8.2 C
Rīga
piektdien, 29 marts, 2024

Septiņi attaisnojoši tiesu spriedumi, kas šokēja sabiedrību

 
Foto: Publicitātes

Slavenības, sportisti un pat vienkārši cilvēki bieži iekļūst juridiskās drāmās, kas risinās visu acu priekšā. Šajās peripetijās ar iedvesmu piedalās arī plašsaziņas līdzekļi, provocējot cilvēkus izlemt apsūdzētā vainas pakāpi.

Bieži vien zvērināto tiesas lēmumu ietekmē ne tikai pierādījumi un fakti, bet arī aizstāvības advokātu darbs, kuriem izdodas “melnu” padarīt par “baltu”. Par to, kā ar psiholoģijas zināšanu, intuīcijas un augsto tehnoloģiju palīdzību var izveidot ideālu aizstāvības stratēģiju, stāsta televīzijas seriāls “Dr.Buls”, kas skatāms televīzijas kanālā “FOX”.

Taču tā notiek ne tikai filmās. Lūk, septiņi attaisnojoši tiesu spriedumi, kas pamatīgi šokēja sabiedrību un par kuru atbilstību reālajiem notikumiem cilvēki šaubās joprojām.

1993 – Lorēna Bobita: vīrieši joprojām instinktīvi sakrusto kājas

Ekvadorā dzimušajai manikīrei Lorēnai Bobitai bija grūti pārciest vīra Džona fizisko un emocionālo vardarbību. Reiz, kad piedzēries vīrs uzbruka, Lorēna ar lielu gaļas nazi nogrieza viņa dzimumlocekli. Sieviete aizbēga, taču pēc laiciņa attapās un piezvanīja palīdzības dienestiem. Pēc deviņām stundām ārstiem izdevās atjaunot nogriezto locekli.

Pāris stājās tiesas priekšā par vardarbību vienam pret otru, un abi tika attaisnoti. Lorēna tādēļ, ka viņu esot pārņēmis “īslaicīgs ārprāts” un pēctraumatiskā stresa sindroms, Džons – pierādījumu trūkuma dēļ. Pēc dažiem gadiem Bobiti izšķīrās. Džons izmēģināja veiksmi pornofilmās, un vēl dažas reizes saskārās ar likumsargiem vardarbības dēļ. Lorēna pēc vairāk nekā 20 gadiem atklāja, ka nožēlo nodarīto, taču ir gandarīta par iespēju pilnībā mainīt dzīvi. Viņa strādā nekustamo īpašumu jomā un palīdz citiem vardarbības upuriem.

2001 – Roberts Bleiks: cita lode citai pistolei

Aktieris Roberts Bleiks bija iepinies mīlas intrigās ar Boniju Lī Bakliju. Skaistu dāmu, kurai bija turīgu vīriešu izmantotājas slava. Viņa vienlaikus tikās ar Bleiku un aktiera Marlona Brando dēlu Kristiānu, apgalvojot, ka tieši Brando ir viņas topošā bērna tēvs. DNS analīzes atklāja, ka tēvs ir Bleiks, un pāris apprecējās. Aptuveni pēc pusgada Baklija tika nošauta mašīnā netālu no restorāna, kurā abi vakariņoja. Bleiks bija devies atpakaļ, lai paņemtu savu šaujamieroci.

Viņš kļuva par galveno aizdomās turamo, kuru vainoja slepkavības organizēšanā. Bija pat divi vīrieši, kas apgalvoja, ka aktieris centies viņus nolīgt, taču abi liecinieki tika novērtēti kā neuzticami. Bleiku attaisnoja. Bet pat daudzus gadus vēlāk lietā iesaistītie teica, ka ir pārliecināti par to, ka aktieris “darījis visu, lai slepkavība notiktu”. Bleiks bankrotēja pēc zaudējuma civillietā, kad bija spiests izmaksāt Baklijas bērniem 15 miljonus ASV dolāru.

 1991 – Viljams Kenedijs Smits: attaisnots izvarošanā

Ietekmīgā Kenediju klana pārstāvis, senatoru Teda un Robertu brāļadēls Viljams Kenedijs Smits atjēdzās tiesā par izvarošanu. Apsūdzības izvirzīja Patrīcija Boumane (29), kura bija satikusi Tedu, Patriku un Viljamu Kenedijus kādā Maiami bārā. Viņa atzina, ka pati piekritusi pavadīt kopā laiku, taču vēlāk Viljams viņu izvarojis. Kenedijs apgalvoja, ka viņiem bijis sekss pēc abpusējas piekrišanas. Zvērināto tiesa viņu atzina par nevainīgu.

Tomēr publika uzskatīja, ka tumšmatainais jaunais Kenedijs attaisnots sava uzvārda un bagātības dēļ. Iespējams, tā ir patiesība, jo tiesas zālē Viljamam līdzās bija neskaitāmi plašā un ietekmīgā Kenediju klana pārstāvji. Ģimene pieprasīja visprominentāko cilvēku, tostarp Džona F. Kenedija juniora liecības, pretēji viņa mātes Džekijas Kenedijas gribai. 2004.gadā Smits tika attaisnots vēl kādā apsūdzībā par izvarošanu. Tagad viņš ir cienīts mediķis Floridā, kas nodarbojas ar kājnieku mīnu upuru rehabilitāciju. Interesanti, ka aizstāvības advokāts Rojs Bleks apprecējās ar Lisu Halleri, kas bija viena no zvērinātajām.

2007 – Amanda Noksa: ātri jābēg no “trakā” itāļa

Sietlas koledžas studente Amanda Noksa mācījās Itālijā, dzīvoja kopā ar anglieti Mereditu Kerčeri. Meredita tika atrasta izvarota un nogalināta meiteņu kopējā dzīvoklī. Itālijas tiesa par vainīgiem atzina Noksu un viņas draugu Rafaelu Solesito. Viņa spriedumu pārsūdzēja, 2013.gadā tika attaisnota un atgriezās Sietlā. Itālijas tiesa lietu skatīja vēlreiz, Noksu atkal atzina par vainīgu, bet 2015.gadā apelācijas tiesa viņu vēlreiz attaisnoja. Tagad Noksa saka, ka nekad neatgriezīsies Itālijā, taču peripetijas tiesā izraisīja plašas diskusijas par taisnīgu tiesu. Noksas atbalstītāji apgalvo, ka Itālijas tiesas ir aizspriedumainas pret amerikāņiem, bet kritiķi – ka sieviete atbrīvota savas pilsonības dēļ. Iespējams, dažādo spriedumu īstais iemesls ir problēmas policijas un izmeklēšanas darbā.

2008 – Keisija Antonija: reāls stāsts par šausmām ģimenē

Divgadīgā Keilija Marija Antonija pazuda pēc tam, kad viņas māte Keisija Antonija kopā ar meitiņu devās ceļā it kā uz darbu Tampā. Aptuveni pēc mēneša Keisijas vecāki Džordžs un Sindija saņēma paziņojumu, ka netālajā “sodu” stāvvietā atrodas viņu meitas mašīna. Auto bija nepatīkama smaka, savukārt sazin no kurienes uzradusies Keisija paziņoja, ka pirms mēneša meitiņu nolaupīja auklīte. Sindija par notikušo paziņoja policijai, kas atklāja vienus melus pēc otriem. Vēl pēc laika netālu no mājām tika atrastas meitenītes mirstīgās atliekas. Keisija bija galvenā aizdomās turētā, jo, kā atklājās, viņai bija visai izlaidīgs dzīvesveids un bērniņš varētu būt “traucēklis” bāru apmeklēšanai. Taču, neskatoties uz it kā dzelžainajiem pierādījumiem, zvērināto tiesa Keisiju attaisnoja. Miljoniem cilvēku, kas sekoja tiesas prāvai, nespēja noticēt, ka neviens nav atbildīgs par meitenītes nāvi.

2012 – Džordžs Cimmermans: nav šaubu, ka viņš drīz būs cietumā

Floridas krimināltiesību koledžas students Džordžs Cimmermans sabiedrības uzmanības krustugunīs nonāca pēc tam, kad nāvējoši sašāva melnādainu pusaudzi Treivonu Mārtinu. Kādu vakaru Cimmermans sabiedriskā kārtā patrulēja Retrītas ielās, kur bieži notika laupīšanas. Viņš ievēroja, ka pusaudzis apskata apkārtni un pavēlēja apstāties. Sākās asa vārdu pārmaiņa, kas pārauga kautiņā, līdz Cimmermans izvilka pusautomātisko ieroci un no tuva attāluma sašāva pusaudzi. Viņa apgalvoja, ka tā bijusi pašaizsardzība, turklāt Mārtins nav bijis nekāds enģelītis. Taču Treivona vecāki atklāja, ka pusaudzis bija devies pie tēva, lai kopā skatītos basketbolu. Viņi publiski aicināja spriest taisnīgu tiesu. Sabiedrības sašutumu palielināja arī Sanfordas tiesas un plašsaziņas līdzekļu attieksme.

Cimmermanu tiesāja par otrās pakāpes slepkavību; zvērinātie viņu attaisnoja. Spriedums izraisīja plašas protesta demonstrācijas daudzviet ASV, zvērinātiem tika pārmesti rasistiski stereotipi lēmuma pieņemšanā. Patiešām, viņu vidū nebija neviena afroamerikāņa.

1994 – O.Dž.Simpsons: ja cimds neatbilst, jūs esat attaisnots

Karjeru noslēgušais profesionālais futbolists O.Dž. Simpsons baudīja dzīvi, piedalījās filmās un reklāmās. Viņš bija precējies ar blondu skaistuli Nikolu Braunu Simpsoni, pārim bija divi bērni. Taču viņi ar Nikolu izšķīrās. Simpsons dusmojās, kad pēc šķiršanās Nikola tika redzēta kopā ar citiem vīriešiem. Kādu vakaru pēc ģimenes vakariņām vietējā restorānā Nikola devās mājās, kur viņai pievienojas draugs Ronalds Goldmans (25). Nākamajā dienā atklājās, ka viņi ir nežēlīgi noslepkavoti.

Teju uzreiz galvenais aizdomās turētais bija O.Dž.Simpsons, kas tika apsūdzēts dubultslepkavībā. Šķita, ka viņš turpmāko dzīvi pavadīs aiz restēm. Taču zvērinātie attaisnoja Simpsonu pirmās pakāpes slepkavībā, tomēr atzina, ka viņam ir civiltiesiska atbildība par šīm nāvēm. Vēlāk viņam tika piespriesti 33 gadi cietumā par laupīšanu.

Skaties, kā psihologam un tieslietu konsultantam Džeisonam Bulam un viņa komandai izdodas panākt savu klientu attaisnošanu jaunajā seriālā “Dr.Buls” televīzijas kanālā “FOX” trešdienās, plkst. 22:00.

 

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.