14.3 C
Rīga
ceturtdien, 28 marts, 2024

Pie t/c “Origo” atklāta Latvijas simtgadei veltīta izstāde “Latviešu Spēka Zīmes”

 
Origo laukums. Iztādes “Spēka zīmes” atklāšana. Foto: Ilmārs Znotiņš

1.februārī laukumā pie tirdzniecības centra “Origo” tika atklāta lielformāta brīvdabas fotoizstāde “Latviešu Spēka Zīmes”, tādējādi aizsākot Latvijas simtgadei veltīto izstāžu sēriju. Fotoizstādē ikvienam ir apskatāmas desmit latviešu rakstu zīmes – svarīga latviešu tautas kultūras sastāvdaļa, kurām laika gaitā ir izveidojusies sava simboliskā jēga un pielietojums kā vēsturē, tā arī mūsdienās.Lielformāta brīvdabas fotoizstāde laukumā pie t/c „Origo” ir unikāls, diennakti izgaismots pilsētvides objekts, kuru ikviens apmeklētājs visa gada garumā var apmeklēt un apskatīt bez maksas.

Neatkarīgi no veida, kā un kādam nolūkam zīmes radītas vai izmantotas, arī no teritorijas, kurā tā radušās, visas zīmes vieno kas īpašs – katrai no tām laika gaitā izveidojusies sava nozīme un tās glabā daļu no latviskās enerģētiskās un vēstošās informācijas. Raugoties uz latviešu senču vēsturi un kultūras mantojumu, var secināt, ka ar rakstu zīmēm rotāti ļoti daudzi priekšmeti,  no plaši pielietotiem sadzīves priekšmetiem, līdz apģērbiem un greznāmrotaslietām.Rakstu zīmes savu atdzimšanu piedzīvo arī mūsdienās – apģērbu dizainā, dažādos aksesuāros, interjera un mākslas priekšmetos, tādējādi godinot senās tradīcijas un parādot piederību un mīlestību pret savu valsti, tautu un kultūru.

Izstāde “Latviešu Spēka Zīmes” ir tirdzniecības centra “Origo” dāvinājums valsts jubilejā. Izstāde tapusi kopā ar Nacionālā kultūras centra Tautas lietišķās mākslas eksperti LinduRubenu, Latvijas Etnogrāfiskā brīvdabas muzeja Krājuma nodaļas vadītāju, etnogrāfi un pētnieci Dainu Kraukli un Latvijas Etnogrāfiskā brīvdabas muzeja direktori Ilzi Millersoni. Viņas sniegušas lielu savu atbalstu izstādes tapšanā un veidošanā.

“Interese par latviešu rakstu zīmēm ir augusi. Iespējams, tas saistīts ar tautas pašapziņas veidošanos. Tiek vairāk pētīta pagātne, tradīcijas. Tas notiek, lai labāk saprastu sevi, apzinātos savu vietu šajā pasaulē, kā arī saprastu, cik ļoti mēs pasaulē esam vienoti tradīcijās, skaistā izpratnē un pasaules uztverē,” stāsta Latvijas Nacionālā kultūras centra Tautas lietišķās mākslas eksperte Linda Rubena. “Domāju, ka iecere izveidot šādu izstādi ir ļoti apsveicama, jo laukums pie t/c “Origo” ir pilsētas iedzīvotāju un viesu ikdienas ceļu krustpunkts. Ļoti ceru, ka izstādē apskatāmā informācija sniegs jaunas zināšanas, ļaus apzināties sevi un savu tautu, dos iespēju salīdzināt un izvērtēt. Īpaši šī izstāde nozīmīga šobrīd, kad gatavojamies Latvijas valsts simtgadei, kad domājam par pagātni un nākotni šajā valstī.

Folkloras un seno cīņu kopa “Vilkači”.

Latvijas Etnogrāfiskā brīvdabas muzeja Krājuma nodaļas vadītāja, etnogrāfe un pētniece Daina Kraukle:  “Cenšos Latviju iepazīt visdažādākajos veidos. Viens no ceļiem – pētīt mūsu tautas neizmērojami bagāto mantojumu, tai skaitā latvisko rotājošo rakstu. Tā pamatā ir visvienkāršākās rakstu zīmes, kas tiek kuplinātas un sakārtotas bezgalīgos variantos. Līdzsvars un harmonija ir viena no tautas daiļrades mērauklām. Lai tās palīdz arī mums – gan svētku brīžos, gan ikdienā. No baltās ziemas apskaidrības, caur pelēkzaļo trauslumu pavasarī, caur pilnbrieda zaļo vasarā līdz visu iespējamo krāsu eksplozijai rudenī ejam pa apli, apstājoties saules, mēness, zvaigžņu, jumja, zalkša, līkloča, skujiņas un daudzās, daudzās citās pieturvietās. Lai Jums jauks ceļojums!”

“Gatavojoties Latvijas simtgadei, tirdzniecības centrs “Origo” sadarbībā ar kultūras ekspertiem ir sagatavojis dāvinājumu valsts jubilejā un aizsāk tai veltīto izstāžu sēriju ar lielformāta brīvdabas fotoizstādi “Latviešu Spēka Zīmes”. Tirdzniecības centra atrašanās dēļ, vēl plašākaisabiedrības daļai būs iespēja iepazīt un izzināt svarīgu latviešu tautas kultūras mantojuma daļu – latviešu rakstu zīmes. Mūsdienās ir strauji pieaugusi latviešu kultūras un tradīciju vērtība, un aizvien biežāk amatnieki, mākslinieki un dizaineri savos darbos izmanto rakstu zīmes un latviskus elementus, godājot un turot augstā vērtē latviešu tautas mantojumu,” Aleksandrs Ņemirovskis, tirdzniecības centra “Origo” vadītājs.

Pasākumā ar muzikālo sniegumu piedalījās folkloras un seno cīņu kopa “Vilkači”.Izstāde tapusi sadarbībā ar Latvijas Etnogrāfisko brīvdabas muzeju, Latvijas Nacionālo kultūras centru, etnogrāfi un pētnieci Dainu Kraukli un tirdzniecības centru “Origo”.

Izstāde apskatāma no 2017. gada 1. februāra.

 

Par t/c „Origo”:

“Origo” ir mūsdienīgs iepirkšanās centrs pašā Rīgas centrā blakus centrālajam pilsētas transporta mezglam. Tā kā tirdzniecības centrs ir savienots ar centrālo dzelzceļa staciju, tam ir liela loma gājēju ikdienas dzīvē. “Origo” ir lielisks paraugs daudzfunkcionālai attīstībai, apvienojot iepirkšanos, ēdināšanu, pakalpojumus un brīvā laika pavadīšanas iespējas. Tirdzniecības centrs „Origo” ir GALACTICO alianses biedrs.

Par lielformāta brīvdabas galeriju:

Lielformāta brīvdabas izstāde visa gada garumā laukumā pie t/c “Origo” piedāvā dažādas foto izstādes, kas ir aplūkojamas bez maksas visu diennakti. Nakts laikā izgaismotā 450 kvadrātmetrus plašā brīvdabas foto galerija ir vienīgais šāda veida objekts Rīgā.2016. gadā visiem kultūras un mākslas baudītajiem bez maksas bija apskatāmas 3 nozīmīgas fotoizstādes: “#Džemma90”, “Gada balva fotogrāfijā 2015” un “Laikmeti mainās, džezs paliek. Džezs Latvijā”.

 

Tekstu sagatavoja: Kristīne Šņepste,

T/c „Origo” sabiedrisko attiecību pārstāve

 

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.