Čia sēklas, asai ogas, spirulīna aļģes un citi eksotiskie produkti mūsu tirgū parādījušies samērā nesen. Ražotāji sola:superēdieni palīdzēs ātri un ļoti notievēt. Mēs paskaidrosim, kāpēc tā nav taisnība. ”Superēdiens” skan aptuveni tāpat kā supermens: liekas, ka atlido kaut kas skaists, sarkanās biksēs, ar plašķi vai sautēts un blenderēts un glābj no visa uz visiem laikiem. Viens! Un vienā mirklī iespējams izveseļoties, palikt jaunākam un notievēt, guļot uz dīvāna ar eklēru kastīti un burvju ogu kaudzīti. Visi sen zina par sportu, pareizu ēšanu, kaitīgu ieradumu pazušanu un 8 ūdens glāzēm dienā. Bet tas ir vecs, kā tā pasaule, garlaicīgs, neinteresants un nogurdinošs. Dušā katram ir ticība brīnumam, tas ir, burvju aļģes. Vai ogas. Jebkāda eksotika, kas atvesta helikopterī no tālām salām. Apēd to un viss būs super. Superēdiens. Tirgotāji, starp citu, tic superēdieniem. Tikai ne to atjaunošanas efektā, bet tam, ka tie spēj bagātināt ēdienkarti. Tāpēc arī apsola zelta kalnus kopā ar čia sēklām, godži un asai ogām. Pateicoties tiem superēdieni šodien ir tik populāri, moderni un interesanti. Bet, ja nu tie vēl ir arī noderīgi? Stāstām, kas ir superēdieni un ar ko tos ēd. Superēdiens – tas ir produkts, kas ir īpaši bagāts ar jebkādām noderīgām vielām. Un, starp citu, tam nav obligāti jābūt eksotiskam. Superfoods — mārketinga definējums, kas apritē ieviests ar vesela dzīvesveida cienītājiem. Tā sauc produktus, kas īpaši bagāti ar noderīgām vielām, ar neticamu obaltumvielu koncentrāciju, vitamīniem, minerāliem un neaizstājamām aminoskābēm. Gandrīz kā BAD, tikai ar dabiski eksotisku izcelsmi – saknes, aļģes, sēklas vai ogas, kuras var iegūt grūti sasniedzamās vietās kā, piemēram, Tibeta un Amazones džungļi. Bet var vienkārši pasūtīt Internetā un nopirkt tuvākajā veselīgas ēšanas veikalā. Solījumi superēdienu anotācijās pārsteidz ar iztēli. Eksperti brīdina: šādu produktu efektivitāte nav zinātniski pierādīta. Vēl vairāk, neviens no tiem neietilpst oficiālajā reģistrā. Nešaubīgi, ir jauki izmēģināt jaunus produktus, ja vien neuztvert tos kā panaceju pret slimībām vai iespēju palikt jaunākiem vai notievēt. Mūsu eksperti palīdz tikt skaidrībā par pašiem zināmākajiem “visvarenajiem” produktiem. Godži ogas Ko mēs sagaidām: svara samazināšanu, metabolism paātrināšanu, ādas stāvokļa uzlabošanu, potences un seksuālo spēju uzlabošanu, hormonālā stāvokļa normalizēšanu, izturības paaugstināšanu un vēža šūnu apspiešanu. Realitāte: Godži ir vietējais ogu nosaukums augam, kas mums ir zināms kā parastā līcija vai vilkogas. Neviens no recenzētajiem pētījumiem ar klīniskajām pārbaudēm neapstiprināja ārstniecisko efektu no jebkuras godži produkta lietošanas. Zaļā kafija Ko mēs sagaidām: svara samazināšanu un tauku sadedzināšanu bez diētām un treniņiem, metabolism procesa paātrināšanu. Realitāte: faktiski zaļā kafija ir neapceptas kafijas pupiņas. Zaļās kafijas pozitīvais efekts nav apstiprināts nevienā neatkarīgā pētījumā. Tas nozīmē, ka popularitāti kā piedevu notievēšanai zaļā kafija ir ieguvusi tieši pateicoties mārketinga kampaņai, kas uzsākta ASV vispopulārākajā šovā. Notievēt ar zaļās kafijas palīdzību var, tomēr tikai tajā gadījumā, ja tās lieto nevis kopā ar ēdienu, bet tā vietā. Paši saprotat, cik ta sir noderīgi, vai ne? Spirulīna aļģes Ko mēs sagaidām: olbaltumvielu un vitamīna B12 avotu, cukura līmeņa asinīs normalizēšanu, svara samazināšanu, imunitātes paagustināšanu. Realitāte: tas, ko mārketinga nosaukums pasniedz mums kā “mikroaļģes”, patiesībā ir cianobaktērija. Spirulīnas radinieki, tas ir cianobaktērijas, sastopamas gandrīz katrā dīķī, kad “ūdens zied”. Tās arī zied. Spirulīnas kā cianobaktērijas briesmas – tās sastāvā ir bakteriālais toksīns mikrocistīns. Lietojot spirulīnas, kas satur pat nelielu daudzumu šo vielu, ir iespējami traucējumi aknu, nieru un smadzeņu darbību. Tā pat var izprovocēt onkoloģisku saslimšanu attīstību. Tā kā spirulīna neietilpst valsts farmakoloģijas reķistrā un nav zāles, tad to saturošie preparāti pārbaudē nav obligāti. Un kaut arī visi ražotāji apgalvo, ka tieši viņu preparāts nesatur bakteriālo toksīnu mikrocistīnu, tīri pircēja zināšanai – tā ir loterija. Tā, piemēram, Vācijā trīs veiktajos pētījumos trijos preparātos tika atrastas mikrocistīna pēdas. Čia sēklas Ko mēs sagaidām: tauku dedzināšanu, notievēšanu, bada sajūtas remdēšanu, holesterīna samazināšanu, cukura līmeņa asinīs normalizēšanu, asinsspiediena samazināšanu un trombu veidošanās riska samazināšanu. Realitāte: čia sēklas vai spāņu salvija, patiešām satur lielu daudzumu barības šķiedru, vitamīnus А, С, Е, lielāko daļu B grupas vitamīnu, minerālus (kalciju, dzelzi, magniju,mangānu, fosforu, kalciju, cinku), nepiesātinātās spāņu omega skābes, kā arī olbaltumvielas. Pēc šiem rādītājiem čia sēklas faktiski neatšķiras no linsēklām un sezama sēklām. Pieredze rāda, ka, tāpat kā linsēklas, čia sēklas uzbriest ūdenī, tas nozīmē, ka labi piepilda kuņģi, sniedzot sāta sajūtu. Tas ir vienīgais, ar ko varētu pamatot to “notievēšanas” efektu. Visā pārējā, saskaņā ar pētījumiem, čia sēklas nenes īpašu labumu veselībai. Tās nav spējīgas aizpildīt organisma vajadzības pēc neviena vitamīna vai minerāla. Bez tam, ar čia sēkāklām jāuzmanās tiem, kuriem ir tieksme uz alerģijām.. Čia, tāpat kā vairums superēdienu, var uzskatīt par sava veida interesantu variant, kā dažādot savu ēdienkarti, ja esat gatavi desmitreiz, bet citreiz pat simtreiz pārmaksāt tikai par to eksotisku, ja salīdzinām to vērtību “dzimtenē”. Jo visām šīm aizjūras brīnumogām viegli atrodas analogi vietējo un ierasto produktu vidū. Tā čia pilnībā var nomainīt ar linsēklām un sezama sēklām. Daudz efektīvākas par godži ogām ir ar aminoskābēm bagātā mežrozīte vai bārbele. Eksotiskās un modernās sulas no stādiem par 150 eur/50 ml lieliski aizvieto pat maisu ar svaigā, tikko kā no dobes paņemtā, zaļā salāta, vai arī jebkuru mājās audzēto sēklu vai graudu. Superēdieni no mūsu dobēm Eksperti apgalvo: Patiesībā jebkurš sezonas vietējais produkts, kas laicīgi novākts, pareizi apstrādāts un uzglabāts vai, tieši pretēji, tikko “no dobes” , ir kļuvis par superēdienu – lielisku produktu, kas pilns ar vitamīniem, minerāliem un aminoskābēm. Pētersīlis – superēdiens. Parastie āboli vasarā un rudenī – arī superprodukts, skatoties pēc pektīna, šķiedrvielu un vitamīnu С, В12, Р и Н satura. Burkāns un ķirbis sezonā – karotīna, tas ir, vitamīna A slēptuve. Svaiga zivs vai lauku ola – ideāli olbaltumvielu un neaizvietojamo aminoskābju avoti. Medus, starp citu, ir patiess superēdiens! Galvenais atcerēties, ka vietējais medus no garlaicīgā koka, kas grezni zied, dod floru “burvīgam”medum, kas tiek ievākts no apelsīnu kokiem, kaut vai tāpēc, ka šo apelsīnu medu varēja sildīt vai atdzesēt ilgstošas transportēšanas laikā. Bet visa visumā, izņemot garšas nokrāsas, principiālas atšķirības starp šiem mediem nebūs, un tie nes vienādu labumu. Lūk, tā vienmēr! Nekādu brīnumu, izņemot placebo efektu (kolosāla nozīme, kuru neaiztiksim) un dažādību ēšanā. Tāpēc jācer nevis uz šokolādes tāfelīti un “īpašas kambodžas mizas” kaudzīti, bet uz pareizu, daudzveidīgu ēšanu. Reklāma vienmēr mūs centīsies pārliecināt par pretējo, bet pacentīsimies to uztvert kritiski.
avots: lady.mail.ru
Uz beigām strauji kaut kas ar teikuma uzbūvi sāk klibot. Laikam godži ogas par daudz uzēstas
Diemžēl informācija ir ļoti tendencioza un neprecīza.
http://blog.watershed.net/2013/01/30/spirulina-most-powerful-food-declared-dangerous-by-idiots/
Man vislabāk rakstā patika tā duša:D
Vajadzēja laikam, tulkojot no krievu valodas būt dvēselei.
dušā vienmēr rodas idejas :))
Godži (Goji, Wolfberries) ogas, Līcija jeb Tibetas bārbele – tie ir brīnišķīgā Tibetas auga nosaukumi. Godži ir nakteņu dzimtas krūmājs, kas aug līdz 3 m augstumam. Tas ir atrodams arī Ķīnā un Mongolijā, kā arī Krievijā (Sibīrijā).
Raksts ir pilnīgs sviests!
Piekrīt,ka tiešām satur visādus vit.un minerāļus,bet nākamajā teik.apgalvo,ka organismam no tā nekāda labuma netiek- autors vispār dzird,ko pats raksta?
Piekŗītu tikai tam,ka dažādību vajag,ka superēdieniem nevar aizstāt normālu ēdienu,bet gan papildināt,un nonicināt nevajag arī paśmāju dārzā atrodamo.
Godži ogas aug manā pagalmā Latvijā, Rīgā. Tātad arī mūsu klimata apstākļos tās ir iespējams izaudzēt.