9.6 C
Rīga
trešdien, 24 aprīlis, 2024

Iemesli, kādēļ tev neizdodas iekrāt un pieturēties pie mērķa

 

Ja finanšu plānošana nav tava sirdslieta, tad personīgās finanses noteikti tev neliks priekā lēkāt. Lai arī cik neforši tas izklausītos, ģimenes budžeta plānošana ir viena no tām lietām, ko pieaugušie dara. Lūk, kā kontrolēt savus tēriņus.

Paskaties, kam tu patiesi tērē naudu, nevis, kam tu tikai domā, ka tu tērē

Katru mēnesi pieraksti, cik un kam tu tērē, un regulāri atjauno šo informāciju. Tas nozīmē, ka tev būs jākrāj čeki un biežāk jāpārbauda bankas konts. Bet, ja tev patiesi ir vēlme doties tajā dārgajā ceļojumā vai uzrīkot lielas kāzas, tas būs jādara.

Koncentrējies

Visbiežāk pieļautā kļūda ir tā, ka cilvēki nepareizi novērtē to, cik patiesībā daudz viņi ikdienā iztērē, un ātri aizmirst savu mērķi, uz ko tiecas. Vilinājums un traucēkļi var novest līdz postam. Mērķa esamība palīdz tev pie tā pieturēties. Izvēlies mērķi un sāc krāt. Tas varētu būt mājokļa remonts, ceļojums vai kāzas. Izdomā, cik daudz tu katru mēnesi atliksi, un pārvērt to par savu budžetu!

Neierobežo sevi pavisam

Ja tu krāj kaut kam lielam, tev var rasties vēlme sevi ierobežot no jebkuriem neplānotiem tēriņiem un izklaidēm. Atsakies no kafijas iegādes katru rītu, un pagatavo to mājās. Vai arī mašīnas vietā izvēlies braukt ar velosipēdu vai iet ar kājām. Bet atceries: sevis pilnīga ierobežošana ātri vien kļūst par izaicinājumu. Atļauj sev arī papriecāties! Nopērc to saldējumu, ja patiesi vēlies. Nopērc to apavu pāri, ja tik ļoti patīk. Galvenais, lai tu nedomā tērēt vairāk nekā nopelni, un nevajag pirkt jaunus apavus katru nedēļu. Visam ir jābūt līdzsvarā. Ja tu sevi spēcīgi ierobežosi, bet pēc tam „norausies no ķēdes”, būs lielākas negatīvās sekas.

Dzīvē gadās visādi

Vēl viena kļūda, ko cilvēki, kas krāj, pieļauj ir tāda, ka viņi neparedz naudu „nebaltai dienai”. Salūzt telefons, rēķini kļūst lielāki, bērns jāved pie zobārsta, jāmaksā sods par ātruma pārkāpšanu… Tu nevari paļauties uz to, ka mierīgi varēsi ātri sakrāt nepieciešamo summu, un nekas nenoies greizi. Rezervēm ir jābūt, un tev ir jābūt gatavai. Vislabāk šādiem gadījumiem būtu izveidot atsevišķu krātuvīti, kurā katru mēnesi ieliec kādu naudas summu.

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.