9.6 C
Rīga
piektdien, 26 aprīlis, 2024

Kā rūpēties par apģērbu, ja apkures sezona vēl nav sākusies

 

pseewd16sp363001

Klāt rudens, taču vairākumā mājokļu apkures sezona vēl nav sākusies: radiatori auksti, telpas – drēgnas, savukārt pirms trīs dienām mazgātās drēbes aizvien ir mitras un nav mugurā velkamas. Tieši tādēļ par arvien aktuālāku un nepieciešamāku sadzīves tehnikas palīgu mājās kļūst veļas žāvētājs. Tas apģērbu izžāvē uzreiz pēc mazgāšanas, savukārt jaunākās paaudzes žāvētāji ļauj parūpēties arī par tādiem īpaši saudzīgi kopjamiem materiāliem kā vilna un zīds.

Taupa vietu un laiku

Veļas žāvēšanas statīvs aizņem diezgan daudz vietas, tādēļ, ja dzīvesvieta ir maza un šaura, vispiemērotākais risinājums, kā parūpēties par tīru un smaržīgu veļu, ir veļas mazgājamā mašīna, kurā iebūvēta žāvētāja funkcija. Šāda ierīce ietaupīs vietu, piedāvājot gan saudzīgu un efektīvu veļas mazgāšanu, gan arī drošu apģērba žāvēšanu. ”Mūsdienās veļas kopšanas ierīcēs iespējams ne tikai izmazgāt un izžāvēt apģērbu, bet arī izlīdzināt apģērba krokas ar tvaika funkcijas palīdzību, kā arī atsvaidzināt un kopt audumus, kurus ļauts tīrīt tikai ķīmiskajā tīrītavā. Veļas žāvētājs ir ērts risinājums, kā ietaupīt laiku, jo drēbes no ierīces izņemat jau sausas un uzreiz varat vilkt tās mugurā,” stāsta Electrolux eksperts Mārtiņš Dobelis.

Veļas mašīna ar iebūvētu žāvētāju – ekonomiskāka nekā tradicionālā veļas mazgājamā mašīna

Lai gan daudzi uzskata, ka elektrības patēriņš veļas mašīnās ar iebūvētu žāvētāju ir krietni lielāks nekā parastai veļas mašīnai, tomēr eksperti atzīst, ka, pateicoties mūsdienu tehnoloģijām, tās apģērbu izmazgā un izžāvē ekonomiskāk. ”Tiešās strūklas mazgāšanas tehnoloģija pielāgo ūdens un enerģijas patēriņu atkarībā no mazgājamā veļas daudzuma, savukārt siltumsūkņa tehnoloģija žāvēšanas cikla laikā izmanto zemāku temperatūru, ļaujot ierīcei žāvēt pat tik smalkus un delikātus audumus kā zīds,” par tehnoloģiju piedāvātajām iespējām stāsta Electrolux eksperts. ”Turklāt veļas žāvētājs rūpējas arī par to, lai apģērbs netiktu pārkaltēts – mitruma sensori nosaka, kad veļa ir sausa, un signalizē par to.”

Palīdz samazināt mitruma daudzumu telpās

Mitrais gaiss, ko rada uz veļas žāvēšanas statīva žūstošās drēbes, nekurinātās telpas rudenī padara vēl drēgnākas. Drēbes žūst ilgi un pievelkas ar nepatīkamu aromātu. Turklāt mitrums ir labvēlīgs arī pelējumam un dažādiem alergēniem – rudenī, kad aktīvi sāk kļūst dažādi vīrusi, tas var kaitēt ikviena mājinieka veselībai. Tieši tādēļ veļas žāvētājs būs lielisks risinājums tiem, kuriem galvassāpes sagādā tieši mitrās telpas.

Saudzīgāka veļas žāvēšana

Daudzu cilvēku vidū joprojām valda mīts, ka veļas žāvētājs nav drošs un var sabojāt apģērbu. Taču patiesībā apģērbam vislielāko ļaunumu nodara nepareizs un audumam nepiemērots žāvēšanas veids, piemēram, adītas jakas žāvēšana uz veļas auklas vai arī audumam nepiemērota žāvēšanas cikla izvēle veļas žāvētājā. Tiesa gan, kā atzīst Electrolux eksperts, veļas žāvētājos nu pieejamas arī sistēmas, kas pašas pielāgo žāvēšanas ciklu atbilstoši audumam. ”Jaunākās tehnoloģijas attīstījušās tādā līmenī, ka veļas mašīnas un žāvētāji ne tikai veic mazgāšanas un žāvēšanas funkciju, bet arī kopj apģērbu,” piebilst Mārtiņš Dobelis.

 

Katru veļas mazgājamo mašīnu un žāvētāju testē kompānija Woolmark – pasaulē vadošā autoritāte vilnas apkopes jautājumos, un tieši tādēļ, iegādājoties veļas žāvētāju, ir svarīgi pievērst uzmanību, vai ierīcei ir Woolmark marķējums. Lai saņemtu sertifikātu, kas garantē, ka ierīce droši izmazgās vilnu un citus delikātus audumus, kuri mazgājami tikai ar rokām, ierīcei tiek veikti vairāki augsta līmeņa testi. Electrolux DualCare ir pirmā veļas mazgājamā mašīna ar žāvētāju, kas ir saņēmusi šo marķējumu, tādējādi garantējot, ka tā ne vien saudzīgi izmazgās apģērbus, kurus līdz šim mazgājāt tikai ar rokām, bet arī izžāvēs tos. Žāvētāja sistēma pielāgojas auduma veidam, savukārt patentētā vilnas programma imitē tradicionālo žāvēšanu izklātā veidā, izgriežot veļu, kad tā ir izvietota plakanā veidā pret veļas tilpnes sienu, un regulāri mainot virzienu, lai drēbes nepaliktu vienā pozīcijā.

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.