1.4 C
Rīga
piektdien, 19 aprīlis, 2024

Kur nepieciešama telpu uzkopšana? Top 10 netīrākās vietas Tavā mājoklī

 

Telpu uzkopšana ir neatņemama katras mājsaimniecības vai darba vietas sastāvdaļa. Tomēr pat ar regulāru grīdas un logu mazgāšanu vai putekļu slaucīšanu var nepietikt – netīrumi vienmēr atrod jaunas vietas, kur paslēpties. Vai Tu zini, kuras ir top 10 netīrākās vietas Tavā mājoklī?

Foto: Shutterstock.com

1. Trauku švammes

Pateicoties siltumam un mitrumam, kā arī nemazgātu dārzeņu un jēlas gaļas apstrādei, virtuves virsmas ir īsta mikrobu paradīze. Taču paši netīrākie priekšmeti Tavā virtuvē ir tiešišvammes un lupatiņas, ko izmanto trauku un galda virsmu mazgāšanā!

Pienācīgi neapkoptas švammes vai lupatiņas Tava mājokļa vai ofisa virtuvē vien pārvieto baktērijas no vienas vietas uz otru, tā vietā, lai tās iznīcinātu. Tās arī satur pelējumu un citas veselībai kaitīgas vielas.

Lai atbrīvotos no baktērijām, speciālisti iesaka švammes pēc lietošanas tīrīt kādā no šiem veidiem:

  • vēl mitras uz minūti ievietot mikroviļņu krāsnī;

  • mazgāt un žāvēt trauku mazgājamā mašīnā;

  • uz nakti atstāt ūdens un etiķa šķīdumā.

Foto: Pixabay.com / jarmoluk

2. Dušas aizkari

Līdzīgi kā virtuves, arī vannas istabas ir mikrobiem patīkamas vietas siltā un mitrā klimata dēļ. Lai uzturētu tīrību vannas istabā, jāveic diezgan ierasta telpu uzkopšana – jāpievērš uzmanība izlietnei, vannai, tualetes podam, grīdai utt.

Taču tīrot, nedrīkst aizmirst arī par dušas aizkariem, kur mitruma aizsegā ik dienas uzkrājas gan pelējums, gan sēnītes un citas baktērijas.

No auduma ražotus dušas aizkarus ieteicams mazgāt vismaz reizi mēnesī, savukārt vinila aizkaru tīrīšanai vari izmantot izsmidzinātāju ar šķīdumu, kur vienādās daļās sajaukts etiķis un silts ūdens.

3. Rokturi, slēdži un citas mazās detaļas

Durvju un skapju rokturi, gaismas slēdži, plīts kloķi, tualetes poda pogas, dušas krāni u.c. sīkas lietas var šķist nesvarīgas. Tomēr tieši šie ir priekšmeti, kuri ikdienā visbiežāk tiek aiztikti ar rokām, padarot tos par ideālām mikrobu krātuvēm gan mājās, gan darbā. Neviena telpu uzkopšana nebūs pilnīga, tos ignorējot!

Neaizmirsti notīrīt sava mājokļa rokturus un slēdžus ar piemērotu tīrīšanas līdzekli, piemēram, dezinficējošam salvetēm!

Foto: Pixabay.com / PIROD4D

4. Mājdzīvnieku piederumi

Suņa vai kaķa klātbūtne mājoklī prasa, lai telpu uzkopšana būtu īpaši rūpīga. Četrkājainais ģimenes mīlulis ar savu kažoku vai ķepām mēdz ienest netīrumus – dzīvnieka guļvieta, trauki un rotaļlietas ir ideāla mikrobu paslēptuve.

Lai uzturētu mājokli tīru un mīluli veselu, speciālisti iesaka:

  • nomazgāt vai noslaucīt mājdzīvnieka ķepas pirms ienākšanas telpās;

  • katru dienu izmazgāt dzīvnieka barības un ūdens bļodas ar karstu ziepjūdeni;

  • reizi nedēļā ar ziepjūdeni nomazgāt cietās dzīvnieka rotaļlietas;

  • reizi mēnesī izmazgāt mīluļa mīkstās rotaļlietas, izmantojot dezinficējošu līdzekli;

  • reizi nedēļā izmazgāt četrkājainā drauga guļvietas pārvalku.

Foto: Pixabay.com / sweetlouise

5. Paklāji un mīkstie grīdas segumi

Tavs mīkstais dzīvojamās istabas vai ofisa paklājs var uzkrāt sevī lielu daudzumu veselībai kaitīgu baktēriju, pasliktinot gaisa kvalitāti un izraisot alerģiskas reakcijas.

Paklāja šķiedras „iesprosto” tā iekšienē, piemēram, ziedputekšņus, ēdiena atliekas un apavu ienestos netīrumus, tādēļ telpu uzkopšana vietās, kur ir daudz mīksto grīdas segumu, ir īpaši svarīga!

Paklājus ieteicams izsūkt ar putekļu sūcēju vismaz reizi nedēļā, kā arī izmantot antibakteriālu izsmidzināmo līdzekli. Savukārt divas reizes gadā Tavam mājoklim noderēs arī profesionāla, padziļināta paklāju tīrīšana, lai atbrīvotos no netīrumiem, kas putekļu sūcējam nav bijuši pa spēkam. Birojiem šāda tīrīšana ieteicama reizi mēnesī.

6. Elektroiekārtas

Līdzīgi kā durvju rokturi, arī elektronika diendienā tiek aizskarta ar mikrobus pārnēsājošām rokām. Dažas no netīrākajām elektroierīcēm Tavās mājās vai darba vietā ir:

  • viedtālrunis;

  • planšetdators;

  • televīzijas pults;

  • datora klaviatūra un pele;

  • spēļu konsoles pults u.c.

Foto: Pixabay.com / stevepb

Atceries, ka tīrot elektroiekārtas jābūt uzmanīgam:

  • pirms tīrīšanas vienmēr izslēdz ierīci;

  • nekādā gadījumā neizsmidzini līdzekli tieši uz iekārtas ekrāna vai pogām;

  • tīri iekārtu ar lupatiņu, kas samitrināta konkrētai ierīcei piemērotā tīrīšanas līdzeklī. Vari izmantot arī dezinficējošas mitrās salvetes;

  • lai piekļūtu grūti aizsniedzamām vietām, izmanto tīrītājā samitrinātu vates kociņu.

7. Kosmētikas maciņš

Pūderis, lūpu krāsa, acu ēnas un citi kosmētikas produkti ir lieliska vieta, kur patverties mikrobiem. It īpaši, ja šos produktus uzklāj ar netīriem aplikatoriem.

Lai izvairītos no izsitumiem, potenciāla acu iekaisuma un citām likstām, ieteicams:

  • iespējami bieži mazgāt grima otas. šim nolūkam noderēs speciālie otu tīrīšanas līdzekļi vai silts ziepjūdens. Pēc mazgāšanas ļauj otām izšūt dabiskā ceļā;

  • pareizi uzglabā kosmētikas produktus. Lielāko daļu kosmētikas speciālisti iesaka glabāt sausā vietā, istabas temperatūrā. Nenovieto savu kosmētiku lielā mitrumā, piemēram, plauktā virs vannas vai dušas;

  • ievērot kosmētikas derīguma termiņu. Atbrīvojies no vecas kosmētikas.

8. Veļasmašīna

Ja nevēlies, lai veļasmašīnas mitrumā savairojas baktērijas, pēc mazgāšanas vienmēr laikus izņem no tās veļu un ievieto to žāvētājā vai izkar.

Laiku pa laikam notīri veļasmašīnas cilindru un tai apkārt esošās virsmas ar tīrīšanas līdzeklī samitrinātu drāniņu. Reizi pusgadā vari veļasmašīnu palaist tukšgaitas režīmā, pievienojot dažas glāzes etiķa.

9. Gultasveļa

Ir patīkami ieritināties gultā ar kakao krūzi, cepumiem vai sviestmaižu šķīvi un iecienīto seriālu portatīvajā datorā. Pat ja telpu uzkopšana tiek veikta regulāri, šāda „dzīvošana” guļvietā var veicināt netīrumu uzkrāšanos.

Netīra gultasveļa var veicināt:

  • alerģiju un elpošanas problēmas;

  • izsitumus un ādas kairinājumus;

  • bakteriālas vai sēnīšu infekcijas.

Lai saglabātu tīru vidi, gultasveļu ieteicams mainīt vismaz reizi nedēļā!

Foto: Pixabay.com / JKKGDM

10. Mīkstās mēbeles

Līdzīgi kā gulta, arī citas mīkstās mēbeles uzkrāj netīrumus un alergēnus. Mikrobi no nemazgātām rokām, mājdzīvnieku spalvas, no ielas ienesti gruži, ēdienu drupačas u.c. lietas var padarīt Tavas viesistabas mēbeles nepievilcīgas.

Vismaz reizi nedēļā iztīri mīkstās mēbeles ar putekļu sūcēju, pievēršot uzmanību arī vietām zem polsterējuma!

Ko iesākt, ja telpu uzkopšana nav paveicama paša spēkiem?

Neskatoties uz pūlēm, dažkārt likvidēt netīrumus pašrocīgi tomēr nav iespējams. Ja Tev nepieciešama apjomīga telpu uzkopšana vai atsevišķu telpas elementu tīrīšana, piemēram, birojā vai komerctelpās, labākais risinājums būs profesionāla palīdzība.

Vides apsaimniekošanas uzņēmuma Eco Baltia vide piedāvājumā iekļauta gan mīksto mēbeļu un grīdas segumu tīrīšana gan, logu mazgāšana, ikdienas iekštelpu uzkopšana un ģenerāltīrīšana dažādām vajadzībām! Turklāt uzkopšana tiek veikta, izmantojot dabai un cilvēkam nekaitīgus, mūsdienīgus līdzekļus!

Parūpējies, lai Tava telpu uzkopšana nestu gaidītos rezultātus – uzticies profesionāļiem! Vairāk informācijas par pieejamajiem tīrīšanas pakalpojumiem meklē Eco Baltia vide interneta vietnē!

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.