10.3 C
Rīga
ceturtdien, 28 marts, 2024

Spogulis priekšnamam: forma, apgaismojums, izmērs

 

Spogulis jebkura mājokļa priekšnamu vai halli var padarīt plašāku, mājīgāku un interesantāku, ja vien pareizi izvēlēts.

Pareizs novietojums

Pirmkārt, pie spoguļa jābūt pietiekami daudz brīvai vietai, lai, izejot no mājas, varētu sevi apskatīt pilnā augumā.

Otrkārt, spogulim jāatrodas tādā vietā, kur telpa ap to ir labi izgaismota, lai spogulī redzamajā attēlā varētu novērtēt arī apģērba tīrību, krāsu saskaņu un meikapa kvalitāti.

Piemērotākais veids

Spoguli iespējams iegādāties gan atsevišķi, gan kā priekšnama mēbeļu sastāvdaļu.

Plašā priekšnamā, kur daudz brīvas vietas un piemērotas sienas plaknes, vispiemērotākais būs liels sienas spogulis. Savukārt nelielā priekšnamā vai šaurā gaitenī tādas iespējas nebūs. Tomēr, lai iegūtu spoguli, kurā var aplūkot sevi pilnā augumā, var izmantot skapju durvīs integrētu spoguli vai bīdāmā skapja durvis veidot kā spoguļdurvis.

Pieejami arī daudzfunkcionāli priekšnama mēbeļu modeļi, kuros ir grozāms (rotējošs) panelis – 
no vienas puses tas pilda pakaramā plaknes funkciju, bet no otras – spoguļa.

Ja vietas pavisam maz, var izlīdzēties ar horizontālu spoguli, ko novieto virs apavu skapja vai kumodes. Nereti šādi spoguļi tiek komplektēti ar plauktiņiem.

Optimālā forma un izmērs

Visieteicamākais variants – tik augsts un plats, lai varētu aplūkot sevi pilnā augumā.

Formai nav īpašas nozīmes. To var pieskaņot pārējām interjera mēbelēm un noskaņai – romantiskam stilam vairāk piestāvēs ovāls vai apaļas formas spogulis, modernam vai klasiskam stilam – taisnstūrveida. Iespējami arī dažādi dekoratīvas formas spoguļi, piemēram, cilvēka, dzīvnieka tēla vai abstraktā formā.

Vai tikai viens?

Spoguļi spēj telpu pārvērst līdz nepazīšanai. Tomēr nelielā telpā (kādi parasti mēdz būt priekšnami), tos izvietojot, jābūt uzmanīgiem, lai cilvēks, ienākot telpā, neapjuktu un nesajauktu – kur telpa, bet kur atspulgs utt.

Nav teikts, ka priekšnamā jābūt tikai vienam spogulim. Ja platība atļauj, var izmantot vairākus spoguļus un tādējādi iegūt iespēju apskatīt sevi gan no priekšpuses, gan no sāniem un aizmugures. Dažreiz sienas spoguļi tiek komplektēti ar šaurāku papildu spoguli uz eņģēm, kas sniedz iespēju izmantot vēl arī sānu skatu.

Vairākas skapja spoguļdurvis piešķirs telpai plašuma sajūtu un radīs greznāku iespaidu.

Savukārt trīs vai četri nelieli spogulīši var būt komplektēti savā starpā, veidojot sienas dekoru un kalpojot vairāk par dekoratīvu, nevis funkcionālu elementu.

Dizains

Izteiksmību un noskaņu spogulim visbiežāk piešķir rāmis vai ietvars. Tas arī lielākoties ietekmē spoguļa stilistiku. Piemēram, klasiskam interjeram piestāvēs spogulis ar platu faseti (spoguļa malas apstrāde slīpā leņķī) un bagātīgu rāmi, romantiskai noskaņai derēs spogulis gaišā vai vecinātā rāmī, savukārt mūsdienu stilam piemērots būs netradicionālas formas vai askētisks spogulis bez rāmja.

Papildu dekori spogulim ir dažāda veida rak­sti, zīmējumi, līnijas, ko iegūst, izmantojot smilšu strūklas tehniku, dažādi tonējumi, kā arī komplektācija ar spogulī iestrādātu pulksteni u. tml. “Pašlaik ļoti aktuāli ir vecināti spoguļi ar nobružājuma efektu, modē arī zīmējums vai foto, kā arī bronzas, sudraba vai zelta efekts,” skaidro dekoratore Zina Brojāne.

Apgaismojums

Izgaismotam jābūt nevis pašam spogulim, bet telpai tā priekšā. Šim nolūkam var izmantot apgaismojumu virs spoguļa vai abās tā pusēs. Vislabāk, lai spoguļa apgaismojums nebūtu vienīgais telpā, bet to varētu komplektēt ar vispārējo telpas apgaismojumu. Tad neveidosies gaismēnu kontrasti vai lielas ēnas.

Ja spoguli izmanto tikai dekoratīviem mērķiem un telpas vizuālai korekcijai, sienas lampu var novietot pie spogulim pretim esošās sienas. Šādi izgaismots spogulis nelielu, šauru koridoru padarīs par gaismas pielietu kvadrātveida telpu.

 

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.