11.1 C
Rīga
piektdien, 29 marts, 2024

Orhideju audzēšanas noslēpums: precīzi ievēro norādes!

 

Daudzi domā, ka orhidejas ir ļoti kaprīzs un prasīgs augs. Tomēr daži iemanās no nedaudziem stādiem izveidot veselu oranžēriju mājās uz palodzes. Kā viņiem tas izdodas?

Viss ir ļoti vienkārši – veiksmīgie orhideju audzētāji ļoti precīzi seko norādēm par orhideju kopšanu. Izlasi un izmēģini: patiešām darbojas!

Uzreiz pēc pirkšanas augu nevajag pārstādīt jaunā augsnē. Veselam augam pārstādīšana vajadzīga tikai pēc diviem trim gadiem, kad vecais substrāts būs izmantots.

Cita lieta, ja esi kļuvusi par nocenotas orhidejas īpašnieci. Tādā gadījumā jārīkojas pēc apstākļiem, vispirms orhideju apskatot, vai tai nav bojātu sakņu.

Kāda augsne patīk fenelopsim?

Orhideja falenopsis ir epifītaugs, kas nozīmē, ka tā aug uz koku stumbriem. Dabā tai substrāts nav vajadzīgs, jo tā saņem visas barības vielas no lietus ūdens.

Mājas orhidejai vajadzīga augsne, lai saglabātu stabilu vertikālu novietojumu podā.

Kādu podu izvēlēties orhidejas pārstādīšanai?

Lai augs labi justos, jāizvēlas pareizs podiņš. Atceries vai pieraksti: orhidejas podiņam jābūt caurspīdīgam, kā arī obligātas ir drenāžas atveres un atbilstība auga lielumam.

Kā pārstādīt orhideju?

Sagatavo nelielu bļodu ar siltu ūdeni, caurspīdīgu podiņu, šķēres, jaunu substrātu, putuplasta gabaliņu un briljanta zaļo. Ūdeni iepriekš uzvāra un atdzesē. Orhideju ar visu podiņu ieliek bļodā ar ūdeni. Rūpīgi izņem augu no poda un vēlreiz iemērc ūdenī. Atbrīvo orhidejas saknes no substrāta.

Dezinficē šķēres un nogriež bojātas vai nokaltušas saknes. Katru griezuma vietu apstrādā ar briljanta zaļo. Poda apakšā ieber nedaudz substrāta, pēc tam ieliec orhideju un pacenties novietot gabaliņu putuplasta tieši pie auga pamatnes. Aizpilda podu ar substrātu līdz augšai. Pēc pārstādīšanas nekādā gadījumā nelaisti orhideju 7-10 dienas.

Kā uzziedināt orhideju?

Daži orhideju audzētāji tām sarīko šoka terapiju: slēpj augu tumšā vietā, bet pēc tam noliek atpakaļ uz palodzes. Šis triks nostrādā tikai ar veselām orhidejām, bet, ja augs ir novājināts, ar to eksperimentēt nevajag.

Lai stimulētu orhideju ziedkopu veidošanos, izmanto citokinīna pastu. Vienkārši uzliec nedaudz līdzekļa uz “aizmiguša” pumpura un gaidi rezultātu jau pēc divām nedēļām! Šis unikālais produkts tāpat ļauj viegli tikt galā ar pavairošanu, netraumējot mātes augu.

 

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.