1.1 C
Rīga
sestdien, 20 aprīlis, 2024

Pētījums: Vecuma grupā no 30 līdz 60 gadiem ar urīna nesaturēšanu saskaras katra trešā sieviete!

 

Urīna nesaturēšana ir samērā bieži sastopama medicīniska problēma pat gados jaunām sievietēm. Dati katrā valstī atšķiras, jo tiek iegūti ar dažādām metodēm, tomēr pieejamā statistika liecina, ka vecuma grupā no 30 līdz 60 gadiem ar urīna nesaturēšanu saskaras katra trešā sieviete un tikai 1–5% vīriešu.

“Katrai sievietei ir tiesības būt laimīgai. Urīna nesaturēšanai mūsdienās nevajadzētu būt šķērslim, jo ir pieejami gana daudz dažādi līdzekļi dzīves kvalitātes uzlabošanai. Tomēr šī problēma joprojām izraisa nopietnas psiholoģiskas sekas un pat smagu depresiju, sievietēm izolējot sevi no apkārtējās pasaules,” atgādina higiēnas preču DAILEE eksperte Elizabete Pumpure, ārste rezidente, ginekoloģijas un dzemdniecības pasniedzēja Rīgas Stradiņa universitātē.

Veselīgs dzīvesveids profilaksei

Sievietes ar urīna nesaturēšanu bieži saskaras jau 30–40 gadu vecumā, kad piedzīvota pirmā grūtniecība un dzemdības. Tās rada papildu slodzi iegurņa pamatnei, bet tieši iegurņa pamatnes vājums ļoti bieži ir iemesls urīna nesaturēšanai. Ar katru gadu iegurņa pamatnes muskuļu spēks samazinās un palielinās urīna nesaturēšanas iespējamība. Vēl viens būtisks riska moments ir menopauze, kad, samazinoties estrogēnu daudzumam, pavājinās arī muskuļu spēks, tie vairs nespēj noturēt urīnu un notiek noplūdes. Tomēr urīna nesaturēšana var būt saistīta arī ar problēmām citu orgānu sistēmās, tāpēc ir svarīgi veikt papildu izmeklējumus sadarbībā ar urologu. Samērā reti ir tādi gadījumi, kad urīna nesaturēšanu nevar novērst, tomēr pat tad ir iespējams uzlabot dzīves kvalitāti.

Daži paradumi ikdienā var palīdzēt kontrolēt urīna nesaturēšanu vai izvairīties no tās pavisam. Liela nozīme ir daudz apspriestajam veselīgajam dzīvesveidam, kas iekļauj fiziskas aktivitātes, vēderpreses un iegurņa pamatnes stiprināšanu. Spiedienu uz iegurņa pamatni var palielināt arī aptaukošanās un aizcietējumi, tāpēc jāpiedomā pie šķiedrvielām bagāta uztura un pietiekama šķidruma daudzuma uzņemšanas.

Ja tomēr sieviete jau saskārusies ar urīna nesaturēšanu, svarīga ir labierīcību apmeklēšana, pirms vēl ķermenis signalizē par tādu vajadzību, samazinot patvaļīgas urīna noplūdes risku. Vēl viens būtisks aspekts ir personīgā higiēna. Urīna nesaturēšana rada ne tikai kauna sajūtu, bet arī slapjumu, kas var izraisīt ārējo dzimumorgānu ādas apsārtumu un iekaisumu un pat provocēt urīnceļu infekcijas. Tāpēc būtu jāizvēlas atbilstoši ieliktnīši, paketes vai autiņbiksītes – tas atkarīgs no noplūdes apjoma. 

Kēgela vingrinājumi ir vēl viens labs veids, kā mazināt urīna nesaturēšanas risku, sevišķi pēcdzemdību periodā. Taču ne vienmēr ar to ir līdzēts, tāpēc par urīna nesaturēšanu ir jārunā. 

Kā un kāpēc sākt sarunu par urīna nesaturēšanu?

Cilvēki labprātāk izvēlas par šo problēmu nerunāt – tā ir delikāta un intīma, un daudzi par to kaunas. Taču nereti sievietes vieglu urīna nesaturēšanu nemaz neatpazīst un vēršas pie ārsta ar sūdzībām par šķietamiem ginekoloģiskiem sarežģījumiem. Tāpēc ārstam ir ļoti svarīgi spēt uzdot pareizos jautājumus, lai identificētu īsto sūdzību iemeslu. Savā praksē nereti saskaros ar to, ka pacientes pašas par to nerunā. Tas ir skumji, jo urīna nesaturēšana norobežo sievietes no sociālām aktivitātēm; daudzas atsakās no sabiedriskās dzīves un izvēlas palikt mājās, lai nejustos apkaunotas. 

Protams, urīna nesaturēšana nav tas temats, ko izvēlamies apspriest pie vakariņu galda. Bet būtu svarīgi, lai ir vismaz kāds medicīnas speciālists – ģimenes ārsts vai ginekologs, kam sieviete var pastāstīt par savām bažām. Ja, uzsākot fizisku aktivitāti vai šķaudot, notiek urīna noplūde; vēl vairāk, ja tas sāk ierobežot ikdienas gaitas, piemēram, sieviete izvairās no fiziskām aktivitātēm urīna noplūšanas dēļ – noteikti būtu jāvēršas pie speciālista.

Urīna nesaturēšana ilgtermiņā var radīt nopietnas psiholoģiskas problēmas, tai skaitā smagu depresiju, jo cilvēks izolējas no sociālās dzīves. Ja ievērojat, ka radiniece vai draudzene pēkšņi nozudusi no redzesloka un izvairās apmeklēt publiskus pasākumus, noteikti derētu apjautāties, vai nav kas atgadījies. 

Tā kā urīna noplūde var radīt ne tikai slapjumu, kas kairina ādu, bet arī nepatīkamu aromātu, noteikti nevajadzētu kautrēties un lietot atbilstošas higiēnas preces. Piemēram, zīmols DAILEE apvieno lielisku kvalitāti un zemu cenu. Turklāt šie higiēnas līdzekļi ir valsts kompensējamo higiēnas līdzekļu sarakstā – ja ir ārsta nozīmējums, visbiežāk tiek apmaksāti 50% no lētākā pieejamā produkta. Pats galvenais – lai sieviete ar izvēlēto līdzekli justos ērti. Svarīgi, lai ieliktnītis dzīves kvalitāti uzlabo, nevis pasliktina. Ļoti bieži paiet ievērojams laiks, kamēr sieviete atrod piemērotāko higiēnas preci, bet ir vērts mēģināt vēl un vēl, lai varētu ar prieku piedalīties ikdienas aktivitātēs un sadzīvot ar savu problēmu, ja tā nav novēršama.

Autors: Dailee

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.