13.5 C
Rīga
ceturtdien, 28 marts, 2024

Pirmo reizi Latvijā notiks īpaši senioriem veltīts festivāls “Zelta ritmi”

 

Smiling older couple hugging outdoors

Lai iedvesmotu seniorus un ikvienu sabiedrības locekli novecot skaisti un, dzīvojot aktīvi, ceturtdien, 16.jūnijā, Esplanādes parkā Rīgā plkst. 11.00 15.00 pirmo reizi notiks īpaši vecākajai paaudzei veltīts izglītojošs un izklaidējošs festivāls “Zelta ritmi”.

Festivāls senioriem “Zelta ritmi” ir paredzēts kā ikgadējs pasākums, kas kopā pulcē sabiedrības vecāko paaudzi un vienlaikus citās vecuma grupās aktualizē jautājumu par skaistu novecošanu un pilnvērtīgām vecumdienām.

“Jo agrākā vecumā cilvēks sadzird un sāk piekopt veselīga dzīvesveida ieteikumus, jo lielākas garantijas, ka viņš novecos skaisti un dzīvos pilnvērtīgi arī vecumdienās. Šāds festivāls ir nepieciešams kā tradīcija – tā būtu uzruna, aicinājums skaistai novecošanai,” stāsta profesors, gerontologs un festivāla “Zelta ritmi” vēstnesis Jānis Zaļkalns.

Festivāla programma paredzēta daudzpusīga, piemēram, notiks koncerts ar dziesmām un dejām, iedvesmas lekcijas, ko vadīs dažādu jomu speciālisti, notiks vingrošanas atklātās mācībstundas, radošo senioru rokdarbu tirdziņš. Tāpat ikviens seniors varēs izmēģināt gleznošanu mākslinieka Jāņa Anmaņa vadībā, kā arī iedvesmoties aktīvam dzīvesveidam no Latvijā pazīstamās seniores, veselīga dzīvesveida piekritējas Ineses Ziņģītes, kura vadīs īpašu meistarklasi.

“Latvijas senioru nelaime ir tā, ka cilvēks aiziet no darba tirgus un atslābst – tagad es atpūtīšos, un rezultātā viņa dzīve pārvēršas nekā nedarīšanā. Bet svarīgi ir aizvērt vienu dzīves lapu un uzreiz atvērt nākamo, kurā turpināt izmantot visas savas darba dzīves laikā uzkrātās zināšanas, turpināt savu fizisko un mentālo resursu trenēšanu, uzturēt savu radošumu. Ja ieslīgst nekā nedarīšanā un sevis žēlošanā, restarts ir ļoti grūts,” skaidro profesors Jānis Zaļkalns, norādot, ka festivāls daudziem būs iedvesmas avots skaistākai dzīvei.

Festivālu “Zelta ritmi” organizē Latvijas vecāku organizācija “Mammamuntetiem.lv” ar higiēnas izstrādājumu zīmola “Tena” un “BENU aptieka” atbalstu. Mērķis ir radīt aizraujošu pasākumu senioriem no visas Latvijas, kur gan parādīt savas prasmes, gan arī iedvesmoties uzsākt, izmēģināt ko jaunu. Tāpat pasākumā liela uzmanība tiks veltīta vingrošanai un fiziskajām aktivitātēm – gan skaidrojot, ka fiziskās aktivitātes ir pamats labai veselībai un pašsajūtai, gan arī mācot vienkāršus vingrojumus, ko pēc tam atkārtot mājas apstākļos.

“Organizācijā “Mammamuntetiem.lv” jau gadiem notiek dažādas nodarbības, tostarp vingrošana senioriem. Kundzes, kuras pie mums regulāri apmeklē vingrošanu pie fizioterapeita, ir mūsu iedvesmas avots festivāla organizēšanai. Viņas ir tik dzīvespriecīgas un dzirkstošas! Iknedēļas vingrošana pie mums ir viņu mazais festivāls, kad domubiedri sanāk kopā, patērzē, izkustas un sasmeļas prieku turpmākajām nedēļas gaitām. Šī sanākšana kopā ir viena no atslēgām, lai nekļūtu par īgno, neapmierināto pensionāru. Tāpēc festivālā “Zelta ritmi” būs gan iedvesmas lekcijas, gan arī iespēja fizioterapeita vadībā apgūt vingrojumus, ko pēc tam izpildīt mājas apstākļos,” par festivāla idejas rašanos stāsta Latvijas vecāku organizācijas vadītāja Inga Akmentiņa-Smildziņa.

Plašāka informācija par gaidāmo festivālu “Zelta ritmi” pieejama www.zeltaritmi.lv. Šajā vietnē arī turpmāk tiks publicēti veselīga dzīvesveida ieteikumi, vingrojumu pamācības, iedvesmas stāsti un cita senioriem vērtīga informācija.

 

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.