0.3 C
Rīga
sestdien, 20 aprīlis, 2024

Romas pāvesta portrets latviešu skatījumā

 
Foto: Gianni Fiorito

Gados vecākam, pārticīgam, tradicionālam, bet vienlaikus pieticīgam un vienkāršam – šādam pēc Latvijas iedzīvotāju domām jābūt Romas pāvestam, aptaujā noskaidrojusi seriālu, filmu un TV lietotne Shortcut.

Iedvesmu aptaujas veikšanai Shortcut mēlās, ņemot vērā seriāla “Jaunais pāvests” arvien pieaugošo popularitāti. Seriālu veidojis pazīstamais itāļu režisors Paolo Sorentino, bet galveno lomu tajā atveido Džūda Lovs.

Pret provokācijām mākslas filmās izturamies piesardzīgi

Lai arī seriāla “Jaunais pāvests” režisors saņēmis atzinīgus kritiķu vārdus par provokatīvo un drosmīgo pāvesta attēlojumu, piemēram, galvenais varonis seriālā gan smēķē, gan brokastu vietā izvēlas ķiršu zero kolu, latvieši ir tradicionālāki. 40% aptaujas dalībnieku uzskata, ka mākslas vārdā nav ētiski attēlot Romas pāvestu ar kaitīgiem ieradumiem, katrs ceturtais uzskata, ka tā ir zaimošana. Tikai 20% tajā nesaskata nekādas pretrunas un katrs desmitais pat uzskata, ka to var darīt, ja tādā veidā cilvēki vairāk sāk interesēties par kristietību.

Romas pāvestam piedienas brieduma gadi

87% aptaujas dalībnieku norāda, ka pāvestam vajadzētu būt vismaz 40 gadus vecam. Vairāk nekā puse norāda, ka optimālais pāvesta vecums būtu 41 – 60 gadi, kamēr trešdaļa atzīmējuši dzīves brieduma gadus no 61 līdz 80 gadiem.

Pārticīgs vai nabadzīgs – domas atšķiras

Atbildot uz jautājumu, vai Katoļu baznīcas galvai jābūt nabadzīgai vai pārticīgai, domas dalās – attiecīgi 47% un 53%. Respondenti vecumā no 40 līdz 49 gadiem biežāk nekā citās vecuma grupās uzskata, ka pāvestam jābūt nabadzīgam, kamēr gados vecāki cilvēki vairāk sliecas domāt, ka pārticīgam. Interesanti, ka latvieši, salīdzinot ar citu tautību pārstāvjiem, biežāk  pāvesta raksturojošu iezīmi uzsver tieši pārticību.

Tradicionāls, vienkāršs un eiropietis

Trešdaļa aptaujas dalībnieku atzīmē, ka pāvestam jābūt tradicionālam un vienkāršam,kā arījānākno Eiropas. Tomēr katrs trešais arī pieļauj domu, ka par Romas pāvestu varētu kļūt arī amerikānis, līdzīgi kā attēlots seriālā “Jaunais pāvests”. Kā biežākie iemesli par labu pāvestam kā amerikānim minēti – tautībai nav nozīmes, demokrātijā visiem vienādas iespējas un pasaule ir mainījusies.

Par seriālu “Jaunais pāvests”: Džūda Lova atveidotais Lenijs Belardo ir visu laiku jaunākais pāvests, turklāt arī pirmais Romas pāvests, kurš nācis no Amerikas. Viņa radikālās idejas varētu mainīt Romas Katoļu baznīcu, tomēr daudzu viņa izvēļu pamatā ir senas skumjas un moku pilnās attiecības ar ticību. Visa seriāla pirmā sezona latviešu un oriģinālvalodā pieejama lietotnē Shotcut.lv, kā arī Shortcut aplikācijā telefonā, planšetdatorā, kā arī Apple TV un Android TV TM.

 

Par aptauju:

Aptauja veikta 2017. gada janvārī, aptaujājot 703 respondentus vecumā no 15-74 gadiem.

 

Tekstu sagatavoja: Lāsma Trofimova,

Lattelecom Sabiedrisko attiecību nodaļas vecākā projektu vadītāja

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.