11.1 C
Rīga
piektdien, 29 marts, 2024

Kāda ir tavam vecumam atbilstoša diēta?

 

Līdz ar vecumu daudzām sievietēm bieži vien rodas problēmas ar lieko svaru. Galvenais iemesls – hormonālās izmaiņas, kas noris sievietes organismā 40 -45 gadu vecumā.

Zinātnieki izpētīja un noskaidroja vēl vienu svarīgu niansi, kāpēc vecāka gada gājuma sievietes sāk pieņemties svarā – izmainīta garšas sajūta izraisa viņām nepārvaramu tieksmi uz saldumiem. Pētījumi parādīja, ka 35 % sieviešu pēc klimaksa pārstāj saldumus uztvert un, līdz ar to, nekontrolē to esamību uzturā, toties 45 % apzināti iekļauj tos uzturā pat vairāk, nekā pirms tam. Un tikai 15 – 20 % sieviešu tāpat kā iepriekš turpina ierobežot saldumu uzņemšanu, neskatoties uz vecumu.

Kādus tik pārbaudījumos metās sievietes, lai nomestu liekos kilogramus, bet diemžēl izdarīt to kļūst aizvien grūtāk salīdzinājumā ar 20 – 30 gadīgām dāmām. Kāpēc tā notiek?

Klimaksa perioda pamatīpatnība – samazinās organisma spēja izstrādāt hormonus. Bet, tā kā šis process sievietēm ir ilgstošs, tad arī pārmaiņas figūrā (tauku uzkrāšanās vidukļa, gurnu, vēdera, apakšdelmu un sejas apakšējās daļas rajonā) notiek viļņveidīgi ar laika amplitūdu. Tas ir izskaidrojams ar to, ka sievietes organisms, gatavojoties menopauzei, pielāgojas tai, bet hormonālās pārmaiņas, savukārt, aktīvāk ietekmē zemādas tauku pārdali ar tauku īpatsvara pieaugumu. Šāda tauku uzaudzēšana ir nepieciešama organismam tādēļ, ka samazinās dzimumhormonu (estrogēna) izstrāde olnīcās un šo funkciju pārņem taukaudi. Šis process ir ļoti svarīgs vecākām sievietēm. Bet uzstājīgi mēģinājumi atbrīvoties no liekiem taukiem var novest pie estrogēna līmeņa samazinājuma asinīs, kas novedīs pie klimaksa simptomu paasināšanās (bezmiega, karstuma viļņiem, ādas stāvokļa u.t.t.). Taukaudu pieauguma process notiek ne tikai apaļīgām sievietēm, bet, lai cik arī dīvaini nebūtu, arī sievietēm ar tievu miesasbūvi. Tiek uzskatīts, ka apaļīgās sievietes vieglāk panes izmaiņas klimaksa laikā. Arī ārēji tas praktiski neizpaužas. Sejas krāsa nemainās, grumbas nav tik pamanāmas.

Sievietēm pēc 45 gadiem nerekomendē ievērot bada un mazkaloriju diētas, kā arī lielu fizisku slodzi. Tās tikai saasinās liekā svara problēmu un var būtiski kaitēt veselībai.

Šajā periodā iesaka ēst pārdomāti, detalizēti, lai ātri nepieņemtos svarā. Kā arī nevajadzētu visiem spēkiem mēģināt atgūt kādreizējo jaunības slaidumu. Jo bieži vien šādi mēģinājumi beidzas bēdīgi. Bet nekrītiet izmisumā! Jāsagaida menopauzes perioda beigas, un tad pielietotām diētām būs daudz lielāks efekts, kā arī kaitējums organismam no tām būs ievērojami mazāks.

Nav mazsvarīgi zināt, ka vienlaicīgi ar hormonu izdales samazināšanos notiek izmaiņas organisma vielmaiņā. Šajā periodā kalcijs tiek intensīvi izvadīts no organisma, kas noved pie kaulaudu trausluma, sekas – osteoporoze, mugurkaula slimības, kaulu lūzumi. Jebkura diēta šajā periodā ir bīstama ar to, ka organisms nesaņems kalcija nepieciešamo porciju.

Menopauzes periodā īpaši kaitīga ir ar holesterīnu bagāta pārtika, jo paaugstina aterosklerotisko pangu veidošanās risku uz asinsvadu sieniņām. Iepriekš to novērsa estrogēni, kurus organisms izstrādāja pietiekošā daudzumā. Turklāt 2-3 reizes paaugstinās insultu un infarktu iespējamība.

Kā izeju var atzīmēt, ka sievietēm 40-50 gadu vecumā jābūt uzmanīgām ar diētu izvēli, labāk pārskatīt savu dzīvesveidu, padarot to aktīvāku. Diētas efektivitāte šajā periodā ir minimāla, toties kaitējums organismam tiks nodarīts 100 %.

Autors: Dieviete.lv

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Iepriekšējais rakstsDieviete.lv Atziņa 76
Nākamais rakstsDieviete.lv Atziņa 77