14.3 C
Rīga
ceturtdien, 28 marts, 2024

Digitāla ieejas karte ļauj piedalīties Latvijas valsts proklamēšanas ceremonijā

 

Latvijas valsts proklamēšana ir viens no nozīmīgākajiem notikumiem mūsu valsts vēsturē, taču vai Latvijas iedzīvotāji šodien zina, kā tas notika? Lai palīdzētu izprast, kā pirms simts gadiem, 1918. gada 18. novembrī, tika pasludināta neatkarīga Latvijas valsts, radīts interaktīvs video, kas atraktīvā veidā ļauj atgriezties pagātnē un piedalīties Latvijas valsts proklamēšanas ceremonijā.

Latvijas valsts simtgades priekšvakarā ikviens interesents aicināts noskatīties interaktīvu video ieejaskarte.lvun pārbaudīt savas zināšanas par valsts proklamēšanas gaitu, dodoties virtuālā vēsturiskā ceļojumā kopā ar aktieri Ģirtu Krūmiņu.

Daudzi ir redzējuši fotogrāfiju no proklamēšanas ceremonijas, bet kāpēc fotogrāfs Vilis Rīdzenieks uzņēma tikai vienu? Kā un kādēļ tieši tā tika noformēta skatuve? Kas šuva Latvijas karogu, kurš iekārtoja proklamēšanas ceremoniju? Ko savās uzrunās teica jaunās valsts pirmie valstsvīri? Atbildes uz šiem un citiem jautājumiem iespējams gūt, noskatoties video, kā arī tā gaitā atbildot uz Ģirta Krūmiņa uzdotajiem jautājumiem.

Par vēsturiskā notikuma aculiecinieku pirms simt gadiem varēja kļūt, saņemot īpašu ieejas karti. Tagad, pateicoties mūsdienu tehnoloģijām un digitalizētiem arhīvu materiāliem, tāda iespēja ir katram.

Video pieejams latviešu valodā ar iespēju izvēlēties subtitrus krievu valodā. Projekta “Ieejas karte” autori ir Kultūras ministrijas Latvijas valsts simtgades birojs sadarbībā ar CUBE, vēstures konsultante Latvijas Kara muzeja Starpkaru vēstures nodaļas vadītāja Barba Ekmane.

2018. gada 18. novembrī ar plašu programma Rīgā, visā Latvijā un pasaulē tiks svinēta Latvijas Republikas proklamēšanas 100. gadadiena. Svētku dienā velc rakstainus cimdus, sūti sveicienus draugiem, publicējot sociālajos tīklos lieto tēmturi #LV100. Informācija par 2018. gada 18. novembra notikumiem www.LV100.lv/18novembris.

Autors: Kultūras ministrija

 

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.