Uzlabo veselību lietojot uzturā piparus un baklažānus

 

.

Bioloģisko īpašību un vides prasību saderība ļauj kopīgi audzēt šīs kultūras siltumnīcās. Kā viens no šādas audzēšanas nosacījumiem ir aizsardzība pret laputīm. Katra kultūra ir svarīga uzturam kā ārstnieciski – profilaktiskais līdzeklis. Rūpes par abām kultūrām ir mazākas, kā siltumnīcas tomātiem.

Piparos ir cukurs, olbaltumvielas, šķiedrvielas, pektīns, 15 aminoskābes: vitamīni A, C, B1, B2, Bc, PP, E, kālija, kalcija, fosfora, magnija, sēra, nātrija, dzelzs, cinka, mangāna, kobalta, hlorīda, cinka, vanādija sāls. Piparu sarkanajos augļos konstatēts par sudrabs. Saldo piparu augļi ir rekordisti pēc vitamīnu un minerālo sāļu satura. Pēc C vitamīna daudzuma, tas pārspēj pat citronu un upenes. Sarkanos augļos vitamīnu ir vairāk, kā zaļos. Cukura augļos ir vairāk bioloģiskās gatavības fāzē.
Uzglabāšanas laikā piparu augļi nezaudē derīgās vielas, bet C vitamīna daudzums var pat palielināties.
Dēļ sastāvā esošā kapsaicīna piparu augļiem ir vāji asa un patīkama garša, kas veicina apetīti.
Pipars labvēlīgi ietekmē vielmaiņu organismā, nostiprina asinsvadus, palīdz pie staru slimības.

Asais pipars arī ir ar ārstniecisku iedarbību. Šo augļu spirta uzlējums pielietojams kuņģa darbības traucējumos. Maisījumā ar augu eļļu viņu iemasē ādā pie reimatisma, radikulīta un neiralģijas. Asais pipars ir arī apsaldējuma krēmu sastāvā.

Saldais pipars siltumnīcās ir prasīgs pret grunts barojošajām īpašībām, temperatūru, apgaismojumu un vienmērīgu laistīšanas režīmu. Standarta augs izaug ar ne vairāk par 2 – 3 lapām. Svaigi kūtsmēsli pipariem nav vēlami, jo veicina lapu augšanu uz augļu rēķina. Lai neveidotos mazi augļi, pie to pārpilnības vajadzētu dažus aizmetņus novākt.
Labākais augsnes skābums – no vāji skāba līdz neitrālam.

Pie agrīnajām piparu šķirnēm pieskaitāmas Vinnijs Pūks, Punduris, Spēkavīrs, Bezdelīga, Veselība, Ugunīgais un hibrīds Pinokio, Merkūrijs, Otello, Montero, Latino, Fidelio.

Baklažāni arī nes lielu labumu organismam ar savu daudzveidīgo bioķīmisko sastāvu. Labākās īpašības ir augļiem, kuri novākti pirms krāsas maiņas, nenobrieduši ar baltām sēklām. Labākai apputeksnēšanai ziediem jābūt saules apspīdētiem, tāpat arī der mākslīgi apputeksnēt. Raža būs ātrāk un augstāk, ja uz augiem vienmēr būs ne vairāk kā 4 noņemami augļi. Ieteicams regulēt ražīgumu ar lieko pumpuru nogriešanu.

Baklažānu augļi satur cukuru, olbaltumvielas, taukskābes, šķiedrvielas, 12 aminoskābes, aromātisko, miecvielu un citu ekstraktvielu kompleksu; A, C, B1, B6, Bc, PP, P vitamīnus; kālija, kalcija, fosfora, magnija, sēra, dzelzs, nātrija, vara, cinka, mangāna un joda sāļus.
Baklažānus lietderīgi izmantot aterosklerozes, podagras, aknu, nieru, sirds un asinsvadu sistēmas saslimšanām. Viņiem piemīt spējas samazināt holesterīnu un izvadīt skābeņskābi no organisma. Mangāna sāļi un citi mikroelementi aktivizē tauku vielmaiņu, mazina aknu aptaukošanos, aktivizē insulīnu un samazina cukura līmeni asinīs.

Baklažāni derīgi cilvēkiem, sirgstošiem ar hipertoniju un išēmiju, sirds aritmiju. Viņi stimulē žults izdalīšanos, pastiprina skābju izdalīšanos ar urīnu. Fitoncīdi, kas ir šo augļu sastāvā, ir ar antibakteriālu darbību. Jau sen baklažānu augļus izmanto, lai mazinātu zobu sāpes, kompresēm un pie artrīta. Šķiedrvielas un pektīni spēj izvadīt no organisma smago metālu sāļus un radionuklīdus.
Ārstniecības nolūkos izmanto svaigus baklažānu augļus, pulveri no lapām, salasītām jūnijā, sulu. Pēdējo pielieto pie furunkulozes. Baklažānu lietošanas gada norma ir 2,5 kg.

Baklažāni, tāpat kā pipari, ļoti prasīgi attiecībā uz audzēšanu. Ražīgums strauji samazinās pie ēnojumiem, bet slāpekļa trūkums palēnina augļu veidošanos. Optimālajai augšanai un attīstībai augsnes sastāvā pastāvīgi vajadzētu būt magnijam, boram, varam un kobaltam. Augu atzarošana paātrina auglību, bet ražu nepalielina.

Baklažānu agrās šķirnes ir Punduris agrais, Delikatese, Aleksejevskij, Violetais brīnums, Melnais skaistulis, Seriāls: agrie hibrīdi – Lolita, Madonna, Begemots, Maksis. Vidēji agrie – Donas, Garais violetais, Universālais, Dimants.

Facebook Komentāri
1 komentārs

Komentē

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.

Dieviete.lv,  noteikumi, info@dieviete.lv 2016

or

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

or

Create Account