1.1 C
Rīga
piektdien, 19 aprīlis, 2024

Tēvu un pieaugušo dēlu attiecības – 10 ieteikumi, kā pavadīt laiku kopā

 
Senior father and his young son on a walk in town.

Lai gan Tēva diena Latvijā vēl tikai veidojas par tradīciju, kas būtu tikpat nozīmīga kā Mātes diena, septembra otrajā svētdienā daudzi Latvijas iedzīvotāji sveica savus tēvus, apmeklējot svētku pasākumus, ieturot kopīgas maltītes vai vienkārši sazvanoties. Taču savstarpējās attiecības ir jākopj arī ikdienā, tāpēc alus “Lāčplēsis” piedāvā idejas, kā pieaugušajiem dēliem aizraujoši pavadīt laiku kopā ar saviem tēviem.

Dēlu attiecības ar tēviem ir svarīgas gan jaunā cilvēka personības veidošanās procesā, gan praktisku iemaņu attīstīšanā – tēvs ir tas, ka dēlam iemāca, kā salabot velosipēdu, skaldīt malku vai salabot salūzušu krēslu. Taču, kad dēli ir pieauguši un izveidojuši paši savas ģimenes, nereti saziņa un kopīga laika pavadīšana ar pašu tēviem paliek novārtā. Alus “Lāčplēsis” veiktā aptauja* rāda, ka tikai 27% pieaugušo ikdienā ar tēvu sazinās vismaz pāris reizes nedēļā, bet 14% – dažas reizes mēnesī.

“Dēlam pieaugot, viņa attiecības ar tēvu joprojām ir nozīmīgas, taču mainās to saturs – ko katrs var sniegt un ko iegūt no otra. Tamdēļ katra kopā būšana un spēja uzturēt kvalitatīvas, pilnvērtīgas attiecības ir ļoti nozīmīga ne tikai konkrētajam tēvam un dēlam, bet arī sabiedrībai kopumā,” skaidro sociālantropoloģe Kristīne Rolle.

Lai arī pieaugušo vecumā saglabātu ciešas attiecības ar tēvu, atrodiet laiku kādai kopīgai nodarbei – lūk, dažas idejas, kā pavadīt laiku kopā:

  • Dodieties dabā!

Aicini līdzi makšķerēšanas izbraucienos arī savu tēvu vai pieaugušo dēlu, lai abi kopā varētu baudīt dabu un gaidīt lielo lomu. Savukārt tie, kam makšķerēšana neiet pie sirds, var iet pārgājienā pa kādu no Latvijas dabas takām vai doties sēņot – daudzi tēvi ar prieku izrādīs dēliem savas slepenās sēņu vietas.

  • Apmeklējiet sporta notikumus!

Ja esi sporta cienītājs un mēdz apmeklēt sporta spēles klātienē, aicini tēvu līdzi, lai kopā izjustu īstās sporta emocijas. Bet, ja nokļūšana līdz spēles norises vietai ir pārāk sarežģīta, ejiet ciemos viens pie otra un vērojiet spēli televīzijā.

  • Pagatavojiet kopīgas vakariņas!

Pagatavojiet kopā ar tēvu kādu no savas ģimenes iecienītākajiem ēdieniem, vai palūdz tēvam iemācīt kādu no viņa ēst gatavošanas meistarstiķiem.

  • Palīdzi tēvam ar jaunajām tehnoloģijām!

Pajautā tēvam, vai viņam nav nepieciešama palīdzība, apgūstot viedtālruņa vai datora lietošanu, – ne vienmēr viņš pats to palūgs. Iepazīstini viņu ar interesantām un aizraujošām tehnoloģiju funkcijām!

  • Spēlējiet galda vai videospēles!

Uzspēlējiet kādu no vecajām labajām galda spēlēm, kā Riču-Raču, cirks vai domino, vai iemāci tēvam kādu aizraujošu videospēli, ko varat spēlēt divatā.

  • Izbrauciet ar kartingu!

Izaiciniet viens otru uz sacensībām kartinga trasē, izdzīvojot ātrumu un adrenalīnu, lai beigās noskaidrotu, kurš no jums ir labāks šoferis.

  • Izmēģiniet izlaušanās istabas izaicinājumu!

Aizved tēvu pamēģināt kādu jaunu izklaides aktivitāti, piemēram, dodieties uz izlaušanās istabu jeb escape room – tur varēsiet kopā risināt neparastus uzdevumus un justies kā spiegu filmas varoņi.

  • Apgūstiet jaunu sporta veidu!

Izmēģiniet kādu sporta veidu, ko neprot neviens no jums – vai tas būtu hokejs, frisbijs vai šahs. Kopīga mācīšanās jūs satuvinās.

  • Apmeklējiet kultūras pasākumus!

Iepazīstiet tuvāk viens otra muzikālo gaumi – aizved tēvu uz savas mīļākās grupas koncertu vai dodies līdzi uz viņa iecienītāko mūziķu uzstāšanos. Tāpat varat kopā apmeklēt kādu teātra izrādi vai izstādi.

  • Izmēģiniet kalēja arodu!

Tradīciju cienītāji var doties uz smēdi un kalēja vadībā izgatavot paši savus īpašos tēva un dēla instrumentus. Tas ļaus gan kopīgi apgūt ko jaunu, gan radīt instrumentu ar nozīmi.

Kopīgas aizraušanās, hobiji vai atpūtas brīži ir tie, kas cilvēkus satuvina, tāpēc aicini tēvu doties kopīgos piedzīvojumos – tas gan stiprinās jūsu attiecības, gan iepriecinās un piepildīs jūsu ikdienu. Turklāt bieži vien tas neprasa ne daudz laika, ne līdzekļu.

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.