5 C
Rīga
piektdien, 5 decembris, 2025

Gandrīz puse Latvijas iedzīvotāju plāno Ziemassvētkus svinēt mājās – kā sagatavot virtuvi viesu uzņemšanai 

IKEA 05/11/2025 20:56
 

Tuvojoties svētku sezonai, virtuvēm visā Latvijā tiks pievērsta aizvien pastiprinātāka uzmanība, jo 46% Latvijas iedzīvotāju Ziemassvētku laikā gatavojas uzņemt viesus. Uzņemot pie sevis viesus, prasības pret mūsu mājokļa virtuvēm šajā laikā strauji pieaug. Taču ar pārdomātu plānošanu un vienkāršiem pielāgojumiem pat vismazākās telpas var kļūt par mājīgu un efektīvu svētku svinēšanas vietu. 

Nesen veiktas aptaujas dati liecina, ka lielākā daļa cilvēku par Ziemassvētkiem nopietni sāk domāt vien tuvu gada izskaņai – divi no trim respondentiem svētkiem sāk gatavoties tikai pēc novembra vidus, bet 41% aptaujāto nogaida līdz pat decembrim. Taču ap to laiku mēs virtuvē sākam jau aktīvi rosīties – plānot darbus, pārdomāt viesu uzņemšanu. 43% respondentu atzīst, ka mājokļa tīrīšana un sagatavošana rada lielākos izaicinājumus šajā laikā. 

Izveido papildu vietu 

Iegādājoties svētkiem nepieciešamās izejvielas un aizvien papildinot plānoto viesu sarakstu, darbiem pieejamā vieta virtuvē kļūst aizvien svarīgāka. Lai iegūtu vairāk vietas visu nepieciešamo darbu paveikšanai, varam izmantot sienas. Piemēram, izvietojot metāla sliedi vai stangu pie sienas, iegūsim vietu, kur uzglabāt krūzītes, virtuves piederumus vai mazus groziņus garšaugiem, tādējādi atbrīvojot vietu uz darba virsmas un vienlaikus nodrošinot, ka mums nepieciešamās lietas atrodas rokas stiepiena attālumā. 

“Pie sienas stiprināmā sliežu sistēma ir viens no vienkāršākajiem veidiem, kā atbrīvot vietu uz virtuves letes, neupurējot kopējo stilu. Ziemassvētku laikā tā var kļūt pat par dekoratīvu elementu, ja to izrotā ar gaismiņām vai svētku zaļumiem. Pēc svētkiem šie uzglabāšanas risinājumi sniedz iespēju rast jaunu, ērtāku virtuves iekārtojumu ikdienas priekšmetiem,” saka IKEA Interjera dizaina nodaļas vadītājs Dariuss Rimkus. 

Viņš norāda, ka gadījumā, ja joprojām ir nepieciešama plašāka vieta visiem sagatavošanās darbiem, tad praktisks papildinājums var būt saliekami galdi vai ratiņi, kas arī pēc svētkiem var būt ļoti funkcionāli. Šos risinājumus iespējams izmantot kā papildu vietu ēdienu gatavošanai, desertu izvietošanai vai pat kā servēšanas ratiņus, kad ierodas viesi. 

Viens no četriem aptaujātajiem vēlētos, lai viņam būtu vairāk servēšanas trauku, un līdzīgs skaits cilvēku apgalvo, ka viņiem trūkst pietiekami daudz pārtikas kārbu ēdiena uzglabāšanai, lai process noritētu raiti un organizēti. Savlaicīga sagatavošanās un piemēroti ēdienu pagatavošanas piederumi var haosu pārvērst mierā. 

Fokusējies uz virtuves funkcionalitāti 

Gada noslogotākajās maltīšu pagatavošanas dienās skaidra un efektīva darba plūsma starp sagatavošanas, ēdienu pagatavošanas un tīrīšanas zonām ir ļoti svarīga. Virtuves dēlīšus, nažus un bļodas turi tuvu sagatavošanas zonai, bet katlus, pannas, eļļas un piederumus – pie plīts. Tīra izlietne ar jauniem sūkļiem, ziepēm un viegli pieejamu atkritumu tvertni atvieglo virtuves satīrīšanu, lai virtuvē nevaldītu haoss pat Ziemassvētku trakuma laikā. 

Kā saka Rimkus, “aptaujas dati liecina, ka 79% cilvēku Ziemassvētku ēdienu gatavošanai velta piecas vai vairāk stundas, bet 32% respondentu atzīst, ka maltīšu plānošana un pagatavošana ir viens no lielākajiem izaicinājumiem svētku laikā. Ar skaidri noteiktām sagatavošanas, pagatavošanas un tīrīšanas zonām pat ilgas stundas virtuvē var būt patīkamas.” 

Viņš iesaka domāt par virtuvi kā par deju grīdu – katram solim jābūt dabiskam. Ja instrumenti atrodas pareizajās vietās, viss maltīšu pagatavošanas ritms kļūst vieglāks un patīkamāks. Mazākās virtuvēs šāda funkcionālā zonējuma pieeja palīdz radīt plašākas un kontrolētākas telpas sajūtu. 

Praktiski sagatavošanās darbi, kurus sākt jau šodien 

Tuvojoties decembrim, savlaicīga sagatavošanās samazinās steigu svētku laikā. Sāc ar ledusskapja un saldētavas iztīrīšanu, lai atbrīvotu vietu lielākiem produktiem. Pārliecinies, vai svarīgākie svētku laikam nepieciešamie priekšmeti ir labā stāvoklī, un nomaini visu, kas vēlāk varētu radīt satraukumu. 

Interjera dizainers ir novērojis, ka laba sagatavošanās ir svarīgs priekšnosacījums mierīgiem Ziemassvētkiem. “Kad visam ir sava vieta un viss ir laicīgi saplānots, tu patiesībā vari izbaudīt pat visu procesu, ne tikai rezultātu. Pirms veikali ir cilvēku pārpildīti, iegādājies tādas izejvielas kā milti, cukurs, sviests un garšvielas. Ja vēlies sagatavoties vēl vairāk, savlaicīgi sasmalcini un sasaldē tādas sastāvdaļas kā sīpoli, ķiploki un garšaugi. Ja šīs sastāvdaļas būs jau gatavas lietošanai, iespējams ietaupīt dārgo laiku, kad tiek gatavotas lielas maltītes un vienlaikus uzņemti viesi.” 

Rimkus atgādina, ka prieku virtuvē nerada tieksme pēc pilnības – to nodrošina savlaicīga plānošana, miers un mūsu dzīvē svarīgi mirkļi. Ar nelielu organizēšanu, dažām atjautīgām uzglabāšanas idejām un svētku noskaņu ikviena virtuve – neatkarīgi no tās lieluma – var kļūt par svētku svinēšanas centru, kas šajos Ziemassvētkos piepildīts ar siltumu, gaismu un gardiem aromātiem. 

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.