12.6 C
Rīga
ceturtdien, 28 marts, 2024

Uzzini, kā ziemā kopt sausu ādu!

 

Sausa un atopiska āda ir plaši izplatīta problēma gan Latvijā, gan visā pasaulē, sevišķi rudens un ziemas periodā. Iemesli var būt dažādi – dabiska ādas novecošana, darba vai apkārtējās vides faktori un medicīniska rakstura problēmas, īpaši diabēts. Pacienti atzīst – ar šo problēmu iemācās sadzīvot, un vēl nav nācies piedzīvot, ka to nevarētu risināt ar aptiekā pieejamo līdzekļu klāstu. Taču ādas kopšana vien nenodrošina lielisku pašsajūtu.

“Raupja, nepietiekami kopta un sausa āda var atkal kļūt maiga un gluda, ja tiek lietoti atbilstošie līdzekļi pareizā daudzumā. Ļoti iespējams, ka diabēta pacientiem ar veikalā nopērkamiem ādas kopšanas līdzekļiem nepietiks un palīdzība būs jāmeklē aptiekā, jo tur nopērkamie ādas kopšanas līdzekļi ir ar īpašu sastāvu, medicīniski pārbaudīti, nesatur smaržvielas un parabēnus un būs labākais palīglīdzeklis sausas ādas kopšanā,” stāsta Euroaptiekas farmaceite Ieva Zvagule. 

Novembrī, cukura diabēta mēnesī, “Euroaptieka” sadarbībā ar Latvijas Diabēta federāciju aicināja diabēta pacientus anonīmi aizpildīt anketu, lai noskaidrotu viņu dzīves apstākļus, paradumus un grūtības, ar ko ikdienā nākas saskarties diabēta pacientiem, un uzlabotu sabiedrības zināšanas par to, kā iespējams palīdzēt līdzcilvēkiem, kam ir diabēts. Viens no jautājumiem bija par daudzu diabēta pacientu problēmu – sausu ādu un pareizu tās kopšanu. 

Sausa āda nav neatrisināma problēma, uzsver diabēta pacienti

Sešdesmitgadniece Ilga (vārds mainīts) ar diabētu slimo 30 gadus. Viņa ikdienā lieto krēmus, īpaši kājām, kur ir izteikti sausa āda, un regulāri apmeklē podologu, lai profesionāli aprūpētu pēdu raupjo ādu. 

Savukārt Zanei (vārds mainīts), kurai šobrīd ir 23 gadi, diabēts atklāts, mācoties 3. klasē. Viņa atzīst – rūpīgi ievērojot dienas režīmu un ārsta norādījumus un uzņemot insulīnu, ādas stāvoklis uzlabojas. Vairāk par ādas kopšanu jāpiedomā sauļojoties, taču iekdienā, lai uzlabotu ādas stāvokli, Zanei pietiek ar regulāru krēmu lietošanu, podologa apmeklēšanu pāris reižu gadā un cinka, selēna un D vitamīna lietošanu.  

Pensionāram Valdim (vārds mainīts) I tipa cukura diabēts atklāts 2010. gadā. Arī viņš pie sausas ādas ir pieradis un iemācījies pareizi sevi kopt, lai tas nebūtu traucēklis. Valdis saka – problēma gan saasinās, iestājoties vēsam laikam, taču ir risināma, izmantojot aptiekas sortimentu. Gada aukstajos mēnešos viņš lieto speciālus šampūnus un dušas želejas sausai ādai un ķermeņa eļļu. Tomēr pats galvenais esot sekot līdzi vispārējam veselības stāvoklim, lietot insulīnu un pareizi ēst, tad arī kopējā pašsajūta uzlabojas. Tā kā āda kļūst ievērojami sausāka, tiklīdz pazūd saule, vismaz reizi divos mēnešos Valdis cenšas doties uz dienvidu zemēm, lai uzņemtu D vitamīnu no saules stariem. 

Vērtīgākās vielas sausas ādas kopšanai

Bojātas ādas aizsargslāņa atjaunošanos veicina dažādu kosmētisko sastāvdaļu apvienojums. Galvenā speciālo ādas kopšanas līdzekļu sastāvdaļa ir karbamīds jeb urea – koncentrēta urīnviela, kas ātri absorbējas ādā, uzlabo dabisko mitruma aizsargbarjeru, aizsargā ādu pret izžūšanu un ilgstoši samazina raupjumu un savilkuma sajūtu. Karbamīds palīdz epidermas raga slānī esošajām šūnām vieglāk atlobīties, ļauj ātrāk sadzīt saplaisājumiem un citām sīkām brūcēm. Tāpat vērtīgs ir sudraba hlorīds, kas spēj aizsargāt ādu pret plašu baktēriju, vīrusu un sēnīšu spektru ilgā laika posmā. Pantenols rada mitrinošu efektu un nomierina sakairinātu ādu. Bet glicerīns apvienojumā ar urīnvielu nodrošina intensīvu, ilgstošu un mitrinošu iedarbību

Autors: Euroaptieka

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Iepriekšējais rakstsDieviete.lv Atziņa 829
Nākamais rakstsDieviete.lv Atziņa 830