Kā gudri ēst pirms Saulgriežiem un svētkos, lai nebūtu raizes un vēdergraizes

grilesana_0794-664x398

Vasaras saulgrieži (Līgo svētki un Jāņi) ir pazīstami ne vien ar svētku tradīcijām, bet arī ar dažādiem ēdieniem un dzērieniem, proti, marinētu un grilētu gaļu jeb šašlikiem, mednieku desiņām, tomātu mērci un kečupu, majonēzi, Jāņu sieru, alu, kartupeļu un gaļas salātiem, dažādām uzkodām un čipsiem, un tamlīdzīgi. Šis laiks ir liels izaicinājums mūsu organismam un vēderam, jo Līgo svētkos un Jāņos visbiežāk gadās pārēsties.

Pārēšanās ir problēma, kas veidojas vidē, kurā mēs augam, strādājam, kur formējas mūsu personība – tie ir atslēgas faktori, kas ietekmē mūsu ēšanas paradumu veidošanos. Piemēram, ēšana pirms gulētiešanas, brokastu izlaišana, sabalansēts uzturs vai neveselīgs ēdiens un pārēšanās ik reizi, kad sēžam pie pusdienu vai vakariņu galda, uz kura ir dažādi gardi ēdieni un uzkodas.

Jāatzīmē, ka pārēšanās var radīt virkni veselības problēmu, īpaši gadījumos, kad kopā ar ēdienu tiek lietots liels daudzums alkoholisko dzērienu – proti, tas var negatīvi ietekmēt kardiovaskulāro, gremošanas sistēmu un vielmaiņas procesus. Pārēšanās gadījumā var saasināties arī citas, jau esošas veselības problēmas, piemēram, hronisks holecistīts, pankreatīts, zarnu darbības traucējumi un citas. Turklāt pārēšanās negatīvi ietekmē svara kontroles centienus. Ir arī vēl kāds potenciālais risks. Tas ir saistīts ar faktu, ka pēc badošanās noteikta laika posma garumā, pārēšanās var izraisīt vemšanu. Šī refleksa rezultātā noteiktā laika posmā var veidoties bulīmija (šis risks visbiežāk var parādīties jaunu cilvēku vidū).

Mums visiem ir jārūpējas par mūsu veselību, labsajūtu un organismu, tāpēc ir jāņem vērā vairāki vērtīgi padomi, kas Līgo svētkos un Jāņos palīdzēs izvairīties no pārēšanās. Eksperta viedokli sniedz Dr. Aleksandrs Martinčuks, Herbalife Zinātniski konsultatīvās padomes eksperts, dietologs, gastroenterologs un terapeits.

Ko darīt pirms Vasaras saulgriežiem?

Lai, sēžot pie bagātīgi klāta galda, izvairītos no pārēšanās, pirms Līgo un Jāņiem nevajadzētu badoties. Pirmkārt, jāatceras, ka šie svētki nav par ēšanu. Otrkārt, Līgo un Jāņi notiek gada garākajā dienā, tāpēc pirms vakarā sēžaties pie svētku galda, noteikti jāēd olbaltumvielām bagāti produkti – olbaltumvielas nodrošinās sāta sajūtu un jūs nejutīsieties izsalcis ilgāku laiku, tādēļ tas jūs atturēs no vēlmes pagaršot visu, kas uz galda. Vislabākie olbaltumvielām bagātie produkti ir pākšaugi, piena produkti ar zemu tauku saturu, olas, netrekna gala, rieksti un sēnes. Ir arī citi veidi, kā uzņemt olbaltumvielām bagātu maltīti, piemēram, olbaltumvielu kokteiļi.

Izvairieties no apetītes veicinātājiem un koncentrējieties uz grilēšanu, svaigiem dārzeņiem un augļiem

Raugoties uz produktiem, jāsaka, ka starp tiem ir arī apetītes veicinātāji, piemēram, sāls, garšvielas un dažādas mērces, īpaši tās, kuras var iegādāties veikalā jau gatavā veidā – majonēze, dažādas salātu mērces, kečups, u.tml. Jums noteikti jāņem vērā, ka viens no visspēcīgākajiem apetītes veicinātājiem ir alkoholiskie dzērieni. Šī iemesla dēļ Līgo un Jāņos iesaku nejaukt alkoholiskos dzērienus ar maltītēm, dažādiem pārtikas produktiem.

Vasaras saulgriežos izvēlieties produktus un maltītes, kas nesatur sāli, garšvielas un mērces, un koncentrējieties uz vienkāršākiem produktiem un ēdieniem. Ņemot vērā to, ka šie svētki notiek jūnijā, tirgi un veikali ir pilni ar svaigiem dārzeņiem, ogām un zaļumiem. Daži no jums atradīs pirmās salātlapas, baziliku, sīpollokus un zemenes arī savos piemājas dārzos. Svētkos grilēšana ir lieliska iespēja pagatavot ēdienu ārā, tāpēc noteikti varat grilēt dārzeņus, zivis un netreknu, nemarinētu gaļu. Desertam izvēlieties ogas un augļus. Starp citu, vairākus augļus arī var grilēt, piemēram, banānus, ābolus un ananasus. Protams, ar augļu ēšanu ir jāuzmanās, jo tie satur daudz cukura (ogļhidrātus).

Produkti ar augstu glikēmisko indeksu var izraisīt izsalkumu

Jāņem vērā – ir arī tādi produkti, kas var izraisīt izsalkumu drīz pēc tam, kad esat, tos apēdis. Tie ir produkti ar augstu glikēmisko indeksu – piemēram, kūkas, balto miltu maize, saldināti dzērieni (limonādes), saldinātās brokastu pārslas un musli, cepumi un krekeri, saldējums un dažādas uzkodas. Iesaku izvairīties no šiem produktiem, jo ar tiem uzņemsiet nevajadzīgu tauku un cukura devu. Šie produkti nodrošinās sāta sajūtu īsāku laika posmu, tāpēc jau drīz pēc to ēšanas atkal jutīsieties izsalcis un ēdīsiet vairāk nekā tad, ja pirms tam jūs būtu ēdis produktus ar zemāku glikēmisko indeksu.

Ko darīt, kad esat pārēdies?

Ja jūsu centieni izvairīties no pārēšanās ir bijuši neveiksmīgi un jūs esat pārēdies, nākamajā dienā ir jāievēro “atslodzes diena”. Tas nenozīmē pilnīgu badošanos. Atkarībā no jūsu personīgajām vēlmēm, varat izvēlēties ievērot “atslodzes dienu” ar augļiem vai dārzeņiem, vai skābpiena produktiem ar zemu tauku saturu. “Atslodzes diena” savedīs kārtībā jūsu vēderu un liks jums atkal justies labi!

Vasaras saulgrieži (Līgo svētki un Jāņi) ir pazīstami ne vien ar svētku tradīcijām, bet arī ar dažādiem ēdieniem un dzērieniem, proti, marinētu un grilētu gaļu jeb šašlikiem, mednieku desiņām, tomātu mērci un kečupu, majonēzi, Jāņu sieru, alu, kartupeļu un gaļas salātiem, dažādām uzkodām un čipsiem, un tamlīdzīgi. Šis laiks ir liels izaicinājums mūsu organismam un vēderam, jo Līgo svētkos un Jāņos visbiežāk gadās pārēsties.

Pārēšanās ir problēma, kas veidojas vidē, kurā mēs augam, strādājam, kur formējas mūsu personība – tie ir atslēgas faktori, kas ietekmē mūsu ēšanas paradumu veidošanos. Piemēram, ēšana pirms gulētiešanas, brokastu izlaišana, sabalansēts uzturs vai neveselīgs ēdiens un pārēšanās ik reizi, kad sēžam pie pusdienu vai vakariņu galda, uz kura ir dažādi gardi ēdieni un uzkodas.

Jāatzīmē, ka pārēšanās var radīt virkni veselības problēmu, īpaši gadījumos, kad kopā ar ēdienu tiek lietots liels daudzums alkoholisko dzērienu – proti, tas var negatīvi ietekmēt kardiovaskulāro, gremošanas sistēmu un vielmaiņas procesus. Pārēšanās gadījumā var saasināties arī citas, jau esošas veselības problēmas, piemēram, hronisks holecistīts, pankreatīts, zarnu darbības traucējumi un citas. Turklāt pārēšanās negatīvi ietekmē svara kontroles centienus. Ir arī vēl kāds potenciālais risks. Tas ir saistīts ar faktu, ka pēc badošanās noteikta laika posma garumā, pārēšanās var izraisīt vemšanu. Šī refleksa rezultātā noteiktā laika posmā var veidoties bulīmija (šis risks visbiežāk var parādīties jaunu cilvēku vidū).

Mums visiem ir jārūpējas par mūsu veselību, labsajūtu un organismu, tāpēc ir jāņem vērā vairāki vērtīgi padomi, kas Līgo svētkos un Jāņos palīdzēs izvairīties no pārēšanās. Eksperta viedokli sniedz Dr. Aleksandrs Martinčuks, Herbalife Zinātniski konsultatīvās padomes eksperts, dietologs, gastroenterologs un terapeits.

Ko darīt pirms Vasaras saulgriežiem?

Lai, sēžot pie bagātīgi klāta galda, izvairītos no pārēšanās, pirms Līgo un Jāņiem nevajadzētu badoties. Pirmkārt, jāatceras, ka šie svētki nav par ēšanu. Otrkārt, Līgo un Jāņi notiek gada garākajā dienā, tāpēc pirms vakarā sēžaties pie svētku galda, noteikti jāēd olbaltumvielām bagāti produkti – olbaltumvielas nodrošinās sāta sajūtu un jūs nejutīsieties izsalcis ilgāku laiku, tādēļ tas jūs atturēs no vēlmes pagaršot visu, kas uz galda. Vislabākie olbaltumvielām bagātie produkti ir pākšaugi, piena produkti ar zemu tauku saturu, olas, netrekna gala, rieksti un sēnes. Ir arī citi veidi, kā uzņemt olbaltumvielām bagātu maltīti, piemēram, olbaltumvielu kokteiļi.

Izvairieties no apetītes veicinātājiem un koncentrējieties uz grilēšanu, svaigiem dārzeņiem un augļiem

Raugoties uz produktiem, jāsaka, ka starp tiem ir arī apetītes veicinātāji, piemēram, sāls, garšvielas un dažādas mērces, īpaši tās, kuras var iegādāties veikalā jau gatavā veidā – majonēze, dažādas salātu mērces, kečups, u.tml. Jums noteikti jāņem vērā, ka viens no visspēcīgākajiem apetītes veicinātājiem ir alkoholiskie dzērieni. Šī iemesla dēļ Līgo un Jāņos iesaku nejaukt alkoholiskos dzērienus ar maltītēm, dažādiem pārtikas produktiem.

Vasaras saulgriežos izvēlieties produktus un maltītes, kas nesatur sāli, garšvielas un mērces, un koncentrējieties uz vienkāršākiem produktiem un ēdieniem. Ņemot vērā to, ka šie svētki notiek jūnijā, tirgi un veikali ir pilni ar svaigiem dārzeņiem, ogām un zaļumiem. Daži no jums atradīs pirmās salātlapas, baziliku, sīpollokus un zemenes arī savos piemājas dārzos. Svētkos grilēšana ir lieliska iespēja pagatavot ēdienu ārā, tāpēc noteikti varat grilēt dārzeņus, zivis un netreknu, nemarinētu gaļu. Desertam izvēlieties ogas un augļus. Starp citu, vairākus augļus arī var grilēt, piemēram, banānus, ābolus un ananasus. Protams, ar augļu ēšanu ir jāuzmanās, jo tie satur daudz cukura (ogļhidrātus).

Produkti ar augstu glikēmisko indeksu var izraisīt izsalkumu

Jāņem vērā – ir arī tādi produkti, kas var izraisīt izsalkumu drīz pēc tam, kad esat, tos apēdis. Tie ir produkti ar augstu glikēmisko indeksu – piemēram, kūkas, balto miltu maize, saldināti dzērieni (limonādes), saldinātās brokastu pārslas un musli, cepumi un krekeri, saldējums un dažādas uzkodas. Iesaku izvairīties no šiem produktiem, jo ar tiem uzņemsiet nevajadzīgu tauku un cukura devu. Šie produkti nodrošinās sāta sajūtu īsāku laika posmu, tāpēc jau drīz pēc to ēšanas atkal jutīsieties izsalcis un ēdīsiet vairāk nekā tad, ja pirms tam jūs būtu ēdis produktus ar zemāku glikēmisko indeksu.

Ko darīt, kad esat pārēdies?

Ja jūsu centieni izvairīties no pārēšanās ir bijuši neveiksmīgi un jūs esat pārēdies, nākamajā dienā ir jāievēro “atslodzes diena”. Tas nenozīmē pilnīgu badošanos. Atkarībā no jūsu personīgajām vēlmēm, varat izvēlēties ievērot “atslodzes dienu” ar augļiem vai dārzeņiem, vai skābpiena produktiem ar zemu tauku saturu. “Atslodzes diena” savedīs kārtībā jūsu vēderu un liks jums atkal justies labi!

 

untitled

Komentē
Nav komentāru

Komentē

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.

Dieviete.lv,  noteikumi, info@dieviete.lv 2016

or

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

or

Create Account