11.1 C
Rīga
piektdien, 29 marts, 2024

Intervija: Latvijas skolēni Lielbritanijā – izaicinājums un nenovērtējama pieredze

 

Arvien biežāk pusaudži un viņu vecāki izvēlas mācības ārzemēs jau vidusskolas laikā. Tā ir lieliska iespēja noslīpēt angļu valodas zināšanas, iegūt starptautiski atzītu vidējo izglītību un pieredzi starptautiskā vidē, kā arī kļūt patstāvīgam. Latvijas skolēnu vidū pieprasītākās ir mācības tieši Lielbritānijas valsts koledžās, galvenokārt konkurētspējīgās cenas un augstās mācību kvalitātes dēļ. Lielākā priekšrocība mācībām Anglijā – iespēja skolēniem no 16 gadu vecuma iegūt vidējo (A level) vai profesionālo vidējo izglītību tikai 2 gadu laikā!

Education Centre Durbe sniedz Jums iespēju iepazīties ar skolnieces Evelīnas Klaperes (16 gadi)  pārdomām par galvenajiem ieguvumiem, mācībām Gloucestershire College valsts koledžā Anglijā un dzīvi šajā valstī.  Jau pēc viena mācību semestra viņa ne tikai sasniegusi izcilus akadēmiskos rezultātus, bet arī kļuvusi par skolas „reklāmas seju”.

Vai Tu pati izlēmi doties mācīties uz ārzemēm, vai tā bija Tavu vecāku ideja? Kā Tu zināji, ka esi gatava šai pieredzei?

Tā bija gan manu vecāku, gan mana kopējā ideja. Es pati jau no kādas 6. klases sapratu, ka vēlos iegūt labu izglītību un jau sāku domāt par došanos uz ārzemēm 11. klasē. Mani vecāki mani ļoti atbalstīja un palīdzēja, lai tas varētu notikt. Godīgi sakot, pati es nebiju gatava doties uz ārzemēm, jo bija liels satraukums un neziņa par to, kas gaida. Gatava biju tikai tad, kad atnācu uz pirmo dienu koležā.

Ko pirms aizbraukšanas Tu sagaidīji no mācību gada Lielbritānijā? Vai Tavas cerības/gaidas ir attaisnojušās?

Jā, atbraucot Lielbritāniju nebiju vīlusies nemaz. Viss notika tieši tā, kā biju cerējusi. Vienīgais un ļoti patīkams pārsteigums man bija tas, ka skolotāji koledžā ir vēl izpalīdzīgāki un laipnāki, nekā biju gaidījusi.

Kā Tev izdevās adaptēties jaunajā vidē? Ar kādām grūtībām Tev nācies saskarties?

Es uzskatu, ka adaptēšanās jaunā vidē ir atkarīga no indivīda. Personīgi man bija ļoti viegli pierast pie jaunās dzīves šeit. Man grūtības pirmajos mēnešos sagādāja patstāvīgais dzīvesveids – vajadzēja sākt visu darīt pašai. Turklāt angļu valoda nav mana dzimtā valoda.

Kā mācības Lielbritānijā atšķiras no mācībām Latvijā?

Mācības un vispār izglītības sistēma krasi atšķiras starp abām valstīm. Šeit skolotāji uztver tevi kā pieaugušo, un tas ir ļoti patīkami. Turklāt stundās tiek apgūtas dzīvē noderīgas lietas. Kā piemēru varu minēt vēsturi – mēs mācāmies pagājušā vai 19. gadsimta vēsturi un runājam par politiku vai ekonomiku, kas ļoti palīdz izprast mūsdienu politiskos notikumus un pasauli. Vēl varu piebilst, ka, manuprāt, Latvijā mācīties ir grūtāk stingrās vērtēšanas sistēmas un neadekvāti daudzo mājasdarbu dēļ.

 

Dzīve Lielbritānijā – protams, tās nav tikai mācības un grāmatas. Un tagad par jautājumiem, kuri interesē jebkuru jaunieti. Lūdzu, atklāj, vai skolēni no Anglijas un citām valstīm atšķiras cits no cita (ar saviem ieradumiem, ģērbšanās stilu, uzvedību u.tml.)? Vai Anglijā ir viegli sekot līdzi savam izskatam?

Studenti no katras valsts atšķiras ar izturēšanos, ģērbšanās stilu, kā arī to, cik uzmanības tiek pievērsts ārējam izskatam. Gan itāļu, gan britu, gan arī latviešu meitenes ģērbjas labi, bet katra no šīm valstīm atšķiras ar savu stilu. Britu meitenes ziemā bieži valkā šortus un īsas kleitas. Manuprāt, latvietes ir gan skaistākas, gan dabīgākas.

Skaistumkopšanas jomā Lielbritānijai ir savi plusi un mīnusi. Kas attiecas uz iepirkšanos, Anglijā ir daudz vairāk apģērbu zīmolu, veikali ir lielāki un piedāvā plašāku izvēli. Savukārt tādi pakalpojumi kā manikīrs un frizētava Anglijā parasti ir dārgi un tajā pašā laikā ne visai kvalitatīvi. Tādēļ cilvēki, atbraucot uz Latviju, parasti apmeklē frizieri, zobārstu un manikīru.  

 Lūdzu, pastāsti par ēšanas paradumiem! Vai tiesa, ka Anglijā jaunieši iecienījuši ātrās uzkodas un neveselīgu pārtiku?

Jā, pilnībā piekrītu! Es biju ļoti pārsteigta, ka Anglijā gan jaunieši, gan pieaugušie ēd tik neveselīgi – baltmaizi lielos daudzumos, kā arī daudz saldumu. Manuprāt, šeit ir diezgan limitētas iespējas normāli paēst, jo koledžā nopērkami burgeri, sendviči, frī kartupeļi, veikalos ir ļoti daudz saldumu un gatavās maltītes. Es cenšos ēst pēc iespējas veselīgāk, bet tas ir diezgan grūti.

Tu esi kļuvusi par Gloucestershire College reklāmas „seju”. Lūdzu, pastāsti, kā tas notika un kā Tu juties jaunajā lomā?

Mums bija noorganizēta fotosesija koležā, kas ilga apmēram 3 vai 4 stundas. Tā kā fotosesijā bija daži no maniem draugiem, diena bija ļoti jautra. Bildes tika uzņemtas dažādās koledžas vietās, piemēram bibliotēkā, ēdnīcā, gaiteņos. Jaunajā lomā jūtos ļoti labi. Varbūt piedzīvošu zināmu popularitāti ar laiku. Bet ir neliels satraukums par to, ka šīs bildes tiks plaši publicētas. Tāpēc ceru, ka ir izvēlētas tikai labākās.

Kādi ir Tavi galvenie ieguvumi?

Protams, patstāvība. Esmu iemācījusies pati tikt galā ar ikdienas darbiem un problēmām. Esmu ieguvusi draugus no Slovākijas, Portugāles, Itālijas un pat Irānas. Nenoliedzami, uzlabota angļu valoda ir viens no daudzajiem ieguvumiem. Mācību ziņā – būtisks ieguvums ir tas, ka es apgūstu priekšmetus, kas ir saistīti ar manu nākotnes profesiju un to, ko vēlos mācīties universitātē. Koledža ļoti palīdz studentus gatavot universitātei.

Ko Tu varētu ieteikt jauniešiem, kuri plāno jau vidusskolā mācīties ārzemēs?

Lai iegūtu šo pieredzi, protams, ir nepieciešama drosme. Tāpēc es vēlos visiem jauniešiem ieteikt – nebaidieties no izaicinājuma! Ja nepamēģināsiet, neiegūsiet pieredzi, dzīvē ļoti palīdzēs. Varu garantēt, ka nenožēlosiet, ka pieņēmāt šādu lēmumu.

Ja Jūs interesē Lielbritānijas izglītības sistēmas aizkulises, nianses un priekšrocības, iespēja skolēniem pašiem izvēlēties mācību priekšmetus un Jūs vēlaties uzdot interesējošos jautājumus Gloucestershire College pārstāvei Treisijai Pountnijai, tad noteikti aicinām pieteikties semināram, kas norisināsies 9. martā plkst. 17:00 Opera Hotel & SPA, Rīgā.

Dalība bez maksas. Reģistrējieties, aizpildot pieteikuma formu, rakstot pieteikums@durbe.edu.lv vai zvanot 67223122, 67225586.

Vairāk informācijas par semināru un Gloucestershire College Jūs varat iegūt Education Centre Durbe mājaslapā.   

 

 

 

 

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.