10 C
Rīga
piektdien, 29 marts, 2024

Tev garšo sula? Interesanti fakti par to, kurus tu vēl nezināji!

 

prew

Kas ir sula, zina absolūti visi, tomēr lielākā daļa ir slikti informēti par sulu dabiskumu un labumu. Daudzi ir pārliecināti, ka sulām pakās ir daudz nevajadzīgu ingredientu un praktiski nav derīgu vielu, mikroelementu. Šādi priekšstati rada milzīgu mītu daudzumu par sulām. Šajā rakstā tiksim skaidrībā par to „kas un kā”.

Mīts № 1: Sulas pakās ir ražotas no konservantiem.

Realitāte

Droši vien, tas ir pats izplatītākais stereotips par sulām. Īstenībā, patīkamu aromātu un piesātinātu krāsu sulām piešķir dabiskas vielas, kas ir augļos un dārzeņos, bet koncentrētās sulas ražošanas mūsdienīgās tehnoloģijas ļauj saglabāt dabisku smaržu un garšu. Renovētā sula ir ražota no dabiskiem augļiem, dārzeņiem un ogām, tikai process iet garāku ceļu, tāpēc, ka, iekams nonāk pie mums uz galda, augļi un dārzeņi apstrādājas savā ģeogrāfiskajā augšanas vietā. Rūpnīcas nosacījumos augļiem iztvaicē mitrumu, ūdeni, saņemot no tiem dabiski koncentrētu sulu. Tāda tehnoloģija ļauj pārvadāt sulas ilgi un lielos attālumos, piedāvājot patērētājam plašu garšu un smaržu asortimentu pat no tiem augļiem, kuri neaug dotajā reģionā, pie tam saglabājot to derīgās īpašības.

Mīts № 2: Sulās pievieno konservantus, krāsvielas un daudz cukura.

Realitāte

Paku sulas nevar saturēt konservantus, krāsvielas un cukuru, saskaņā ar darbojošos likumdošanu. Dzērienus, kuros tie tiek ietverti, vienkārši nevar dēvēt par sulu.Sulās nonāk tikai svaigi augļi un dārzeņi, kuri iziet stingru kvalitātes kontroli. Saskaņā ar likumdošanu, zem nosaukuma ‘sula’ vajag saprast „šķidru barību produktu, kurš nav sarūdzis, nav spējīgs sarūgt, saņemot labdabīgas vielas, kas nobrieda, svaigu vai saglabātu svaigu vai izžāvēto augļu un (vai) dārzeņu fiziskas iedarbošanās ceļā uz šīm ēdamām daļām un kurā, saskaņā ar tā saņemšanas veida īpatnībām, ir saglabātas raksturīgās sulai no augļiem un (vai) dārzeņiem barību vērtības, fizioķīmiskās un organoleptiskas īpašības”. Renovētās sulas var ražot jebkādā valstī, pateicoties koncentrētās sulas ražošanas tehnoloģijai, tomēr dabiski koncentrēta sula ir ražojama tikai vietās, kur aug augļi. Principiāli svarīgs faktors ir paša augļa, no kura izgatavota sula, svaigums.
Jo mazāks laika posms pagājis starp to, kad augļi vai dārzeņi ir novākti un kad tie pārstrādāti, jo labāk. Ja runā par sulu kaloritāti, pašos augļos ir pietiekams daudzums dabiskā cukura. 100% sulās vispār neliek cukuru. No augļa sulās pāriet minerālvielas, augļu skābes, cukurs un liela daļa vitamīnu. Sulas tāpat nesatur nekādas krāsvielas un aromatizātorus. Sulas krāsa ir atkarīga no augļa krāsas. Dārzeņos, augļos un ogās ietvertās dabiskās vielas piešķir augļiem atbilstošo krāsu, bet augļu aromātu palīdz saglabāt mūsdienīgās tehnoloģijas. Dabiskas koncentrētās sulas ražošanas laikā
tā ļauj ne tikai izplaucēt ūdeni, bet arī saglabāt smaržas saturošas vielas. Ar speciālu tehnoloģiju palīdzību šīs vielas vāc, saglabā, bet pēc tam pieliek atjaunotai sulai.Tādējādi renovētajā sulā saglabājas ne tikai derīgas vielas un garša, bet arī dabiska augļu smarža.Paku sulas ilgi glabājas pateicoties tam, ka produkts sakarst līdz noteiktai temperatūrai un, tādējādi, ir iznīcinātas baktērijas, bet pie tam saglabājas visas derīgās vielas, minerāli un vitamīni. Sula tiek
salieta sterilā tarā pie minimāla kontakta ar gaisu. Rūpnīcās tiek ievērota pilna procesa sterilitāte, no sagatavošanas līdz saliešanai Tetra Pakās. Svarīgu lomu spēlē iesaiņojums, sula ir maksimāli jāaizsargā no skābekļa, gaismas un baktēriju
iedarbības glabāšanas procesā. Attiecīgi, jo augstākas aizsardzības iesaiņojuma īpašības, jo sula ilgāk saglabā savu garšu, kā arī atbilst kvalitātes un barību drošības standartiem.

Mīts № 3: Augļi un svaigi spiestas sulas ir daudz labākas un derīgākas nekā paku sulas.

Realitāte

Daudzi uzskata, ka, izspiežot sulas no dārzeņiem vai augļiem pie sevis mājās, ir veselīgākas. Tomēr, diemžēl, ne viss ir tik vienkārši un acīmredzami. Mēs nekad nevaram uz 100% būt pārliecināti par to, ka augļi, kas ir nopirkti veikalā vai tirgū, ir svaigi, ka pie to glabāšanas netika pārkāpti temperatūras vai citi glabāšanas nosacījumi. Tāpat dzerot svaigi spiestās sulas amatieriem der zināt, ka izdzert svaigi spiestu sulu nepieciešams salīdzinoši īsā laikā pēc izspiešanas procesa, vitamīnu daudzums tajā pazeminās ar katru minūti. Paku sulas var glabāties aizvērtas diezgan ilgu laiku, tā kā dārzeņi un augļi pārstrādājas tieši tur, kur tie aug, bet uz pārstrādi tie nonāk savā maksimālā brieduma momentā, un konservācijas tehnoloģijas ļauj saglabāt nobriedušo produktu visus plusus.

 

1 KOMENTĀRS

  1. Pilnigas aplamibas,svaigi spiesta sula ir

    daudz kvalitativaka . Kas nezin kas ir ista sula izspiesta no pasa darza augliem ,var tadas mulkibas stastit .Un kur vispar garantija ka sadi gatavotas sulas ir no labiem augliem un cik atri ta izspiesta .Viss kas nogatavojies dabiski ir visaugstaka kvalitate ,un garsigakie . Tiesi tapat ka virgin olive oil,izspiesta dazu stundu laika ,ceru ka ta ari ir .

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.