1.1 C
Rīga
sestdien, 20 aprīlis, 2024

Uzzini, kādi ir kontracepcijas plusi!

 

Kontracepcija skaistumam – divi zaķi ar vienu šāvienu

Dzīves periodā, kad sieviete vēlas ziedēt, lidot un mīlēt, kontracepcija skaistumam ļauj ne tikai aizmirst rūpes par izsargāšanos no nevēlamas grūtniecības, bet arī palīdz uzlabot menstruālo ciklu un mazināt dažas raizes par savu izskatu – taukainu sejas ādu un pārmērīgu matu taukošanos. 

Kontracepcija cīņai ar hormonu disbalansu

Mūsdienās pieejams plašs klāsts modernu kontracepcijas metožu, kas ļauj neraizēties par nevēlamas grūtniecības iestāšanos. Viena no iecienītākajām metodēm sieviešu vidū ir hormonālās kontracepcijas tabletes. Tā ir ne tikai efektīva un ērta kontracepcijas metode, bet var papildus kalpot kā palīgs ādas un matu veselības uzlabošanā. 

Visas kombinētās hormonālās kontracepcijas tabletes satur divus hormonus – estrogēnu un progestīnu. Dažādās kontracepcijas tabletēs progestīna saturs var būt atšķirīgs. Pateicoties progestīnam hlormadinonam, kontracepcijas tabletes skaistumam ir īpaši piemērotas sievietēm, kam ir paaugstināts vīrišķo hormonu līmenis organismā. Tās var palīdzēt cīnīties ar tādiem hormonu disbalansa izraisītiem simptomiem kā pastiprināts apmatojums un pārmērīga matu un sejas ādas taukošanās, kā dēļ veidojas pinnes. Klīniskie pētījumi ir pierādījuši, ka, lietojot kontracepciju skaistumam, vienlaikus uzlabojas arī seksuālās dzīves kvalitāte, jo tā neietekmē libido un stabilizē garastāvokli.

Menstruāciju sāpes ir ārstējamas

 Kontracepcija skaistumam var palīdzēt arī vēl vienam būtiskam sievietes veselības aspektam – menstruālajam ciklam. Aptuveni 30–50 % reproduktīvā vecuma sieviešu cieš no menstruālā cikla traucējumiem un sāpīgām menstruācijām jeb dismenorejas, kas būtiski pazemina dzīves kvalitāti. Lielā daļā gadījumu šos traucējumus ir iespējams risināt, tajā skaitā ar hormonālās kontracepcijas palīdzību.

Dismenoreju iedala divās lielās grupās. Primāras dismenorejas gadījumā biežāk sievietei nav patoloģisku izmaiņu iegurnī, taču ir izteiktas sāpes pirms un menstruāciju laikā. Primāra dismenoreja biežāk piemeklē pusaudzes un jaunas sievietes, un pēc dzemdībām tā pavājinās. Sekundārā dismenoreja ir saistīta ar patoloģisku procesu iegurnī, piemēram, ja ir polipi, dzemdes mioma, endometrioze, iekaisums vai kāda cita nopietna veselības problēma.

Visbiežākie dismenorejas simptomi ir izteikti sāpīgas menstruācijas, reizēm pat ar sliktu dūšu, vemšanu, galvassāpēm, vēdera izejas un urinēšanas traucējumiem. Aptuveni 9% sieviešu pasaulē šo simptomu dēļ nevar veikt ierastās ikdienas aktivitātes. Lietojot kontracepciju skaistumam, ir iespējams atvieglot dismenorejas simptomus un stabilizēt menstruālo ciklu, samazinot menstruālās asiņošanas intensitāti un dienu skaitu.

Kam ir piemērota kontracepcija skaistumam?

Ja sievietei nav veselības problēmu, kas liegtu lietot hormonālo kontracepciju, to var lietot gan jaunas meitenes, īpaši, ja ir dismenoreja vai ādas un matu problēmas, gan sievietes līdz pat menopauzei, pirms tam konsultējoties ar savu ginekologu. Tāpat hormonālajai kontracepcijai nav arī lietošanas ilguma ierobežojumu, un, kamēr vien sieviete neplāno grūtniecību, tabletes var lietot gadiem ilgi. Pirms lēmuma pieņemšanas par šīs kontracepcijas metodes izvēli, tas noteikti ir jāizrunā ar savu ginekologu, kurš izrakstīs recepti tablešu iegādei un piemeklēs katras sievietes vajadzībām piemērotāko medikamentu.

Blakusparādības

Tāpat kā jebkurš cits medikaments, arī hormonālā kontracepcija var izraisīt blakusparādības, taču vairumā gadījumu tās pakāpeniski samazinās un pavisam izzūd jau pēc pāris mēnešiem. Uzsākot lietot kontracepciju skaistumam, neliela daļa sieviešu var sūdzēties par sliktu dūšu, asiņošanu starp mēnešreizēm, sāpēm menstruāciju laikā, menstruāciju trūkumu, smērēšanos, galvassāpēm, nervozitāti, reiboni un nogurumu. Lielākajai daļai sieviešu, savukārt, īsi pēc kontracepcijas lietošanas sākuma mazinās depresīvs garastāvoklis un sāpes menstruāciju laikā, pakāpeniski izzūd citi dismenorejas simptomi, kā arī uzlabojas ādas un matu stāvoklis.

Jāņem vērā, ka kontracepcijas iedarbību var ietekmēt neregulāra tablešu lietošana, vemšana vai caureja 3-4 stundu laikā pēc tabletes iedzeršanas. Tāpat to efektivitāti var mazināt arī noteiktu citu grupu medikamentu vienlaicīga lietošana, tādēļ pirms uzsākt lietot kontracepciju skaistumam, ir nepieciešams konsultēties ar savu ģimenes ārstu vai ginekologu. 

Autors: Tikai Sievietēm 

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.