13.5 C
Rīga
ceturtdien, 28 marts, 2024

Sabiedrībā zināmi cilvēki aicina cīnīties pret kluso slepkavu – nieru vēzi

 

176 tik cilvēki 2018. gadā dzīvību zaudējuši nieru vēža dēļ. Šķiet, ka uz visu Latvijas nāves gadījumu fona tas nav daudz, tomēr tie ir 176 nevajadzīgi zaudēti individuāli stāsti un sāpinātas ģimenes. Jo mūsdienās laicīgi atklātu nieru vēzi iespējams izārstēt! 18. jūnijā visā pasaulē, tajā skaitā Latvijā, tiek atzīmēta Pasaules nieru vēža diena. Latvijā zināmi cilvēki – treneri Zanda Zariņa Rešetina, Kārlis Birmanis, Latvijas titulētākais spēkavīrs Dainis Zāģeris, kā arī mūziķis, TV seja un treneris Ansis Klintsons – aicina veikt tik ļoti svarīgās ikgadējās veselības pārbaudes, kā arī aicina piedalīties bezmaksas publiskajos treniņos un pret nieru vēzi cīnīties ar sportu. Jo pētījumi pierāda – nodarbošanās ar fiziskām aktivitātēm samazina risku saslimt ar nieru vēzi par 23%.

Lai arī Slimību profilakses un kontroles centra dati liecina, ka biežāk nieru vēzis sastopams cilvēkiem pēc 60 gadu vecuma, šī slimība mēdz skart arī pavisam jaunus cilvēkus – pasargāts nav neviens. Tomēr ir veidi, kā samazināt slimības iestāšanās risku. Speciālisti ir pierādījuši, ka nodarbošanās ar fiziskām aktivitātēm samazina risku saslimt ar nieru vēzi par 23%. Pilnvērtīgām fiziskām aktivitātēm nedēļā nepieciešamas vismaz 150 minūtes zemas intensitātes aktivitātes (piemēram, pastaigu) vai 75 minūtes augstas intensitātes aktivitātes (piemēram, skriešanas). Tāpat divreiz nedēļā svarīgi vismaz 30 minūtes veltīt spēka treniņiem (pietupieni, vēdera un muguras muskulatūras vingrinājumi utt.). Turklāt – ja cilvēks jau ir saslimis ar jebkura vēža formu, tad tieši izturības un spēka treniņi palīdz samazināt nespēku, slikto pašsajūtu un citas blakusparādības, kuras pacients izjūt ārstniecības procesā.

Tādēļ no 15. – 18. jūnijam četri Latvijā zināmi treneri un sportisti bez maksas Rīgas parkos piedāvās iespēju iepazīties un izmēģināt vingrojumu kompleksu, kas palīdz nostiprināt cilvēka ķermeni un tādējādi arī cīnīties pret saslimšanām. Treniņus 15. jūnijā pl. 19.00 Vērmanes dārzā atklās treneris Kārlis Birmanis, 16. jūnijā pl. 19.00 pie Māras Dīķa nodarbību vadīs spēkavīrs Dainis Zāģeris, 17. jūnijā pl. 19.00 Ziedoņdārzā darbosies Zanda Zariņa-Rešetina, savukārt 18. jūnijā pl. 19.00 Viesturdārzā treniņu sesiju noslēgs mūziķis, TV seja un treneris Ansis Klintsons, kurš jau ilgus gadus aktīvi iestājas par veselību un ir piedalījies vairākos projektos par sporta ietekmi uz onkoloģiskajām saslimšanām. Dalībai nodarbībās jāpiesakās iepriekš un vietu skaits katrā treniņā ir ierobežots – 35 cilvēki. Aktivitātes notiks, ievērojot visus nepieciešamos drošības noteikumus. Nodarbībām var pieteikties, rakstot uz: info@sportopretvezi.lv. Piesakoties lūgums norādīt, kurā datumā vēlaties apmeklēt nodarbību. 

Kā min onkoloģe-ķīmijterapeite Ārija Brīze, agrīnās stadijās nieru vēzim nav nekādu simptomu, tādēļ svarīgi regulāri veikt vispārējas medicīniskās pārbaudes: “Nieru vēzis ir agresīvs un viltīgs audzējs, ar kuru biežāk sirgst vīrieši. Pirmajās stadijās to pārsvarā atklāj nejauši, jo nav simptomu. Parasti tas notiek, veicot izmeklējumus citu iemeslu dēļ. Tādēļ ikvienam vismaz reizi gadā būtu jāapmeklē ģimenes ārsts, lai veiktu regulāras veselības pārbaudes – tajā skaitā gan asins, gan urīna analīzes. Noteikti jāseko līdz savai pašsajūtai. Ja ir pastiprināta noguruma sajūta, diskomforts sānos vai vakaros neskaidru iemeslu dēļ paaugstināta temperatūra, ir obligāti jāvēršas pie ārsta. Nedrīkst aizmirst – laicīgi atklājot nieru vēzi, to ir iespējams izārstēt!”

Lai arī Latvijas ārsti dara visu iespējamo, lai palīdzētu nieru vēža pacientiem, diemžēl Latvija joprojām ir pēdējā vietā Baltijā nieru vēža medikamentu pieejamības ziņā. Kaimiņvalstīs ir pieejami efektīvāki valsts apmaksāti medikamenti, kas ļauj pacienta ārstēšanai pieiet individuālāk. Viena no organizācijas “Onkoalianse” dibinātājām Olga Valciņa uzsver, ka ne visiem pacientiem der vieni un tie paši medikamenti, jo dažādiem pacientiem var būt dažādi vēža paveidi, kas prasa atšķirīgas ārstēšanas metodes un arī zāles. Zālēm bieži vien var būt  nopietnas blakusparādības, kuru dēļ pacientam jāatsakās no terapijas un, ja ir pieejamas tikai viena veida zāles, tad pacienta iespējas dzīvot ir izsmeltas.

“Onkoalianse ir “jumta organizācija”, kas apvieno Latvijas vēža pacientu organizācijas. Onkoaliansi  dibināja 6 vēža pacientu organizācijas un “Onkoalianses” galvenā prioritāte ir visu vēža pacientu aizstāvība. Ja mēs vēlamies, lai Latvija vairs nebūtu pirmajā trijniekā Eiropā pēc vēža pacientu mirstības,  mēs vairs nevaram būt pēdējā trijniekā Eiropā pēc kompensējamo zāļu finansējuma apjoma. Nav jārunā par to, cik mums ir zāļu nosaukumu, bet vai kāda ārstēšana pieejama katrā posmā.”

 

Informatīvi atbalsta Dieviete.lv

Autors: Onkoalianses

15.06.2020.

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Iepriekšējais rakstsDieviete.lv Atziņa 2097
Nākamais rakstsDieviete.lv Atziņa 2098