7.2 C
Rīga
ceturtdien, 25 aprīlis, 2024

Pētījums atklāj, kādi bērni piedzimst gados vecākām mātēm

 

Senākos pētījumos ir noskaidrots, ka sievietēm, kuras dzemdē bērnus savos 20-tajos gados, ir paši veselīgākie bērni, tomēr tagad jauns pētījums ir atklājis, kādi bērni piedzimst gados vecākām sievietēm.

Tomēr tam ir lielāka saistība nevis ar ģenētiskiem faktoriem, bet gan apkārtējo vidi un dzīves stāvokli.

Tās mātes, kuras ir vecumā ap 30 gadiem, ir izglītotākas, viņām ir lielāki ienākumi, viņas ir stabilākās attiecībās, kā arī piekopj veselīgāku dzīvesveidu nekā tas, kuras ir aptuveni 20 gadus vecas – tieši tādēļ arī tas, kādi dzimst viņu bērni, atšķiras.

Izrādās, ka tām mātēm, kuras dzemdē vēlāk, savos trīsdesmitajos gados, dzimst gudrāki bērni – pastāv arī lielāka iespējamība, ka šie bērni mācīsies universitātē, lai iegūtu augstāko izglītību.

Kā daļu pētījuma zinātnieki analizēja datus, kas iegūti no trim senākiem pētījumiem, kur tika aptaujāti un novēroti 10 un 11 gadus veci bērni – 1958., 1970. un 2001. gadā. Tajā laikā tika testēta bērnu atmiņa, uzmanība, lasītprasme un spēja domāt.

Divos senākajos pētījumos bērniem, kuri mātēm dzima 25 – 29 gadu vecumā, bija augstākas izziņas spējas. Tomēr jaunākajā pētījumā ir iegūti tieši pretēji rezultāti.

2001.gada pētījumā tika secināts: “Mūsdienās vecākas mātes ir advancētākas nekā jaunākas – piemēram, viņas ir izglītotākas, pastāv mazāka iespējamība, ka viņas smēķēs grūtniecības laikā, kā arī viņas ir profesionāli nostabilizējušās.” Tomēr pirms vairākiem gadiem nav teikts, ka situācija bija šāda pati.

Mainīgie pētījumu rezultāti tikai liecina par to, ka bērnu kognitīvās spējas laika gaitā ir diezgan mainījušās.

 

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.