8.2 C
Rīga
piektdien, 29 marts, 2024

Trešdaļa Latvijas iedzīvotāju galda spēles spēlē 1-2 reizes mēnesī!

 

Latvijas iedzīvotāji ir aktīvi galda spēļu cienītāji – 33% respondentu galda spēles spēlē 1-2 reizes mēnesī, liecina galda spēles “Oligarhi” veidotās aptaujas rezultāti. 27% norādījuši, ka spēlē vairākas reizes mēnesī, savukārt 25% spēlē vien dažas reizes gadā. Teju puse, jeb 45% respondentu galda spēles visbiežāk spēlē brīvdienās un 29% svētku reizēs. 

Uz jautājumu, vai kaut reizi dzīvē ir izvēlējušies galda spēli kā dāvanu, 82% respondentu apbildējuši apstiprinoši, savukārt 16% atbildēja, ka nav dāvinājuši, taču tā būtu laba dāvana. Tikai 2%, kuri paši galda spēles spēlē, atzīmējuši, ka neuzskata to par labu dāvanu. “Galda spēles ir ļoti laba dāvana, jo piedāvājums ir plašs un var piemeklēt spēli katra cilvēka interesēm. Īpaši dāvinot tās bērniem – papildus vērtība rodas, kad tiek pavadīts laikā kopā ar ģimeni šīs spēles spēlējot. Spēles attīsta domāšanu un problēmu risināšanu, tai pat laikā tā ir jautra laika pavadīšana. Arī es, ja nezinu, ko uzdāvināt, bieži dodos uz grāmatnīcu pēc kādas spēles”, komentē spēles “Oligarhi” veidotājs Kristaps Kovaļevskis.

Vērtējot galda spēļu priekšrocības, aptaujā 17% respondentu atklāj, ka tās attīsta dažādas iemaņas, piemēram loģisko domāšanu, spriestspēju un lēmumu pieņemšanu. Kā arī tas neapšaubāmi ir labs veids kā kvalitatīvi pavadīt laiku ar draugiem un ģimeni. Savukārt 16% norādījuši, ka galda spēles sniedz pozitīvas emocijas. “Galda spēles ir lielisks treniņš smadzenēm”, atzīst Kristaps. “Vācieši ir aktīvākie galda spēļu spēlētāji. Iespējams daudzi teiks, ka tā ir sagadīšanās, ka viņi daudz spēlē spēles un izdomā labākos risinājumus tehniskos jautājumus, taču domāju, ka tā vairāk ir likumsakarība.”

Sarindojot spēlētākās spēles pēc kategorijām,  bērnu kategorijas spēles (cirks, “Dobble”) pārliecinoši ierindojušās pirmajā vietā, aiz sevis atstājot ballīšu spēles kā mēmais šovs, “Mafija”, “Oligarhi” un kāršu spēles (“Uno”, zolīte, duraks), kā pēdējās atstājot stratēģijas spēles, kā “Monopols” un “Katana”. 

Visbiežāk (55%) spēles tiek spēlētas 3-5 cilvēku sastāvā, taču 20% atzīmējuši, ka dalībnieku skaits atkarīgs no spēles specifikas, tātad pieskaņojot dalībnieku skaitu spēlei, nevis otrādāk – spēli dalībnieku daudzumam. 

Atzīmējot kuras galda spēles respondenti ir spēlējuši, visvairāk atzīmētas klasiskās galda spēles – Monopols, Cirks, Riču-raču, Domino, dambrete un šahs, kāršu spēles, “Alias”, kā arī torņu celšanas spēles (“Jenga”, līdzsvara tornis, utt) – katru šo spēli atzīmējuši vismaz 6% respondentu. Vairāki respondenti gan norādījuši, ka varētu norādīt vēl ap 50 galda spēlēm.  

Uz jautājumu, vai respondenti mēdz uz kaut ko spēlēt, 54% atbildējuši noliedzoši. Savukārt 23% mēdz spēlēt uz kādu balvu, par kuru iepriekš vienojušies, 16% spēlē uz kādu aktivitāti vai darbu, tā, piemēram, zaudētājs mazgā traukus. 

Lai noskaidrotu galda spēļu paradumus, Latvijā veidotās galda spēle “Oligarhi” interneta vidē veica aptauju, kurā piedalījās 294 respondenti. Aptaujā piedalījās 200 sievietes un 94 vīrieši, kuru vidējais vecums ir 30,5 gadi.

Autors: Oligarhi

03.12.2019.

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Iepriekšējais rakstsDieviete.lv Atziņa 843
Nākamais rakstsDieviete.lv Atziņa 844