10.3 C
Rīga
ceturtdien, 28 marts, 2024

Sargies no gripas epidēmijas! Ieteikumi, lai sevi pasargātu

 

Šogad gripas epidēmija ir sākusies īpaši agri, jau 11. decembrī, un šobrīd tā turpina vērsties plašumā. Turklāt pirmssvētku rosība – publiskie pasākumi, tirdzniecības centru un citu sabiedrisku vietu apmeklēšana var ievērojami palielināt risku saslimt ar gripu un veicināt tās vispārējo izplatību. Kā pasargāt sevi un savu ģimeni no gripas, lai svētku laiku nepavadītu, cīnoties ar saslimšanu? Padomos dalās BENU Aptiekas farmaceite Zanda Ozoliņa.

Profilakses ABC

Par gripas profilaksi tiek runāts ik gadu, tomēr, kad atkal pienāk gripas epidēmija, daudziem no mums joprojām piemirstas paši profilakses pamati. Turklāt jāņem vērā, ka šogad gripas epidēmija ir mūs piemeklējusi jau pirms svētkiem, kas padara saviesīgos svētku pasākumus un ilgstošos dāvanu meklējumus lielveikalos un tirdziņos par īpaši bīstamiem riska faktoriem. Kādas pamatlietas būtu noteikti jāievēro šajā laikā?

  • Mazgājiet rokas! Par šo elementāro pamatnoteikumu šobrīd tik tiešām nedrīkstam aizmirst! Noteikti mazgājiet rokas ar ziepēm, pārrodoties telpās no āra apmeklējuma, pirms ēšanas, pēc šķaudīšanas, klepošanas un deguna šņaukšanas un citos brīžos pēc iespējamas saskaršanās ar slimību izraisītājiem.
  • Vēdiniet telpas! Īpaši, ja telpā uzturas vairāk cilvēku – tas var veicināt slimības izplatību, tādēļ gādājiet par labu gaisa kvalitāti telpās. Turklāt svaigs gaiss palīdzēs stiprināt Jūsu imunitāti.
  • Izvairieties no sabiedrisku vietu apmeklēšanas! Protams, svētku laikā to ir grūti īstenot, tomēr atcerieties, ka pārpildītie tirdzniecības centri un svētku pasākumi var ievērojami paaugstināt risku saslimt ar gripu. Tādēļ iespēju robežās ieteicams ierobežot uzturēšanos šādās vietās.
  • Nelietojiet kopīgus traukus! Svētku pasākumos tas var gadīties arī nejauši vai steigā, tādēļ pievērsiet īpašu uzmanību tam, kādus traukus lietojat! Tas ir ļoti aktuāli arī gadījumā, ja rīkojat svētku mielastu pie sevis mājās.
  • Sargiet sevi no saslimšanas! Šis noteikti nav piemērots brīdis eksperimentiem un aizmāršībai, tādēļ ģērbieties atbilstoši laikapstākļiem, nepakļaujiet sevi liekam saslimšanas riskam, izvairieties no visa veida saslimšanu veicinošiem faktoriem, arī stresa un neizgulēšanās.
  • Stipriniet imunitāti! Atcerieties, ka šobrīd īpaši svarīgs ir pilnvērtīgs uzturs. Ja nepieciešams – lietojiet vitamīnus! Neaizmirstiet par vērtīgajām dabas veltēm! Imunitāti stiprināt palīdzēs arī aktivitātes svaigā gaisā, pienācīga atpūta un veselīgs miegs.

Ko darīt, ja mājās kāds slimo ar gripu?

Z. Ozoliņa uzsver – ja kāds no mājiniekiem ir saslimis ar gripu, ir jāievēro īpaša piesardzība, lai slimība neizplatās arī uz citiem. Ja laboratoriski vai ģimenes ārsta praksē apstiprina saslimšanu ar gripu, būtu ieteicams pacientu izolēt. Protams, kad esi saslimis, liekas, ka tuvinieku atbalsts dziedē vairāk nekā zāles, taču būtiski ir apzināties, ka ar saskarsmi mēs nododam savu saslimšanu otram. Tāpēc, ja ģimenē ir vairāki bērni, saslimšanas gadījumā ieteicams atrasties katram savā istabā.     

Dabas veltes – profilaksei un ārstēšanai

Lai arī ziemā mums ir pieejams krietni mazāk vietējo dabas velšu, kas varētu palīdzēt mums stiprināt imunitāti un noderēt atveseļošanās procesā, ir pieejami daudzi dabīgie līdzekļi, kas šobrīd mums var būt ļoti noderīgi. Cidoniju un dzērveņu morss satur ļoti daudz C vitamīna, kas ir efektīvs cīņā pret vīrusu saslimšanām. Ieteicams lietot plūškoka saturošus uztura bagātinātājus, kas ir dabīgie imūnmodulatori. 

Taču, ja slimība jau ir iestājusies, būs nepieciešami recepšu medikamenti, ko izrakstīs Jūsu ģimenes ārsts. Recepšu zāles lielākā devā jālieto slimniekam, bet pārējiem ģimenes locekļiem ieteicama profilaktiska šī medikamenta lietošana. 

Kā pasargāt pašus mazākos?

Bērnudārzā mūsu mazākie ģimenes locekļi pavada teju visu dienu, tādēļ, bērnudārzā parādoties gripai, tās izplatības risks ir ļoti augsts. Lai izvairītos no saslimšanas ar gripu un citiem vīrusiem, ieteicams jau laicīgi stiprināt imunitāti pirms došanās uz dārziņu, piemēram, lietojot deguna ziedes, kam piemīt antivirāla darbība. Atgriežoties mājās, vienmēr jānomazgā rokas un jāmāca to darīt arī bērniem. Ārsta kompetencē būs ieteikums bērna vakcinācijai pret gripas vīrusu, izvērtējot visus aspektus. 

Spēku atgūšana pēc slimības

Viena no svarīgākajām lietām, ko paturēt prātā: gripas ārstēšanai ir nepieciešams miera režīms! Arī tad, kad slimība jau atkāpusies, ir jāievēro mērenība un jāļauj savam organismam pilnvērtīgi atjaunot spēkus. Atgūties palīdzēs pilnvērtīgs, vitamīniem bagāts uzturs, kā arī ieteicams lietot imunitāti spēcinošos līdzekļus. Par labu nāks arī mērena  fiziskā slodze un pilnvērtīgs miegs.

Sargiet sevi un esiet veseli gan svētkos, gan ikdienā!

Autors: Benu Aptieka

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.