5 C
Rīga
piektdien, 5 decembris, 2025

Aptauja: Latvijas iedzīvotāji par īsto “Latvijas garšu” sauc rupjmaizi  

Rimi 24/11/2025 23:27
 

Kas Latvijas iedzīvotājiem visvairāk asociējas ar nacionālo garšu? “Latvijas garša” iedzīvotājiem visbiežāk tiek saistīta ar paaudžu tradīcijām, vietējo produktu kvalitāti un mājās gatavotām maltītēm. Pārliecinošs līderis “Latvijas garšu” sarakstā ir rupjmaize, ko savā TOP 3 min lielākā daļa jeb 78% aptaujas dalībnieku, liecina Rimi veiktā aptauja* programmā Audzē Latviju, kurā šogad iesaistījies arī mūziķis Dons, atklājot, ka viņa Latvijas garša ir medus. Aptaujas otrajā vietā iedzīvotājiem ierindojas pelēkie zirņi ar speķi, bet trešajā – Jāņu siers, apliecinot, ka tradicionāli ēdieni joprojām veido būtisku mūsu identitātes daļu. 

Latvijas iedzīvotāji kopumā ir ļoti uzticīgi vietējiem produktiem. Lielākā daļa (70%) aptaujāto apzināti izvēlas un iegādājas Latvijā ražotus produktus, ja tie ir pieejami. Katrs trešais (33%) norāda, ka viņu izvēle par labu vietējiem produktiem atkarīga no cenas un pieejamības. Savukārt izcelsmes valsts nav svarīga vien 3% Latvijas iedzīvotāju. 

“Latvijas garša ir stāsts par mūsu saknēm un ikdienas izvēlēm. Vietējie produkti nav tikai ēdiens – tie ir ieradumi, kas veido kopīgu identitāti un stiprina mūsu valsti. Latvija ir mūsu cilvēki, tāpēc šogad esam apvienojuši spēkus ar mūziķi Donu, kopīgi atbalstot un uzrunājot gan vietējos ražotājus, gan iedzīvotājus. Ar programmu Audzē Latviju vēlamies izcelt šo vērtību un iedrošināt cilvēkus turpināt izvēlēties vietējo, vienlaikus nodrošinot, lai Latvijas produkti būtu pieejami un izdevīgi ikvienam – kā gudra izvēle ikdienas pirkumos,” norāda Rimi Latvia sabiedrisko attiecību vadītāja Inga Bite. 

Programmas Audzē Latviju vēstnesis, mūziķis Dons, kura radošajā darbībā bieži skan stāsti par Latviju, uzsver: “Man Latvija ir cilvēki. Tie raksta mūsu valsts vēsturi un veido nākotni. Ne velti saka, ka kopā mēs esam spēks. Un spēks rodas no mūsu zemes, kurai ir īpaša garša un sajūta. Man Latvijas garša vienmēr saistās ar medu, kā arī citām latviskām garšām – biezpienu, saldskābmaizi un kūpinātām butēm. Tā ir sajūta, kas rodas no vietējiem produktiem, bērnības pieredzēm un cilvēkiem, kuri veido mūsu tradīcijas.” 

Arī vietējo produktu izvēles motivācija ir pārliecinoša. Vismaz katrs ceturtais (26%) uzsver, ka priekšroku dod Latvijā ražotiem produktiem, jo, viņuprāt, vietējie produkti garšo labāk. Tikpat nozīmīga ir arī vēlme atbalstīt Latvijas ražotājus (25%), kas vairumam ir būtiska vērtība, sastādot ikdienas iepirkumu grozu. Savukārt vairāk nekā piektdaļa iedzīvotāju (21%) uzskata, ka vietējie produkti ir svaigāki un kvalitatīvāki. 

Visbiežāk no vietējiem produktiem Latvijas iedzīvotāju iepirkumu grozā nonāk Latvijā ražota maize (84%), savukārt nākamā populārākā kategorija ir piens un piena produkti (66%), kas daudziem veido būtisku uztura daļu. Gandrīz puse iedzīvotāju (49%) regulāri iegādājas arī vietējos gaļas izstrādājumus, bet vairāk nekā trešdaļa (36%) priekšroku dod svaigiem Latvijas dārzeņiem un augļiem. 

*Aptauju 2025. gada novembrī veica pētījumu centrs Norstat, aptaujājot 1343 visas Latvijas pastāvīgos iedzīvotājus vecumā no 18 līdz 74 gadiem. 

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.