7.2 C
Rīga
ceturtdien, 25 aprīlis, 2024

Deviņi iemesli, kāpēc savā ikdienas ēdienkartē obligāti būtu jāiekļauj citrusaugļi

 

Tu jau zini, ka citrusaugļi (apelsīni, citroni, laims, mandarīni, greipfrūti) satur daudz imunitātes stiprināšanai nepieciešamo C vitamīnu. Tieši tāpēc cilvēki patērē šos augļus vairāk savā slimošanas laikā. Taču, kā izrādās, C vitamīns nav vienīgais augļu labums.

LABS ŠĶIEDRVIELU AVOTS

Sievietēm ik dienu būtu jāuzņem vismaz 25 grami šķiedrvielu, un citrusaugļi var ļoti labi palīdzēt šo mērķi sasniegt. Vienā apelsīnā ir līdz pat 2,3 gramiem šķiedrvielu, un mandarīnā – 1,6 grami. Pie tam, aptuveni divas trešdaļas šo šķiedrvielu ir ūdenī šķīstošas. Tas, savukārt, palīdz organismā regulēt glikozes un holesterīna līmeni.

TIE IR LABI TAVAI SIRDS VESELĪBAI

Citrusaugļos ir daudz flavonoīdu, kas, savukārt, pasargā tavu sirdi. Kāds pētījums uzrādīja to, ka regulāra greipfrūta lietošana uzturā palīdzēja samazināt holesterīna un triglicerīda līmeni asinīs. Arī C vitamīns spēj pasargāt no riska saslimt ar kādu no sirds slimībām.

ZEMS GLIKĒMISKAIS INDEKSS

Glikēmisko indeksu izmanto, lai novērtētu, kā ogļhidrātus saturošie produkti paaugstina cukura līmeni asinīs. salīdzinot ar glikozi vai baltmaizi. Cukura līmeņa paaugstināšanos pēc glikozes vai baltmaizes lietošanas pieņem par 100%. Apelsīna indekss būtu 45 un greipfrūta – 25. Apēdot produktu ar augstu GI, tas ātrāk pārstrādājas – ātrāk tiek remdēts izsalkums, bet pēc tam arī daudz ātrāk sāks gribēties ēst. 

TIE VAR SAĪSINĀT SLIMOŠANAS LAIKU

Tas nav nekāds noslēpums, ka citrusaugļos ir daudz C vitamīna. Noslēpums nav arī tas, ka C vitamīns nevar cilvēku pasargāt no saaukstēšanās. Taču tas, ko tie var darīt, ir saīsināt kopējo slimošanas laiku.

TAJOS IR DAUDZ KĀLIJA

Kālijs ir ļoti svarīgs elements sirds veselībai, jo palīdz tai sarauties un izplesties. Ar kāliju bagātīgus produktus iesaka lietot, ja ir paaugstināts asinsspiediens, jo šis elements palīdz to normalizēt. Ikdienā ar uzturu uzņemot pietiekami kālija, mazinās insulta un infarkta risks (pat par 21%).

PALĪDZ ABSORBĒT UZTURVIELAS

Citruaugļu pievienošana ēdienā var palīdzēt iegūt vairāk no parējiem pārtikas produktiem. Citrusaugļi palīdz labāk uzņemt dzelzi, kas ir ļoti svarīgs imunitātes stiprināšanai un sarkano asiņš ķermenīšu ražošanā. Labākam efektam Ir ieteicams citrusaugļus miksēt kopā ar zaļumiem, ziv un gaļu.

TAJOS IR DAUDZ ŪDENS

Tāpat kā gurķos, arbūzos un tomātos, citrusaugļos ir daudz ūdens (apelsīns sastāv no 88% ūdens, greipfrūti no 88%). Ēdot daudz šādu produktu, tu palīdzi savam organismam izvairīties no dehidratācijas. Vēl kāds labums? „Ūdeņaini” augļi ir barojoši, bet satur maz kaloriju.

TIE PALĪDZ ĀDAI SAGLABĀT JAUNEKLĪGU IZSKATU

Vēl viens iemesls uzņemt daudz dabīgā C vitamīna? Kā būtu ar labumu tavai ādai? Ir novērots, ka C vitamīns palīdz ādu saglabāt maigu un gludu. Kādā pētījumā uzrādījās tas, ka tiem cilvēkiem, kas ēda daudz citruaugļus, bija mazāka iespēja tikt pie ādas krunciņām un sausas ādas.

LABS PALĪGS SVARA ZAUDĒŠANĀ

Citrusaugļi tev sniedz daudz garšīgas sulas, kurā nav gandrīz it nemaz tauku, nātrija un kaloriju (vienā apelsīnā ir tikai 45!). Šie augļi ir ļoti diētiski. Dzer svaigi spiestas sulas, izmanto sulu kā piedevu ēdieniem vai vienkārši iemet dažas citrona šķēles savā ūdens pudelē. Viegli un garšīgi!

 

Tekstu sagatavoja: Diāna Dieviete/ Avots: Health.com

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.