10.3 C
Rīga
ceturtdien, 28 marts, 2024

Salds, bet nav cukurs. Ar ko saldināt ēdienus cukura vietā?

 

Dakteris teica, ka man jāatsakās no cukura. Taču bez salduma es nevaru iztikt, vakarā kļūstu nervoza. Zinu, ka cukuru var aizvietot ar medu, bet ne vienmēr. Vai ir kāds veselīgāks veids? ŽANETE TUKUMĀ

Veikalu plauktos var atrast daudzus tradicionālā cukura aizvietotājus.

Veselīga uztura piekritēji saldumam izmanto stēviju – augu, kas ir teju 300 reižu saldāks par cukuru. Gandrīz katrā lielveikalā var iegādāties stēvijas tabletes vai pulveri kafijas un tējas saldināšanai. Saldajiem ēdieniem stēvija dod mazliet specifisku garšu – it kā vienlaikus būtu pievienotas miecvielas un kaut kas ļoti salds. Šā auga izmantošana ir gaumes jautājums, lai gan daži ražotāji ir iemanījušies samazināt specifisko piegaršu.

Īsts kļavu sīrups piešķir ēdienam patīkamu saldumu un aromātu. Sīrupu iegūst, tvaicējot kļavu sulu. Tajā ir vērtīgas minerālvielas, piemēram, kalcijs, dzelzs un cinks. Bet rūpīgi jālasa informācija uz iesaiņojuma, jo veikalos ar šādu nosaukumu ir arī cukura sīrups ar aromatizētāju. Lielākā atšķirība ir cenā. 400 ml kvalitatīva kļavu sīrupa maksā 7–12 eiro, bet cukura sīrups ar kļavu garšu – vien 3 eiro par tādu pašu daudzumu.

Agaves sīrups ir mazliet līdzīgs gaišajam kļavu sīrupam. Arī tajā ir vērtīgas minerālvielas un inulīns, kas samazina holesterīna līmeni asinīs. Sīrupu iegūst, karsējot kaktusa sulu (no auga iegūst arī tekilu). Produkts ir gandrīz pusotras reizes saldāks par cukuru, tāpēc pievieno aptuveni par 30–40% mazāk nekā tradicionālo saldvielu. 400 ml maksā vidēji 6 eiro.

Kokosriekstu cukuru iegūst no kokospalmu ziedu sulas, un arī tā ir laba alternatīva, jo satur minerālvielas, B grupas vitamīnus, inulīnu. Garšā jaušamas karameles.

Desertiem saldinātāja vietā var pievienot mīkstās dateles, žāvētas aprikozes, rozīnes. Pietiek ar dažām datelēm, lai, piemēram, krēms vai kokteilis būtu patīkami salds. Turklāt rafinēto cukuru aizstājot ar citām vielām un samazinot salduma koncentrāciju ēdienā, pamazām veidojas cita garšas sajūta.

 

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.