14.3 C
Rīga
ceturtdien, 28 marts, 2024

Lielajā ģildē būs iespēja redzēt īpašu koncertizrādi gan lieliem, gan maziem “LeNeSOns un pasaku tēli”

 

2. novembrī koncertcikla “LeNeSOns” ietvaros Lielajā ģildē būs iespēja redzēt īpašu koncertizrādi gan lieliem, gan maziem – “LeNeSOns un pasaku tēli”. Tajā klausītāji varēs izbaudīt krievu klasisko mūziku. Muzikālā lelle LeNeSOns dosies piedzīvojumu pilnā ceļojumā, sastopoties gan ar Anatolija Ļadova neganto gariņu Kikimoru, gan Babujagu, gan komponista Nikolaja Rimska-Korsakova Šeherezādi, gan citiem Igora Stravinska un Pētera Čaikovska pasaku tēliem. Izrāde norisināsies divreiz – plkst. 11.00 latviešu valodā un plkst. 14.00 krievu valodā.

Koncertcikls bērniem ir LNSO tradīcija jau desmit sezonu garumā ar mērķi rosināt interesi par klasisko mūziku jaunākajos klausītājos. Koncertizrāžu centrālais tēls LeNeSOns gadu gaitā kļuvis par iemīļotu bērnu draugu. LeNeSOns piedalās koncertos, lai caur dažādiem piemēriem atklātu orķestra krāsaino dzīvi, kā arī mācītu un izglītotu auditoriju par koncertā ievērojamajām ētikas normām gan latviešu, gan krievu valodā. Koncertu starpbrīži tiek atvēlēti dažādām radošajām aktivitātēm un darbnīcām. 

2. novembra koncertā muzikālo fantāzijas lidojumu nodrošinās Rimska-Korsakova pasaku tēls – Šeherezāde – kuras attēlošanai komponists iedvesmu smēlies no jaunības jūras braucieniem. Savukārt Anatolija Ļadova atspoguļotā Kikimora naktī pamet savu slēptuvi zem grīdas dēļiem un uzsāk vandīšanās palaidnības, bet meža ragana Babajaga lidinās apkārt uz slotas vai ar piestas bļodiņu. Tāpat dzirdēsim arī citu slavenu krievu klasiskās mūzikas dižgaru – Igora Stravinska un Pētera Čaikovska – pasaku tēlu atspoguļojumu. Par tēlu atdzīvināšanu būs parūpējusies kostīmu māksliniece Kristīne Abika.

Desmit koncertsezonu laikā, pirmo reizi uz “LeNeSOna” skatuves uzstāsies pašmāju horeogrāfe un dejotāja Alise Putniņa. Kā horeogrāfe sadarbojusies ar daudziem režisoriem, tostarp Elmāru Seņkovu, Edgaru Niklasonu, Māru Ķimeli, u.c., veidojot kustību partitūru teātra izrādēm. Ikdienā iesaistās dažādos radošos dejas un teātra projektos, katru gadu piedalās Dejas dienā, kurā ikviens interesents aicināts atbrīvoties un ļauties dejai, kā arī turpina attīstīt savu īpaši izstrādāto kustību metodi, kuru pasniedz teātra mākslas apguvējiem.

Šajā sezonā LeNeSOna koncertciklu režisē “Lielā Kristapa” nominante un kampaņas “#iamintrovert” idejas autore Una Rozenbauma, savukārt, LeNeSOnam atdzīvoties palīdz talantīgie aktieri Valdis Vanags un Aleksejs Geiko.

Pie diriģenta pults šoreiz stāsies jaunais un talantīgais diriģents Artūrs Gailis. Viņš aktīvi koncertē Latvijā, Igaunijā, Somijā un Vācijā, kā arī ir kamerorķestra B-Sharp dibinātājs un pašreizējais mākslinieciskais vadītājs. 2017. gadā bijis diriģenta Andra Pogas asistents Osvaldo Golihova operas “Ainadamar” iestudējumā Cēsu mākslas festivālā, kura godalgota ar Lielo Mūzikas balvu kategorijā “Gada iestudējums”.

Starpbrīdī mazajiem koncerta apmeklētājiem būs iespēja iemācīties krievu deju soļus un izveidot mazus dekorus ar krievu folkloras elementiem.

2. novembrī mākslinieki ar krievu pasaku tēliem uzstāsies divreiz – pl. 11.00 krievu valodā ar Alekseju Geiko un pl. 14.00 latviešu valodā, piedaloties Valdim Vanagam. Biļetes iespējams iegādāties Lielās ģildes kasēs un “Biļešu paradīzē”. Atbalstot daudzbērnu ģimenes, piedāvājam 30 % atlaidi 3+ Goda ģimenes karšu īpašniekiem.

Šajā “LeNeSOna” sezonā paredzēti vēl 2 koncerti. 22. februārī iemīļotais bērnu draugs LeNeSOns palīdzēs iepazīt draiskā divpadsmitgadnieka Mocarta pirmo operu “Bastiēns un Bastiēna” par ganu zēnu un meiteni, kas sastrīdas un atkal salabst, pateicoties vietējam burvim. Skaistas ainas, vienkāršas melodijas un dziedājumi, jautru tekstu runātas epizodes raksturo šo viencēliena operu kas gaišu un vieglu noskaņu, kā arī smaidu sejā atstās ikvienam klausītājam. Pie diriģenta pults stāsies kora “Kamēr…” galvenais diriģents Aivis Greters.

LNSO 2019./2020.gada ģimeņu koncertcikla sezonas noslēgumā 18. aprīlī LeNeSOns kopā ar mazajiem klausītājiem iepazīs komponista Roberta Šūmaņa “Bērnu ainas”, kas rakstītas klavierēm, bet šoreiz izskanēs krāšņā orķestra instrumentācijā. Rindā kārtosies skaņdarbi par interesantiem stāstiem, citām zemēm un to cilvēkiem, neredzīgā vīra spēli, karnevāla tēli – Pjēro un Arlekīns, bruņiniekiem un viņu zirgiem, kaut ko biedējošu, kaut ko nopietnu, par to, kā runā dzejnieks, bet vispopulārākā daļa zināma ar nosaukumu “Sapņojums”. Biļetes uz koncertizrādi “LeNeSOns un pasaku tēli” iespējams iegādāties Lielās ģildes kasē, “Biļešu paradīzes” kasēs un mājaslapā bilesuparadize.lv.

Autors: LeNeSOns

30.10.2019.

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.