Lasis ir ideāla pusdienu vai vakariņu sastāvdaļa. To var pagatavot brīvā brīdī, dažas dienas glabāt ledusskapī un pēc vajadzības pievienot salātiem, uzskata pieredzējusī žurnāliste, gardēde, vairāku pavārgrāmatu autore Naidžela Lāsone.
Protams, vienmēr var pagatavot arī siltos salātus, samaisot vēl siltu lasi ar salātu lapām, atzīst Lāsone. Televīzijas kanāls “FOX Life” janvārī sāks demonstrēt viņas šovu “Vienkārši Naidžela”, kurā TV personība rādīs neticami gardas, iedvesmojošas un vienkārši pagatavojamas maltītes. Ikdienā to spēj teju ikviens. Naidžela atklās, kā gatavojot mēs varam justies labāk un dzīvāk.
“Es vienmēr jūtos tā, it kā turētu rokā joprojām dzīvu lasi, kas tikai ir sasalis aukstā ūdenī,” atzīst TV personība. Starp citu, Lāsonei vislabāk garšojot Aļaskas lasis, kuram ir izteikta, taču ne pārāk spēcīga garša.
Lūk, Lāsones ieteikumi, kā pagatavot laša, avokado, krešu un ķirbju sēkliņu salātus.
Sastāvdaļas lasim
2 savvaļas Aļaskas laša filejas (apmēram 250g kopā), var aizvietot ar cita veida lasi
2 lociņi, sagriezti
1 tējkarote nemaltu melno piparu
2½ tējkarotes citrona sulas
2 tējkarotes jūras sāls pārslu
Salātiem
3 x 15ml ēdamkarotes ķirbju sēklu
100g kressalātu
1 tējkarote nedzidrināta ābolu sidra etiķa
1 neliels nogatavojies avokado
1 x 15ml ēdamkarote auksti spiestas rapšu eļļas vai “Extra virgin” olīveļļas
1 tējkarote jūras sāls pārslu, pievieno pēc garšas
Ieliec laša filejas nelielā pannā (Naidžela parasti izmanto pannu ar diametru 20 cm), pārlej ar aukstu ūdeni no krāna. Pievieno lociņus, piparus, laima sulu un pieber sāli, tad uzvāra. Vāku neliek. Kad maisījums sāk burbuļot, apgriez filejas, tad noņem pannu no uguns un atstāj uz septiņām minūtēm. Tad izņem filejas no ūdens un atdzesē pilnībā, tas var ilgt aptuveni stundu. Gatavs lasis pēc atdzišanas būs mīksts un izskatīsies koraļains.
Kamēr lasis dziest, sāc gatavot salātus. Sagrauzdē ķirbju sēklas, uzberot tās uz sausas, smagas metāla paplātes. Tās sāks nedaudz “lēkāt”, kļūs tumšākas un iegūs piesātinātāku garšu. Sēkliņas nav jāgrauzdē ilgi, tādēļ neatstāj pannu bez pieskatīšanas, ātri tās samaisi. Tad pārber vēsā pannā.
Kad esi gatava maisīt lasi ar salātiem, ieber kressalātus lielā, seklā bļodā (vai sadali divās bļodās), apsmidzini ar ābolu sidra etiķi un samaisi. Pievieno lasi, kuram noņemta āda un kas sadalīts kumosa lieluma vai mazākos gabaliņos.
Sagriez avokado, izņem kauliņu, tad ar karoti liec mīkstumu uz laša un kressalātiem. Ja vēlies, vari arī sagriezt šķēlēs. Starp citu, ja ir saglabājusies pusīte avokado, tad var izmantot to, nemaz nav nepieciešams vesels, it īpaši ja gatavo maltīti tikai vienam vai diviem cilvēkiem.
Salātus apslaki ar eļļu, apkaisi ar sāli un pārber pusi sagrauzdēto ķirbja sēkliņu. Naidželai patīk auksti spiesta britu rapšu eļļa, taču ja tāda nav pieejama, tad pareizāk būtu lietot labu “Extra virgin” olīveļļu nevis vienkāršu augu eļļu. Uzmanīgi samaisa. Pārber ar atlikušajām ķirbja sēklām un ēd.
“Vienkārši Naidžela” ir Lāsones “atgriešanās” šovs pēc sarežģītas šķiršanās ar multimiljonāru, galerijas “Saachi” īpašnieku Čārlzu Sāači, liecināšanas tiesā pret pašu mājkalpotājām, kuras no tām uzticētās uzņēmuma kredītkartes savām vajadzībām iztērēja vairāk nekā 685 tūkstošus mārciņu.
Jaunais kulinārijas šovs apliecina, ka Lāsoni salauzt nemaz nav tik vienkārši. Tā ir īsta, seksīga dzīvesstila fantāzija – jauki draugi, skaista māja, TV zvaigznes iecienītie mazie veikaliņi un teju jutekliska ēst gatavošana. Tā ir sajūta, ka laimi patiešām var “pieburt” ar pareizo garšu, krāsu un faktūru kombināciju.
Skaties šovu „Vienkārši Naidžela” kanālā “FOX Life” no 15.janvāra, svētdienās plkst. 12:00 un novērtē, kādus ēst gatavošanas knifiņus zina gardēde un pavārgrāmatu autore Naidžela Lāsone.