13.5 C
Rīga
ceturtdien, 28 marts, 2024

Vecvecāki, kuri regulāri pavada laiku ar saviem mazbērniem, dzīvo ilgāk

 

Pētījums, kas veikts Berlīnē un publicēts „Evolution and Human Behavior” žurnālā, vēsta, ka tie vecvecāki, kas regulāri vai vismaz ik pa laikam pavada laiku kopā ar saviem mazbērniem, dzīvo ilgāk nekā tie, kas to nedara.

Ja mazbērni ir jāauklē katru dienu, tad tas var atstāt negatīvu ietekmi uz seniora veselību. Taču, ja bērns ir jāauklē ik pa laikam, tad tas veselību uzlabo. Šādi secinājumi tika izdarīti pēc tam, kad tika apkopoti Berlīnes novecošanas pētījuma rezultāti.

Pētījumā piedalījās vairāk kā 500 cilvēku (vecumā 70+), kas laikā starp 1990.gadu un 2009.gadu, regulāri piedalījās dažādos medicīniskos testos un anketu pildīšanā.

Pētījumā netika iekļauti tie vecvecāki, kas bērniem ir tiešie aizbildņi. Piedalījās tikai tie, kas mazbērnus satiek ik pa laikam.

Galu galā, ņemot vērā katra seniora vecumu un kopējo veselības stāvokli, tikai izdarīts secinājums, ka 20 gadu laikā viņiem miršanas risks ir mazāks par vienu trešdaļu nekā tiem senioriem, kad vispār par citiem cilvēkiem nerūpējas.

Puse gādīgo vecvecāku pētījuma beigās vēl bija dzīvi. Tāds pats rezultāts bija arī tiem, kas nerūpējas par mazbērniem, bet gan par saviem bērniem. Salīdzinājumam – aptuveni puse senioru, kas ne par vienu nerūpējas, nomira piecu gadu laikā pēc pētījuma sākuma.

Šāda parādība varētu būt tāpēc, ka rūpes par kādu ir mērķis turpināt dzīvot. Šādi cilvēki jūtas vajadzīgi un laimīgi. Tāpat mazbērnu pieskatīšana ir labs fiziskais un emocionālais treniņš. Kamēr vecvecākam nav pārlieku liela slodze un stress, viss ir kārtībā!

 

Avots: Foxnews.com

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.