6.8 C
Rīga
ceturtdien, 25 aprīlis, 2024

Drosmes fenomens: Politologs, vēsturnieks, VUGD un NBS pārstāvji aicina uz forumu “12 versijas par drosmi”

 

Filmas “Tēvs Nakts” stāsts par ebreju glābēju Žani Lipki sabiedrībā raisījis virkni diskusiju par drosmīgu rīcību. Vai mēs būtu pietiekami drosmīgi stāties pretim politiskās ideoloģijas uzliktajiem noteikumiem par spīti bailēm par savu un līdzcilvēku drošību? Skaidrojot Žaņa Lipkes varonības fenomenu, trešdien, 14. novembrī, plkst. 19.00 kino Splendid Palace norisināsies forums “12 versijas par drosmi”. Tajā savās pārdomās par drosmi dalīsies cilvēki, kas ikdienā ar to saistīti visciešāk – ārsti, VUGD, NBS un citu profesiju pārstāvji.

Par to, kā situācijās, kas prasa drosmi, sabiedrība rīkojas mūsdienās un kas ir drosmes atslēga, forumā  “12 versijas par drosmi” dalīsies dzejnieks Uldis Bērziņš, augstākā līmeņa starptautiskā privātā biznesa vadītāja Baiba Rubess, politologs Ivars Ījabs, dramaturģe un “Sieviešu Stendaps” dalībniece Aiva Birbele, “Re:Baltica” vadītāja Sanita Jemberga, vēsturnieks Kaspars Zellis, politiķe Ilze Vinķele, žurnāliste Judīte Čunka, Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas anesteziologs – reanimatologs Agris Ančupāns, Žaņa Lipkes memoriāla vadītāja Lolita Tomsone, Latvijas armijas un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta pārstāvji.

“Lipkes personība ir ievērojama, jo viņš ir cilvēks, kurš bijis gatavs uz radikālu lēmumu kritiskā brīdī – bieži vien kāds cits šādu lēmumu nepieņemtu. Mēs dzīvojam laikā, kad ir ļoti viegli aiziet morāles neceļos, tādēļ cilvēki, kuri pieņem humānus lēmumus un kuri ir gatavi parādīt cilvēcību augstākajā formā, pietrūkst. Lipke kalpo par piemēru, un, protams, tas ir arī vēsturiskās situācijas atgādinājums. Vēsture iegrozījās tā, ka holokausts jeb šī totālā traģēdija liek uzdot jautājumu – ja notiktu kaut kas līdzīgs mūsdienās, vai mēs būtu gatavi rīkoties? Tāpat Lipkes personībā ir kas ļoti interesants – stāsts nav tikai par to, kurš cilvēks būtu vai nebūtu gatavs uz šādu lēmumu, Lipke glābšanu īstenoja, nedomājot par to, kā viņu redz citi. Mūsdienu pasaulē nereti cilvēki kaut ko dara, domājot par to, kā viņus uztvers un novērtēs citi, kā viņi izskatās no malas. Skaidrs, ka Žanis Lipke nekādas sociālas lomas nespēlēja, viņš ir varonis, kurš pats neapzinājās, ka tas, ko viņš dara, var tikt vērtēts kā varonība. Viņš vienkārši rīkojās, jo Lipkem tas bija dabisks instinkts – cilvēciska lēmuma turpinājums,” stāsta filmas “Tēvs Nakts” režisors Dāvis Sīmanis.

Pēc foruma “12 versijas par drosmi”, kuru rīko filmas “Tēvs Nakts” veidotāji sadarbībā ar Konrad-Adenauer-Stiftung Riga un Žaņa Lipkes memoriālu, notiks filmas seanss.

Filma “Tēvs Nakts” ir patiess stāsts par latvieti Žani Lipki un viņa ģimeni, kas Otrā pasaules kara laikā savā mājā no nāves izglāba vairāk nekā 50 cilvēku. Filma pēta Žaņa Lipkes drosmes noslēpumu, meklējot atbildes uz jautājumu, vai tās pamatā ir azarts, pārgalvība, spīts, vai pienākums pret savu tuvāko.

Informācija par visiem filmas seansiem pieejama mājaslapā www.tevsnakts.lv, sadaļā “seansi”.

Filma tapusi programmā „Latvijas filmas Latvijas simtgadei”.

13.11.2018.

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.