Nav gandrīz nekā labāka, kā auksts alus karstā dienā. Diemžēl, karstais laiks ātri vien šo atvēsinošo dzērienu var pārvērst par siltu un nebaudāmu šķidrumu. Taču nevajag satraukties. Izrādās, ka tikai desmit minūšu laikā tu vari alu atkal atdzīvināt jeb atdzesēt.
Plaši zināmas ir divas atdzesēšanas metodes: viena, kurā ir nepieciešama mitra papīra salvete un saldētava, un otrs, kurā alus tiek ievietots metāla spainī, piepildīts ar ledu un ūdeni, un apbērts ar sāli.
Jāatzīst, ka papīra dvieļa metode nav visai efektīva, ja alus jāatdzesē ātri. Savukārt sāls un spaiņa triks darbojas ļoti efektīvi! Kāpēc? Tas viss sāls dēļ!
Sāls spēj pazemināt ūdens sasalšanas temperatūru līdz pat -20C, kas nozīmē, ka ūdens var sasniegt temperatūru, kas ir zemāka par 00C, pirms tas sasalst. Tieši tāpēc ziemas laikā sāli bez uz apledojušiem ceļiem. Tas izkausē ledu un pie 00C neļauj atkal sasalt.
Tā paša iemesla dēļ ar sāls palīdzību dzērienu atdzesēt var ātrāk, nekā vienkārši ieliekot to spainī ar ledu.
Avots: Dailymail.com
Bet ko darīt, ja esi brīvā dabā un ledus nav pieejams, bet temperatūra ir 27°C?