8.2 C
Rīga
piektdien, 29 marts, 2024

Francijas vīni – populārākie visā pasaulē

 
Foto: Publicitātes

 Skaistuma noslēpumi, izslavēta virtuve un vīns, kas pēc popularitātes un daudzveidības tiek atzīts par Nr. 1 visā pasaulē – Francijai ir ar ko lepoties. Franču vīni nereti tiek saukti par prestižākajiem, dārgākajiem, kā arī izslavētākajiem, un pamatoti. Ja esi franču vīnu cienītājs vai arī vēlies pārliecināties par to neatkārtojamību,Rimi vīna dārza vīnzinis Mārcis Mitrevics dod noderīgus padomus par franču vīnu pasauli, lai vīna izvēle nesagādātu grūtības, bet gan patīkamas izjūtas.

Franču vīnu slava ir meklējama senā vēsturē un ģeogrāfijā. Francija aizņem klimatiski daudzveidīgu teritoriju vīnogu audzēšanai vislabvēlīgākajās ziemeļu paralēlēs, tātad pati daba jau ir parūpējusies, lai Francijā būtu iespējami daudz un atšķirīgu vīndarīšanas reģionu. Tur ir dažādas klimata zonas, kurās daba ļauj vietējiem vīndariem radīt vienus no īpašākajiem Francijas vīna stiliem. Piemēram, mērenās un piejūras klimata zonas, kontinentālās zonas, īpašā Vidusjūras klimatiskā zona, gan arī īpaši specifiski ģeogrāfiski labvēlīgi mikroklimati, piemēram, Elzasas fenomens, kur Vogēzu kalni aiztur vējus un nokrišņus.

Pievērs uzmanību!

Lai atrastu vissaderīgāko franču vīnu izvēlētajai maltītei, būs vajadzīgas priekšzināšanas. Franči, pieturoties pie gadsimtiem senām tradīcijām, lielākajā daļā gadījumu savu prestižāko vīna reģionu vīnu nosaukumos praktiski neizmanto vīnogu šķirnes nosaukumus vai specifisko vīndarīšanas metodi. Viņi uzskata, ka, ja jau tu izvēlies viņu vīnu, tad tev par to viss ir jāzina. Tāpat ir arī ar vīna gatavību jeb briedumu – franči ir gatavi pārdot savu vīnu pat tad, kad tas vēl tiek iepildīts pudelēs. Viņi uzskata, ka vīna baudītājam pašam ir jāzina, vai vīns ir ceļams galdā sestdien vai tajā sestdienā tieši pēc piecpadsmit gadiem.

Ceļazīme no Francijas uz Latviju

Klasiskās un pasaulē izplatītākās franču sarkanvīnu un baltvīnu šķirnes ir CabernetSauvignon, Merlot, Chardonnay, SauvignonBlanc. Cimperlīgais, īpašu uzmanību prasošais Pinot Noir – arī no Francijas. Syrah, Grenache, Mourvèdre, Carignan, CabernetFranc, Malbec, Sémillon, PinotGris, CheninBlanc – visas ir franču šķirnes. Pat vāciskās Gewürztraminer izcelsme ir saistīta ar Francijai piederošo Elzasu. Un starp citu arī kagoram ir franciska izcelsme!

Žirondas upes kreisā krasta Cabernet bāzes bordo sarkanvīns no prestižās Medokas, klasiskais sarkanais burgundietis, ko, kā likums, darina no Pinot Noir; Ronas ielejas klasiskais sarkanvīns no Dienvidfrancijas tradicionālo vīnogu sajaukuma un klasisks Elzasas Riesling – tie ir tikai daži no klasiskajiemfranču vīna kultūras dažādību raksturojošiem vīniem.

Divreiz vienā franču vīna upē neiekāpsi

Franču vīns ir unikāls! Tas vairāk kā jebkurš cits pakļaujas dabas untumiem un simtiem dažādu nozīmīgu blakusapstākļu, kas klasisku franču vīnu katru ražas gadu padaru oriģinālu un citādāku. Tāpēc der apzināties, ka katrs izvēlētais un iegādātais vīns ir kas unikāls, tikai šobrīd tverams un neatkārtojams. Nav iespējams garantēt, ka šodienas pirkums būs visu laiku garšīgākais atradums, bet pilnīgi droši, ka pieredze būs neatkārtojama.

 

Tekstu sagatavoja: Inga Bite,

SIA Rimi Latvia sabiedrisko attiecību vadītāja

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.