6.7 C
Rīga
sestdien, 20 aprīlis, 2024

Sārtvīns – ne tikai dāmu ballītei, bet arī grila vakaram un citiem notikumiem

 

Piemājas pagalmā grilēta gaļa, krāsnī cepti dārzeņi, zivju zupa vai svaigie salāti – cik daudzpusīgi ir ēdieni, tik daudzpusīgs spēj būt sārtvīns. Lai gan visbiežāk, izvēloties piemērotāko vīnu maltītei, izvēle krīt par labu kādam jau baudītam sarkanvīnam vai baltvīnam, der atcerēties arī par Rosé jeb sārtvīniem, it īpaši tagad – vasarā, kad ir īstais laiks atklāt vīna baudīšanas sezonu. Rimi vīna dārza vīnzinis Mārcis Mitrevics iepazīstina ar vairākiem klasiskiem, bet atšķirīgiem Rosé stila vīniem un iesaka, ar kādiem ēdieniem kopā baudīti tie būs vislielākajā harmonijā.

Atsvaidzinošs un aromātisks, rotaļīgs gan savās nokrāsās, gan arī garšas intensitātēs – tik dažāds un noslēpumains ir rosē, kas arvien biežāk savas atsvaidzinošās un vieglās struktūras, arī dzīvespriecīgākās krāsas dēļ konkurē ar baltvīnu un sarkanvīnu.

No persiku un flamingo līdz pat spilgti rozā – sārtvīna 50 nokrāsas

Aprakstot baltvīnus vai sarkanvīnus, tiek izmantotas 8 – 10 dažādas nokrāsas, toties sārtvīnu krāsu palete sastāv no vismaz 50 dažādiem Rosé toņiem, kas ir apbrīnojami.Sākot no gaišas persiku nokrāsas un maigi rozā flamingo toņa, pēc desmitiem viegli rozā krāsu parādās oranžīgie toņi, tad arvien košākie, un tā tas turpinās līdz košam fuksijas tonim, violeti sārtām konfekšu nokrāsām un līdz pat spilgti rozā. Rozā vīna nokrāsa mainās no gada uz gadu, no ražotāja uz ražotāju, no šķirnes uz šķirni. Vīna krāsa ir atkarīga no vīnogu miziņām, nevis no sulas, kā arī no vīna darināšanas procesa.

Salātiem un zaļumiem

Viegli iekrāsots,cēls vīns ar neuzkrītošu nosaukumu – Paradis. Tam raksturīgi neuzbāzīgi, bet izteikti greipfrūtu un zemeņu aromāti, svaiga un eleganta garšas struktūra. Šis sārtvīns harmonijā būs ar visu svaigo, piemēram, zaļumu salātiem ar vai bez fetas siera. Pasniegt atdzesētu.

Jūras veltēm

Intensīvākas un oranžīgākas krāsas pārstāvis – Gassier Collection Carreaux. Šis īpašais sārtvīns radīts no bioloģiski audzētām vīnogām Provansas sirdī. Tā smaržā var sajust rozes, saldos ķiršus un Vidusjūras garšvielas. Sārtvīns būs lielisks tunča steika vai grilētu jūras produktu sabiedrotais un, iespējams, labākais, kassader ar slaveno bouillabaisse zivju zupu. Pasniegt atdzesētu.

Pastai un veģetāriem ēdieniem

Vīns vidēji intensīvi aveņu sārtā krāsā – Monte Zovo Bardolino Chiaretto. Šim vīnam, kas radīts no Corvina, Rondinella un Molinara vīnogām, kas augušas pie romantiskā Gardas ezera, piemīt delikāts Maraschino ķiršu aromāts un spirgta meža ogu un svaiga citrona garša, kas lieliski saderēs ar viegliem pastas ēdieniem, fritētiem jūras produktiem un ceptiem veģetāriem ēdieniem. Šis vīns pārsteidzoši labi sadzīvo ar intensīvo ķiploku aromātu un garšu. Ja mīlat gatavošanā izmantot ķiploku, Chiaretto būs īstais! Pasniegt atdzesētu.

Grilējumiem un vieglām uzkodām

Spilgti rozā vīns, radīts no spēcīgas sarkano vīnogu šķirnes, – Tierra Imperial Tempranillo Rosé. Vīns ar saldo ogu un ziedu aromātu un patīkamu, viegli dzeramu, sabalansētu garšas struktūru ar pavisam nedaudz saldumiņu garšas nobeigumā lieliski iederēsies grila ballītē. Tas lieliski saderēs gan ar grilētu gaļu, gan grilētiem dārzeņiem vai vienkārši ļausies tā baudīšanai ar vieglām uzkodām. Pasniegt viegli atdzesētu.

Rimi vīna dārzs sniedz daudzpusīgu informāciju par plašo vīna pasauli, ieteikumus, kā izvēlēties vīnu pie jebkuras maltītes – no vieglām uzkodām līdz pat izsmalcinātiem desertiem, un citus vīna baudītājam interesējošus padomus. Šeit noderīgā informācijā dalās Rimi vīna dārza vīnzinis Mārcis Mitrevics, lai ikviens atrastu sev piemērotāko vīnu un trāpīgākos ieteikumus. Uzzināt jaunumus un reģistrēties, lai izbaudītu īpašās Rimi vīna dārza biedra priekšrocības, iespējams Rimi kioskos vai mājas lapā www.gardezi.lv/vinadarzs.  

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.