11.1 C
Rīga
piektdien, 29 marts, 2024

18. novembrī pie Brīvības pieminekļa gaidāms koncertuzvedums „18.11”

 

Svētku laikā pulcējot cilvēkus, valsts proklamēšanas gadadienai veltīto norišu programmā Brīvības piemineklim – Latvijas brīvības simbolam – tradicionāli ir liela un vēsturiska nozīme. Šogad, 18. novembrī pie Brīvības pieminekļa plkst. 18.45 norisināsies svinīgs muzikāls notikums „18.11”. Uzvedums būs multimediāls stāsts par brīvību, kurā galvenais “stāstnieks” ir Brīvības piemineklis, ko esam pieraduši redzēt acu priekšā, taču ikdienā nedomājam par tajā ietverto tēlnieka Kārļa Zāles vēstījumu – caur valsts pamatvērtībām un ideāliem uz brīvību un izcilību. Plkst. 20.00 pie Brīvības pieminekļa uzrunu teiks Valsts prezidents Raimonds Vējonis.

Uzvedumam varēs sekot līdzi LTV1 un Latvijas Radio 1 tiešraidēs, Replay.lv interneta platformā tas būs skatāms bez ģeoierobežojumiem, kā arī būs pieejams surdotulkojums. Tāpat uzveduma tiešraide uz lielajiem ekrāniem būs skatāma 11. novembra krastmalā, kur pēc uzveduma sāksies koncerts „Daugav’ abas malas”.

Koncertuzveduma „18.11” pamatā ir valsts vēsturē nozīmīgi skaņdarbi, kā arī dzeja un proza par mums būtiskām lietām, ko paudīs dažādi cilvēki no visas Latvijas – gan sabiedriskie darbinieki un sportisti, gan mākslinieki un lauksaimnieki, gan jaunieši, kas mācās skolā, šādi uzsverot piemineklī pausto ideju par sabiedrības vienotību un paaudžu pārmantojamību. Paralēli koncertstāsta norisei ekrānos varēs vērot arī šī gada laikā veidotu videodarbu par mūsu dzīvi pieminekļa tuvumā gan svētku, gan darba dienās.

“Pieminekli dzīvu dara cilvēks, tāpēc šogad koncertstāsta dalībnieki izvietosies uz pieminekļa terases un kāpnēm, veidojot apaļu skatuvi ar skatu uz visām pusēm. Aicinām arī koncerta apmeklētājus stāties visapkārt piemineklim, jo redzamību vieglāku padarīs videoekrāni ar pasākuma norises translāciju,” akcentē pasākuma režisors Reinis Suhanovs.

Režisors un scenogrāfs Reinis Suhanovs, mākslinieciskais vadītājs Māris Sirmais, videomāksliniece Katrīna Neiburga, scenārija autore Ieva Struka, producents Ojārs Rubenis. Muzikālajā notikumā piedalās pūtēju orķestris „Auseklītis”, diriģents Haralds Bārzdiņš; grupa Kristapa Krievkalna vadībā, folkloras un seno cīņu kopa “Vilkači”, grupa “Pērkonvīri”, solisti Ance Krauze, Laura Štoma, Aisma Valtera, Daumants Kalniņš, Dons, Artūrs Skrastiņš, Renārs Kaupers, Olivers Veldre, Ansis Jansons, kori “Vēja balss”, diriģents Jurģis Cābulis; “Balsis”, diriģents Ints Teterovskis; “Kamēr”, diriģents Jānis Liepiņš; “Vivere”, diriģents Gints Ceplenieks; “Rīga”, diriģente Evita Taranda; “Juventus” diriģents Valdis Tomsons; “Aura”, diriģents Edgars Vītols; “Pa saulei”, diriģents Jānis Ozols; “Jasmīnas koris”, diriģente Agita Ikauniece-Rimšēvica un Valsts Akadēmiskais koris “Latvija”, diriģents Māris Sirmais.

Valsts proklamēšanas 100. gadadienā pie Brīvības pieminekļa visas dienas garumā norisināsies vairāki pasākumi. Plkst. 08.11, saullēkta laikā, Brīvības laukumā notiks Latvijas rīta ieskandināšana, uz kuru aicina bērnu vokālais ansamblis „Dzeguzīte”, postfolka grupa „Dārdi”, grupa “ImantaDimanta”, folkloras kopa “Grodi”, ielu skrituļslidotāju apvienība “Therolling” un lietuviešu mākslinieks Tadas Surkis.

No plkst. 10.00 līdz 12.00 pie Brīvības pieminekļa īpašā akcijā „Goda sardze. Brīvības sardzē” iesaistīsies jaunsargi. Simbolizējot jauniešu apņemšanos sargāt valsti, svētkos vairākās Latvijas pilsētās pie brīvības simboliem būs jaunsargu goda sardze. Savukārt plkst. 12.45 ikviens aicināts uz ziedu nolikšanas ceremoniju.

Uz ekrāniem Brīvības laukumā pēc Valsts prezidenta uzrunas tiks translēts 11. novembra krastmalā notiekošais koncerts, kopīgā himnas dziedāšana un gaismas uzvedums „Saules mūžs”.

18.novembrī ikviens aicināts doties uz svinīgajiem pasākumiem vai godināt valsti draugu lokā rakstainos cimdos. Svētku dienā velc rakstainus cimdus, sūti sveicienus draugiem, publicējot sociālajos tīklos lieto tēmturi #LV100. Informācija par 2018. gada 18. novembra notikumiem www.LV100.lv/18novembris.

12.11.2018.

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.