Šokolāde, šokolāde, šokolāde… kā es Tevi gribu!

Photograph Chocolate Truffle explosion by Rafal Kiermacz on 500px

 

Pastāv mīts, ka šokolāde pastiprina seksuālo vēlmi. Bet tas ir tikai mīts.

Bez šaubām, pēc šokolādes apēšanas uzlabojas garastāvoklis un fizisks apmierinājums, kuri var kļūt par pāra tuvības stimulu. Bet šoreiz runa būs pavisam par ko citu. Visi zina, cik šokolāde ir garšīga. Vieni uzskata, ka šokolāde padara jaunāku, citi – ka tā noved pie kariesa, liekā svara un darbojas līdzīgi kofeīnam. Tai ir daudz priekšrocību un trūkumu. Tāpēc mēģināsim tikt skaidrībā, cik šokolāde ir noderīga vai kaitīga mūsu organismam.

  •  Šokolādes noderīgums

Šokolāde ir spēcīgs antioksidants, jo satur katehīnu. Tā cīnās arī ar lieko holesterīnu, tādēļ tie, kam garšo rūgtā šokolāde, ir mazāk pakļauti sirds asinsvadu slimību riskam. Tumšā šokolāde satur komponentus, kas veicina jūtīguma pieaugumu pret insulīnu, bet tas, savukārt, mazina risku saslimt ar diabētu.
Liels pluss ir arī šokolādes spēja stimulēt asinsriti smadzenēs, kas ir ļoti svarīgi intelektuālam darbam. Tā darbojas līdzīgi zaļajai tējai. Un tās vēl nav visas šokolādes labās īpašības.

  •  Rūgtās un tumšās šokolādes plusi

Kakao pupas satur flavonoīdus (vairāk par 90 procentiem), kuri veicina asins attīrīšanos no kaitīgiem sārņiem. Kanādas stomatologi ir pierādījuši, ka tumšā un rūgtā šokolāde darbojas profilaktiski uz zobu emalju un smaganām (piena šokolāde darbojas pretēji).
Daudzi ar šokolādes palīdzību cīnās ar stresu. Šveices zinātnieks atklāja, ka apēdot katru dienu nedaudz šokolādes, pazeminās kortizola līmenis asinīs, samazinās iekaisuma procesi (mazinās C-olbaltums) un stress pāriet. Angļu zinātnieki ir pierādījuši, ka stirpa klepus gadījumā tablešu vietā labāk ir apēst šokolādi, bet nevajadzētu arī pavisam atteikties no zālēm.

  •  Piena šokolāde

Tā ir mazāk noderīga kā rūgtā un tumšā šokolāde. Tā mazākā mērā tīra asinsvadus un uzlabo smadzeņu darbību. Piena šokolādē ir visvairāk cukura, tieši tāpēc tā veicina garastāvokļa uzlabošanos, bet paaugstina kariesa aktivizēšanās risku.
Šokolādi var uzņemt kaut katru dienu, bet saprāta robežās, un ieteicams pēc tam iztīrīt zobus, lai tiem nekaitētu.

Komentē
Nav komentāru

Komentē

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.

Dieviete.lv,  noteikumi, info@dieviete.lv 2016

or

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

or

Create Account