktīlās jeb taustes sajūtas aktivizē dažādas smadzeņu daļas. Ar rokām vari sajust tādas sava ķermeņa tekstūras, kuras ar acīm nav iespējams saskatīt. Vienkārši aizver acis un centies sevi nomazgāt, izmantojot taktīlās sajūtas.

  1. Nomaini savu rīta rutīnu

Dažādas mācības atklājušas, ka ik rītu mainot savus rīta ieradumus un to secību, tu nostiprināsi smadzeņu garozas biezumu, kas savukārt attīsta smadzeņu aktivitāti. Apģērbies pēc nevis pirms brokastošanas, ved suni pastaigāties citā vietā, nomaini savu mīļāko televīzijas kanālu.

  1. Apgriez otrādi pazīstamus priekšmetus

Kad skatāmies uz pareizi novietotām lietām, mūsu kreisā verbālā hemisfēra var vienkārši palaist garām daudzus priekšmetus, nomainot mūsu uzmanību uz citām lietām ļoti ātri. Apgriežot priekšmetus otrādi, aktivizēsim labās hemisfēras darbību, kas ļaus ievērot noteiktās lietas labāk un saskatīt to formu, toni u.c. Apmaini vietām vai apgriez otrādi ģimenes fotogrāfijas, sienas pulksteni vai kalendāru.

  1. Samaini vietas pie galda

Lielākoties ir tā, ka ģimenē katram ir sava sēdvieta pie vakariņu galda, bet, lai tavas smadzenes varētu attīstīties, tās nepieciešams pārsteigt. Nomainiet sēdvietas, lai redzētu citu skatu uz telpu un cilvēkiem. Ievērosi, ka pat veids kā sniedzies pēc sāls mainīsies.

  1. Ieelpo jaunus aromātus

Tu droši vien pat neatceries, kā iemācījies asociēt kafijas smaržu ar jaunas dienas sākumu. Sasaistot savdabīgas smaržas, teiksim – vaniļu, kanēli vai piparmētru, ar kādu aktivitāti, ļaus smadzenēm radīt jaunus neironu ceļus. Nedēļu turi savu mīļāko aromātu netālu no gultas. Ieelpo to uzreiz pēc pamošanās, vannojoties un/vai apģērbjoties.

  1. Atver mašīnas logu

Himpokampus ir smadzeņu laukums, kas atbild par atmiņu. Tavas atmiņas būs spilgtākas, ja tās iekļaus smaržas, skaņas un skatus. Centies atpazīt jaunas smakas un skaņas pa ceļam uz mājām no darba. Mašīnas loga atvēršana tev palīdzēs to izdarīt.

  1. Pārbaudi veikala produktus

Visos lielveikalos, peļņu nesošākie produkti ir novietoti tieši acu augstumā. Tieši tāpēc iepērkoties tu daudz ko neredzi. Apstājies jebkurā ejā un apskati piedāvāto produktu klāstu no augšas līdz apakšai. Ja ievēro kaut ko, ko iepriekš neesi redzējusi, paņem to, izlasi sastāvdaļas un padomā par to. Tev pat nav jānopērk šo produktu. Patiesībā, galvenais uzdevums ir paveikts – tu lauzi savu rutīnu un sasniedzi jaunu pieredzi.

  1. Vairāk komunicē dienas laikā

Zinātnieku pētījumi vairākas reizes pierādījuši, ka komunikācijas trūkums nopietni ietekmē vispārējās kognitīvās spējas. Ja esi izslāpusi, nopērc dzērienu no konkrētas personas labāk, nekā iegādājies to no veikalu plauktiem. Beidzies benzīns? Labāk samaksā skaidrā un pie viena komunicē nevis izmanto kredītkarti.

  1. Lasi savādāk

Mēs aktivizējam dažādus smadzeņu laukumus, kad lasām vai klausāmies citus cilvēkus. Skaļa vai klusa lasīšana sev pašai, arī liek mūsu smadzenēm dažādi darboties. Lasi skaļi savam partnerim, pēc tam samainieties ar lasītāja un klausītāja lomām.

 

Tekstu sagatavoja: Kristīne Pelle

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.