9.6 C
Rīga
piektdien, 29 marts, 2024

Pieci noderīgi padomi, kas jāņem vērā, iekārtojot bērnistabu

 

 

Jaunais mācību gads ir lielisks iemesls, lai labiekārtotu telpu, kurā bērns uzturas visbiežāk, – bērnistabu. Taču kā izveidot mācībām un rotaļām atbilstošu vidi tā, lai telpa ne vien būtu glīta un bērnam draudzīga, bet arī attīstītu bērna patstāvību, radošumu un veidotu izpratni par lietu vērtību un kārtību?

Parūpējies par bērnam draudzīgu vidi

Iekārtojot bērnistabu, vispirms jāpievērš uzmanība drošībai, ergonomikai un veselīgai videi kopumā, tādēļ ieteicams izvēlēties dabiskus materiālus – koka mēbeles, grīdas, paklājus no organiskiem materiāliem. Izvēloties mēbeles, svarīgi ņemt vērā bērna individuālās īpašības un vajadzības. Atvērtas mēbeles un vaļēji plaukti prasa rūpīgu attieksmi pret lietu kārtību, tāpat atvērtos plauktos ātri vien parādās putekļi, tādēļ praktiskāk būtu izvēlēties mēbeles ar atvilktnēm vai plauktiem ar durvīm. Savukārt, bērnistabai izvēloties atvērtas mēbeles un vaļējus plauktus, bērnam iespējams iemācīt rūpēties par vidi sev apkārt un iegūt prasmes, kas noderēs visa mūža garumā.

 Visām elektroinstalācijām jābūt drošām

Ja mazi bērni lielākoties traumas mēdz gūt nejauši, tad lielāki bērni elektroierīces var pārbaudīt tīri mērķtiecīgi, tādēļ visām elektroinstalācijām un ierīcēm ir jābūt drošām. ‘’Elektrības instalācijai bērnistabā ir jābalstās uz diviem principiem – funkcionalitāte un drošība,’’ skaidro JUNG pārstāvniecības Austrumeiropā vadītājs Raimunds Skurdenis. ‘’Proti, gaismas slēdži bērnistabā jāpiemēro bērna vajadzībām, bet tajā pašā laikā rozetēm ir jābūt aprīkotām ar aizsardzības mehānismiem, kas neļauj tajās iebāzt zīmuļus, rotaļlietas vai konstruktora detaļas.’’ Viņam piekrīt arī Lucidus Design dizaina nodaļas vadītājs Jānis Indriksons: ‘’Dažās valstīs rozetes ar aizsardzības mehānismiem ir obligāta prasība bērnudārzos un skolās. Jāatceras gan, ka svarīga ir arī pašu elektrības rozešu kvalitāte, jo bieži vien masu produktiem šī aizsardzība ir formāli iebūvēta, bet realitātē beidz funkcionēt jau pēc pāris kontaktspraudņa ievietošanas reizēm.’’ Viņš arī dalās ar pāris vērtīgiem elektroinstalācijas padomiem, kas noderēs, iekārtojot bērnistabu:

  • Bērnistabā nav ieteicams novietot un atstāt bez pieaugušo uzraudzības elektriskos sildītājus, gaisa mitrinātājus un līdzīgas iekārtas, kā arī nevajadzētu izvēlēties stāvlampas un rozetei pievienojamas sienas lampas, kas var izraisīt risku gūt dažādas traumas.
  • Elektrības rozetes bērnistabā iespējams uz laiku arī atslēgt. Uzstādot jaunu instalāciju, to ir diezgan vienkārši realizēt, bet ne vienmēr tas ir ērti, turklāt – ja bērna vajadzībām tiek pielāgota istaba ar jau esošu instalāciju, tad rozetes iespējams nomainīt, bet, lai ierīkotu slēdzi, nepieciešams ierīkot papildu kabeli. Šādos gadījumos risinājums ir tā saucamās ‘’gudrās rozetes’’, kad aiz parastas rozetes tiek pievienota speciāla ierīce, kas uztver signālu no raidītāja, tādēļ rozete kļūst vadāma. Kā raidītāju var izmantot pulti vai pie sienas vai mēbelēm pieliktu slēdzi. Ja arī pārējā mājoklī uzstādītas šādas rozetes un citas viedās mājas ierīces, tad lietderīgi pievienot iekārtu, lai rozetes un arī bērnistabas apgaismojumu varētu pārvaldīt attālināti ar viedtālruni.
  • Noderīgs aksesuārs bērnistabā ir arī nakts apgaismojums, kas iebūvēts nedaudz virs grīdas aptuveni rozetes augstumā. Tas neapžilbinās acis un radīs pietiekamu apgaismojumu nakts laikā, lai bērns, nakts vidū pamostoties, varētu orientēties telpā. Atsevišķiem modeļiem šis apgaismojums ieslēdzas un izslēdzas automātiski diennakts tumšajā laikā.
  • Jāņem vērā arī tas, ka mūsdienās bērni ar tehnoloģijām saskaras jau agrā bērnībā un tās būs svarīga ikdienas sastāvdaļa arī nākotnē, tādēļ mērenā daudzumā tehnoloģijas ir pat vēlamas bērna attīstībai, jo palīdz izprast to klātbūtni mūsdienu pasaulē, piemēram, neliela aplikācija, kurā iespējams vadīt savas istabas apgaismojumu.

Krāsu izvēlē dominē neitrāli toņi

Krāsu izvēle ir ļoti individuāls faktors – katrai krāsai ir savs pielietojums un ietekme uz cilvēku. ‘’Pirms kāda laika aktuāla tendence bija mēbeles un sienu krāsas gaiši zilos vai rozā toņos atkarībā no bērna dzimuma, taču tagad biežāk tiek izvēlēti neitrāli toņi vai pasteļtoņi,’’ pieredzē dalās J. Indriksons. Bērna mīļākās krāsas iespējams saglabāt mēbeļu vai interjera detaļās, piemēram, tekstila izstrādājumos, mantu uzglabāšanas kastēs vai arī gaismas slēdžu taustiņos, kurus vēlāk iespējams nomainīt līdz ar izmaiņām bērna vēlmēs.

Ļauj vaļu radošumam

Tāpat arvien populārāki kļūst dažādi veidi, kā personalizēt telpu atbilstoši bērna raksturam – bieži vien bērni vēlas savus radītos zīmējumus pielikt pie istabas sienām vai pat apzīmē tās. Šādas radošuma izpausmes nevajadzētu apslāpēt, bet jārod iespēja tām izpausties, un risinājumi var būt visdažādākie. Aktīviem bērniem tā var būt kāpelējama zviedru siena, savukārt mazajiem māksliniekiem – zīmējumiem piemērota krāsojuma siena, kas līdzinās tāfelei. Bērna zīmējumiem vērtību var pievienot arī citos veidos, piešķirot tiem funkciju un atspoguļot zīmējumu, piemēram, uz gaismas slēdža. “Nav svarīgi, ar ko zīmējums radīts – zīmuļiem, ūdenskrāsām vai krītiņiem. Nepieciešams vien pārvērst zīmējumu digitālā formā, un tas tiks iegravēts ar lāzeru vai izdrukāts uz gaismas slēdža,” stāsta R. Skurdenis.

 Katram bērnam – sava privātā zona

Situācijas, kad bērnistaba ir “jādala” vairākiem bērniem, vienmēr ir izaicinājums, īpaši, ja ir liela vecuma atšķirība. Šajā gadījumā svarīgi ir katram bērnam radīt savu privāto zonu, kurā ir sava lietu kārtība. Istabas iekārtošanas procesā ir jāuzklausa visu bērnu intereses, jau sākotnēji apzinoties esošo situāciju un radot pēc iespējas ērtāku vidi katram.

Veidojot bērnistabas zonējumu, ieteicams izmantot mēbeles ar regulēšanas funkciju – mēbeles ar šādiem mehānismiem ir dārgākas, tomēr kalpos ilgāk. Rakstāmgaldi, krēsli, gultu sistēmas, kas aprīkotas ar šiem mehānismiem, ļauj regulēt mēbeļu augstumu, platumu, kā arī garumu. Modulējamas mēbeles iespējams kombinēt un vajadzības gadījumā papildināt līdz ar bērna vajadzībām, tādēļ pamata mēbeles ieteicams izvēlēties neitrālos toņos, bet interjera akcentus veidot ar elementiem, kurus pēc tam vieglāk nomainīt, – piemēram, gultas pārklāji, aizkari, skapīšu durvis, paklāji.

Zonējuma veidošanai var izmantot tagad tik ļoti iecienītos akustiskos paneļus, kas telpas interjeram ne tikai piešķirs dizaina elementu, bet arī nodrošinās telpas sadalīšanas un skaņu slāpēšanas funkciju, kas būtiski, piemēram, skolniekam.

UB?C
 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.