1.7 C
Rīga
piektdien, 19 aprīlis, 2024

Kā atpazīt depresiju? Piezvani ekspertam un pajautā!

 

Atzīmējot Pasaules veselības dienu, veselības centra Vivendi speciālisti no 3. līdz 7. aprīlim pa tālruni 262 59 821 bez maksas konsultēs par depresijas pazīmēm un ārstēšanas iespējām.

Pasaules veselības diena, kas tiek atzīmēta 7. aprīlī, šogad tiek veltīta depresijas tēmai, mudinot uzsākt ārstēšanos iespējami ātrāk, lai uzlabotu savu un tuvinieku dzīves kvalitāti, negaidot, kamēr situācija saasināsies. Pasaules Veselības organizācijas (PVO) dati liecina, ka pasaulē vairāk nekā 350 miljonu cilvēku dažādos vecumos cieš no depresijas un aptuveni 50 procentos gadījumu depresija netiek ārstēta.

Slimību profilakses un kontroles centra tematiskais ziņojums Psihiskā veselība Latvijā 2015. gadā vēsta, ka Latvijā katru gadu no depresijas cieš ap  115 tūkstošiem cilvēku un desmitajai daļai pacientu, kuri apmeklē ģimenes ārstu, nepieciešama tūlītēja depresijas ārstēšana.

Veselības centra Vivendi psihiatrs Jānis Bušs akcentē, ka savlaicīga un uz vēlāku laiku neatlikta ārstēšana ir būtiska, lai izveseļotos, atgūtu iztrūkstošo dzīvesprieku un uzlabotu dzīves kvalitāti. “Diemžēl liela daļa pacientu atzīst, ka vairākas nedēļas, mēnešus un pat vairākus gadus jutušies tā, it kā peldētu pret straumi pa krāčainu upi vai nestu akmeņiem piepildītu mugursomu visas dienas garumā. Šādi savu pašsajūtu raksturo pacienti, kuri sirgst ar depresiju,” skaidro psihiatrs Bušs. Motivējoša saruna ar depresijas pacientu un iedrošināšana griezties pēc palīdzības nereti ir izšķirošs impulss ārstēšanas uzsākšanai.

Depresija var skart ikvienu, neatkarīgi no vecuma, dzimuma, nodarbošanās. Tā var ietekmēt emocijas, domas, uzvedību un fiziskās ķermeņa reakcijas, kas ietekmē arī darba spējas, skolas dzīvi un ģimeni. Depresija ir viens no galvenajiem darba nespējas iemesliem pasaulē, ik gadu radot zaudējumus vairāk nekā viena triljona ASV dolāru apmērā. Darbinieki, kuri sirgst ar depresiju, pat līdz 94 procentiem sava darba laika pavada nelietderīgi, liecina Eiropas Depresijas asociācijas pētījumu dati.

Nereti depresijas pacientiem un viņu tuviniekiem šķiet, ka nomāktais garastāvoklis pāries, tiek meklētas atrunas, ka ir pilnmēness, iestājies pavasara nogurums. “Ja nomāktības sajūtas ir īslaicīgas, uztraukumam, visdrīzāk nav pamata, bet, ja nogurums, sliktā omā, traucēts miegs, bezspēks, apetītes zudums, nespēja koncentrēties nepāriet divas un vairāk nedēļas – ir jāvēršas pie ārsta,” iesaka veselības centra Vivendi psihiatre Marina Veģere. 

Depresiju nereti pastiprina arī dažādas fiziskās saslimšanas. Psihiatre Marina Veģere pauž, ka mūsu sabiedrībā valda uzskats, ka seniori jūtas vientuļi tikai veco ļaužu iestādēs, aizmirstot to, ka arī ģimenē vecākā gadagājuma ļaudis bieži dzīvo vieni paši savā istabā, kamēr bērni un mazbērni dodas savās ikdienas gaitās. Nepieciešama komunikācija un spēja iesaistīties sadzīves un dzīves situāciju risināšanā, sajusties būt vajadzīgam. Tādēļ Marina Veģere iesaka arī vecākā gadagājuma cilvēkus, kuri sirgst ar depresiju, aizvest uz konsultāciju pie speciālista. Sekmīgi ārstējot depresiju, atgriežas dzīvesprieks un vēlēšanās kaut ko darīt, kustēties, iesaistīties aktivitātēs, kaut vai iziet no mājām.

Sabiedrībā nereti pastāv maldīgs uzskats, ka depresija ir vājuma pazīme, kura pāriet, ja pārvar slinkumu. Tomēr tā nav, depresija ir nopietna saslimšana, kuru neārstējot, var iegūt nopietnas sekas vispārējai veselībai. Ir svarīgi iespējami ātrāk pamanīt simptomus un vērsties pēc palīdzības. “Ikvienam cilvēkam ir tiesības būt laimīgam un apmierinātam ar savu dzīvi, ilgstoša nomāktība nav jāuztver par normu,” atzīst psihiatrs Jānis Bušs.

 

Vivendi konsultatīvais tālrunis 262 59 821 darbosies no 3. līdz 7. aprīlim, laikā no plkst. 9:00 līdz 19:00. Uz konsultatīvo tālruni aicināti zvanīt arī tuvinieki, lai uzzinātu vairāk, kā palīdzēt līdzcilvēkam, kurš sirgst ar depresiju, kā mudināt griezties pēc palīdzības.

 

Lai noteiktu, vai simptomi var liecināt par depresiju, konsultanti iesaka aizpildīt depresijas pašnovērtēšanas testu

(skat.http://vivendicentrs.lv/lv/depresijas-pasnovertesanas-tests)

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.