6 C
Rīga
piektdien, 19 aprīlis, 2024

Kāpēc pāriem, kas strīdas, mīlestība ir spēcīgāka?

 

Attiecības parasti sākas ar straujākiem sirdspukstiem un tareņiem vēderā. Viss ir jauki un skaisti, jūs piekrīta cits cita domām un meklējat kompromisus. Taču tad, kad „rozā brilles” krīt, jūs sākat izrādīt savu īsto viedokli, atšķirības un personības. Tad arī atiecībās parādās nopietnākas domstarpības…

Kā izrādās, strīdi ir pat veselīga attiecību daļa, jo tā arī ir sava veida komunikācija. Tie ļauj tev izteikties un tādējādi arī mācīties citam no cita. Ne vienmēr strīdi norāda uz to, ka attiecībās ir problēmas. Galvenais ir ievērot svarīgas lietas: neuzstāj uz savu taisnību; runā uzreiz, nevis pēc kāda laika; klausies; pieturies pie pamata tēmas; nesaki kaut ko, ko varētu nožēlot.

Strīdi ne vienmēr nozīmē kliegšanu un trauku plēšanu. Dažkārt strīdi vienkārši norāda uz to, ka pārim domas nesakrīt, tāpēc viņi aktualizē konkrēto tēmu un par to diskutē. Sliktas ir attiecības, kur tā nenotiek, jo cilvēks nevar justies brīvs. Viņš visu laiku staigā apkārt sasprindzis un ar domu pilnu dvēseli. Viņš tur visu sevī, lai tik neaizskartu otru cilvēku.

Tāpat strīdu un domstarpību neesamība var liecināt par to, ka attiecībās nav īstas uzticības, līdz ar to vajadzētu uzdot sev šādus jautājumus:

Vai tu vari brīvi izteikt savu viedokli un neapmierinātību? Vai tu baidies partnerim pateikt kaut ko, kas viņam nepatiks? Vai tu šajās attiecībās vari būt patiesa? Vai tev nav bail parādīt savu īsto „Es”?

Daudzi attiecību eksperti pasaulē uzskata, ka veselīgas un laimīgas attiecības sastāv no septiņām sastāvdaļām, un strīdi ir viena no tām. Psihoterapeite Stephanie Sarkis skaidro: „Es nekad neesmu redzējusi laimīgu pāri, kurš nestrīdas. Ja manā birojā ienāk pāris un saka, ka starp viņiem nekad nav ne domstarpību, ne nopietnāku strīdu, es uzreiz saprotu, ka kaut kas nav kārtībā. Var strīdēties bez milzīgas drāmas taisīšanas. Partneri izsaka savu viedokli bez balss toņa paaugstināšanas un, sliktākajā gadījumā, kaušanās. Tas, ka domas nesakrīt, ir normāli.”

Kad cilvēki ilgāku laiku ir attiecībās, viņi palēnām atgriežas paši savā teritorijā. Tas ir, viņi grib būt sadzirdēti un saprasti, sekot saviem sapņiem un saprast, kas viņi īsti ir. Laimīgi pāri to saprot un tāpēc uzklausa un ciena cits citu.

Ir liela atšķirība starp dusmīgu strīdēšanos un konstruktīvu domu izklāstīšanu. Ilgākā laika posmā cilvēki iemācās to saprast. Tāpat ar laiku saprot, kas ir tās lietas, par ko ir vērts pastrīdēties, un kas ir tās, ko labāk ir vienkārši labāk atlaist. Klusēšana ne vienmēr ir veselīgākais risinājums, taču arī uzbrukt otram nedrīkst. Ir jāstrīdas bez dusmām!

 

Tekstu sagatavoja: Diāna Dieviete/ Avots: Powerofpositivity.com

 

1 KOMENTĀRS

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.