6.8 C
Rīga
trešdien, 24 aprīlis, 2024

Upeņu lapu tēja – kāpēc tā ir tik vērtīga? (+Recepte)

 

Upeņu lapas, kā izrādās, ir vēl vērtīgākas par pašām ogām.

C vitamīns. 100 gramos upeņu lapu ir līdz pat 260 mg askorbīnskābes (ogās – 177 mg). Citās ogās un augļos, izņemot ērkšogas, C vitamīna ir mazāk.

Antioksidanti. Upeņu lapās ir daudz flavonoīdu, kas apkaro ļauno holesterīnu.

Minerālvielas. 100 gramos lapu ir 327 mg kalcija (daudz vairāk, nekā pienā un biezpienā), 370 mg magnija un 158 mg kālija.

Kāpēc dzert upeņu lapu tēju?

Cīnās ar iekaisumiem. Upeņu lapu novārījums pasargā no vīrusiem un veic pretiekaisuma funkcijas.

Pazemina holesterīna līmeni un uztur asinsvadu veselību. Labās esošie flavonoīdi samazina lipīdu un holesterīna daudzumu asinīs, kas, savukārt, uzlabo sirds un asinsvadu sistēmas veselību.

Slimošanas, smēķēšanas un sliktas ekoloģijas rezultātā palielinās brīvo radikāļu skaits. Upeņu lapu tēja spēj pasargāt organismu no šiem radikāļiem.

Piemīt urīndzenoša funkcija. Dabisks līdzeklis!

Kad ievākt lapas?

Ideālā variantā upeņu lapas ievāc krūma ziedēšanas laikā. Jūnija beigās – jūlija sākumā tajās ir visvairāk vērtīgo īpašību. Un tās saglabāsies arī pareizi izžāvētās lapās.

Kā žāvēt lapas?

Tās nedrīkst ievākt pēc lietus vai agri no rīta, kad rasa vēl nav nožuvusi: mitras lapas ātri bojājas un zaudē vērtīgās īpašības. Savāktās lapas ir jāizkārto žāvēšanai ne vēlāk kā 1-2 stundas pēc ievākšanas, citādi tās zaudē gan krāsu, gan īpašības.

Žāvēt var divos veidos:

Labi vēdināmā telpā vai svaigā gaisā ēnā. Lapas var žāvēt bēniņos vai uz balkona, taču uz tām nedrīkst nonākt tieši saules stari.

Cepeškrāsnī 50-60 grādu temperatūrā. Daudzām cepeškrāsnīm minimālā temperatūra ir 100 grādi, tāpēc žāvēšanai ir nepieciešams atstāt vaļā krāsns durtiņas un iegādāties speciālu termometru.

Lai saprastu, ka lapas ir gatavas, saberz vienu lapu starp pirkstiem. Tai ir viegli jāsadrūp. Pēc izžāvēšanas glabā lapas auduma maisiņā vai papīra turzā un glabā tumšā, sausā vietā.

Kā pagatavot upeņu tēju?

Jūnijā un jūlijā var gatavot novārījumu no svaigām lapām, bet citā gada laikā var izmantot sausas lapas.

Tēja no svaigām lapām

Sastāvdaļas:

  • 200 ml ūdens
  • 5-6 lapiņas upeņu

Pagatavošana:

Katliņā ielej ūdeni, pagaida līdz sāk vārīties, tad pievieno lapiņas, uzliek katlam vāku un patur uz uguns vēl aptuveni vienu minūti.

Nenoņemot vāku, noņem katlu no plīts un nogaida vēl 2-3 minūtes, līdz tēja ievārīsies. Izlaiž tēju caur sietu un pasniedz siltu. Tējai var pievienot arī aveņu un piparmētru lapas.

Žāvētu lapu novārījums

Sastāvdaļas:

  • 2-3 karotes sausu un sasmalcinātu upeņu lapu
  • 200 ml verdoša ūdens

Pagatavošana:

Lapas aplej ar verdošu ūdeni, ļauj ievilkties 1-2 stundas, izlaiž caur sietu. Dzer 100 ml 3-5 reizes dienā.

Ja ir hroniskas saslimšanas, pirms tējas lietošanas būtu jākonsultējas ar ārstu.

 

Autors: Dieviete.lv

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.