Kūkas ir lielisks veids, kā svinēt dzīvi ne tikai svētku dienās, bet arī laiskās svētdienās. AS “Dobeles dzirnavnieks” sadarbībā ar bloga Anna Panna autori Annu Birmani dalās ar vasarīgām receptēm, kurās noderēs dažādi Latvijas dārzu labumi.
Rabarberu – mandeļu kūka
Pamatnei
110 g sviesta istabas temperatūrā
200 g cukura
2 olas
250 g paniņu
200 g “Dobeles dzirnavnieka” kviešu miltu “Ekstra”
50 g mandeļu miltu
1 ½ tēj.k. cepamā pulvera
1 apelsīna miziņa
1 ēd.k. vaniļas ekstrakta
300 g rabarberu
50 g brūnā cukura
Krēmam
250 g krēmsiera
120 g saldā krējuma
1 ēd.k. vaniļas ekstrakta
80 g pūdercukura
Zemenes un drumstalas (pēc gaumes)
Drumstalām
50g sviesta
100g miltu
25g cukura
- Krāsni sakarsējiet līdz 180 grādiem. 24 cm formu noklājiet ar cepamo papīru, bet maliņas ietaukojiet ar sviesta gabaliņu.
- Bļodā putojiet sviestu kopā ar cukuru, līdz izveidojusies gaiša, viendabīga masa. Pievienojiet olas un turpiniet putot vēl 3 minūtes. Miltus iesijājiet kopā ar cepamo pulveri.
- Citā traukā samaisiet paniņas ar vaniļu un apelsīna miziņu. Pievienojiet mīklai un visu rūpīgi saputojiet, līdz izveidojusies krēmīga mīkla. Mīklu pildiet cepamajā formā un cepiet krāsnī 30-35 minūtes.
- Rabarberus nomizojiet un sagrieziet 15 cm garos stabiņos. Lieciet tos uz cepamās pannas, kas noklāta ar papīru. Pārberiet ar brūno cukuru un, kad atbrīvojusies krāns, cepiet, kamēr mīksti (20-30 minūtes).
- Kad izcepusies kūka un rabarberi, visu atdzesē. Lai pagatavotu krēmu, bļodā lieciet krēmsieru, pievienojiet vaniļu un pūdercukuru un sakuliet. Pievienojiet saldo krējumu un putojiet, līdz izveidojies krēmīgs krēms.
- Kūku lieciet uz pasniedzamā šķīvja vai pamatnes, pa virsu uzziediet krēmu un lieciet saceptos rabarberus. Dekorācijai varat izmantot smalki sagrieztas zemenes- tās dos kūkai jauku sarkanīgu nokrāsu. Un, protams, drumstalas- tās vienmēr piestāv rabarberiem.
- Drumstalām – sastāvdaļas samīciet kopā, līdz veidojas drumstalas, beriet uz cepamās pannas un krāsnī apcepiet 180 grādos, līdz tās kļūst zeltaini brūnas.