14.3 C
Rīga
ceturtdien, 28 marts, 2024

Pieci mīti par vīnu, kuros jau sen ir jāpārstāj ticēt

 

Mīts Nr.1 – Profesionālie vīna degustētāji zina, ko dara

Šeit ir vainojami gan vīna ražotāji, gan patērētāji. Pircējs veikala plauktā ierauga pudeli ar īpašu etiķeti un domā, ka tas vīnam ir kaut kāds kvalitātes un labas garšas rādītājs. Taču patiesībā tas ir tikai subjektīvs vērtētāja viedoklis, uz kuru nevar 100% paļauties. Tāpēc, ja vēlies atrast gardu vīnu, būs vien tev pašai jādegustē visi pēc kārtas.

Mīts Nr.2 – Vīns tetra pakās nav labs

Atšķirība starp vīnu pudelē un vīnu kartona pakā ir tikai tā, ka paku izgatavot ir lētāk. Tāpēc sanāk, ka tu maksā, principā, tikai par tās saturu, un nepiemaksā par skaistu pudeli. Norvēģijā, Šveicē, Brazīlijā un Austrālijā vīns tetra pakās sastāda aptuvnei pusi visa tirgus piedāvājuma. Un cilvēki it nemaz neiebilst!

Mīts Nr.3 – Jo vecāks, jo labāks

Nez kāpēc cilvēki ir pieņēmuši, ka šis jēdziens attiecas uz visiem vīniem. Ja tev pagrabā glabājas sena vīna pudele, kuru tu plāno atvērt vēl tikai pēc pārdesmit gadiem, tad viss kārtībā. Taču, ja tu esi tikko nopirkusi svaigu vīna pudeli un vēlies to noglabāt, tad… Nekas labs tur nesanāks. Aptuveni 90% mūsdienās ražotā vīna nav paredzēti ilgstošai glabāšanai, un tas nozīmē, ka pēc laika to garša kļūs sliktāka, nevis labāka.

Mīts Nr.4 – Pudelēs ar korķi vīna kvalitāte ir labāka nekā pudelēs ar skrūvējamo korķīti

Skrūvējamie pudeļu korķīši tiek izmantoti jau kopš 50.gadiem, bet sabiedrība vēl joprojām nespēj to līdz galam pieņemt. Vērtējot objektīvi, skrūvējamie korķīši labāk pasargā vīnu no skābekļa piekļuves. Savukārt korķos dažkārt mēdz izveidoties mikroplaisas, kas noved līdz vīna bojāšanās procesam.

Mīts Nr.5 – Saldie vīni ir iesācējiem

Tiek uzskatīts, ka īstam vīna cienītājam piestāv tikai sausie vīni, savukārt, pussaldie un saldie tiek piedāvāti tiem, kas neko daudz no vīniem nesaprot. Katrs cilvēks vīnu izvēlas pēc tā, kas patīk garšas kārpiņām. Un vispār, vairāki deserta vīni tiek uzskatīti par vērtīgākajiem visā pasaulē.

 

Avots: Surfingbird.ru

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.