13.2 C
Rīga
trešdien, 1 maijs, 2024

Iepirkšanās padomi svētku laikā

 

Protams, mēs visas vēlamies iepriecināt tuviniekus ar foršākajām dāvanām. Taču bieži vien pēc Ziemassvētkiem mēs attopamies ar caurvēju makā un bankas kontā, kas it nemaz nav forši. Lūk, padomi,kā izdarīt gudras izvēles veikalā, neiedzīvojoties sirdsapziņas pārmetumos.

 

1. Pierēķini papildus tēriņus

Kad tu veido tēriņu sarakstu Ziemassvētku sezonai, padomā arī par citām lietām, ne tikai dāvanām. Neaizmirsti pieskaitīt arī citus izdevumus – sākot no transporta izdevumiem uz mājām, apsveikumu kartiņām, jaunas kleitas cenu, friziera un manikīres apmeklējumu un citus svētkiem raksturīgus tēriņus. 

2. Uzmanību, gatavību… Iepērkamies!

Neticami, bet 2012. gada pētījumā tika atklāts – jo agrāk tu sāksi iegādāties svētku dāvanas, jo mazāk naudas tu iztērēsi! Līdz ar to ir vērts apdomāt un iegādāties dāvanas saviem tuvajiem vēl pirms veikalos sākas masu psihoze.

3. Savaldi sevi

Mirdzoša kleita, piemīlīgs bilžu rāmītis, visskaistākais zīda gultasveļas komplekts… Droši vien arī tu ar mokām turies pretī visu to skaisto lietu kārdinājumam, kas ap šo laiku parādās veikalu skatlogos. Bet, ja tiešām vēlies ietaupīt, apņemies šīs liets neaiztikt – pavisam burtiski! Haptikas – pieskāriena zinātnes – pētnieki uzskata, ka kāda priekšmeta turēšana rokās palielina piederības sajūtu, līdz ar to tu vēlēsies to iegūt savā īpašumā. Kādā citā pētījumā atklāts, ka pat visparastākā priekšmeta turēšana rokās palielina vēlmi to nopirkt un iztērēt par 10% vairāk naudas. Tāpēc svētku sezonā seko mantrai: “Skaties, bet nepieskaries!”

4. Apstādini mirkli

Tu taču zini situācijas, kad dodies apģērbu veikalā pēc, piemēram, šalles māsai, bet iznāc arī ar jauniem svārkiem, auskariem un rokassomiņu? Jēlas un Stenfordas pētnieki to sauc par “iepirkšanās mirkļa efektu” – pēc vienas lietas nopirkšanas tev ir daudz grūtāk sevi apvaldīt un neiegādāties vēl ko iekārojamu. Lai no tā izvairītos, pēc katra pirkuma ievelc dziļu elpu – ja iepērcies internetā, tad izslēdz datoru uz pāris stundām un apdomā, vai tas tiešām tev vajadzīgs, bet, ja ķemmē tirdzniecības centru, dodies ārā no veikala un atgriezies tikai tad, kad esi pārliecināta, ka šī lieta tev tiešām ir vajadzīga.

 

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Iepriekšējais rakstsNoslēpumainais vērotājs
Nākamais rakstsMikrorajona burvība